Varsó 1944 (Miasto 44/Warsaw ’44, 2014)

Az 1944-es varsói felkelés a lengyel nép Mohácsa volt (nem tévesztendő össze az egy évvel korábbi gettófelkeléssel, ami egy másik Mohács volt). Több mint 200 ezer áldozat, a lengyel főváros 90%-a lerombolva, és egy igen komoly ok, amiért a lengyelek nem szeretik az oroszokat (tán még jobban, mint a németeket, akik ellen kitört a felkelés). Andrzej Wajda már 1957-ben megpróbálta feldolgozni a traumát Csatorna című nagy hatású filmjében, azonban azóta felnőtt jónéhány generáció, akiket szerencséjükre már fizikailag nem érintett meg a háború rothadó lehelete, sokan nagyon el sem hiszik azokat a borzalmakat, amiket nagyszüleik, esetleg szüleik gyerekként átéltek (ha túlélték).

varsó 1944 1A mai tizen-, huszonéves fiatalok számára a 2. világháború jobbára csupán egy esemény a történelemkönyvben, holott annak okai és okozatai sajnos túlontúl jelen vannak a mai világban is. Nyilvánvalóan őket célozza meg Jan Komasa igen komoly költségvetésből előállított (a film elején percekig csak a támogató cégek logóit látjuk), helyenként valóban látványos Varsó 1944 című filmdrámája, melyet én azonban inkább úgy jellemeznék, hogy ez a film a lengyelek Szabadság, szerelme. Nem mondom, hogy megcsúfolja a történelmet, illetve az adott események hőseit, ártatlan áldozatait, és meghazudtolja túlélőit, de mint művészeti alkotás, nem állja ki az összehasonlítást Wajda mélyebb, összetettebb, árnyaltabb, mégis heroikusabb, de főleg méltóbb alkotásával.

varsó 1944 3Pedig Komasa tényleg megtesz mindent, szinte tételesen megmutatja az összes borzalmat, ami megtörtént ’44 nyarán Varsóban, látunk tömegével szétrobbanó testeket, gyereket, terhes nőket fejbe lőve összeesni, a város alatti csatornákban, szarban, húgyban, szennyvízben bujkáló polgárokat, akik egymáson áttaposva, síró csecsemőjüket hátrahagyva mentették saját életüket, látjuk a hűvös, cinikus kegyetlenséggel gyilkoló német nácikat és nem látjuk a ruszkikat, akiket félelemmel, rettegve várnak hiába a szétlőtt, szétbombázott városuk romjai alatt sebzett patkányokként vergődő varsóiak. A főszerepben tettre kész, szép arcú fiatalokat látunk – hiszen ők voltak a felkelés derékhada a valóságban is – szerelemből esve háborúba, és szeretkezni golyózáporban, szétrobbanó házak nappalijában, majd látjuk őket elpusztulni is. Látunk két túlélőt is a fináléban, akik megalapozzák az új Varsót, a kötelező bombasztikus tűzijátékot a lerombolt lengyel főváros romjainak lángjai festik az égre mögöttük.

varsó 1944 4Az extrém módon látványos harci jeleneteken, a bekamerázott géppisztolyon, a zombiseregként temetőben támolygó sebesülteken, a háború borzalmát b-kategóriás horrorlátomásokon és a dubstepre szeretkező és németeket megtámadó lengyel hazafiak képtelen tablóján ámulhatunk, de mást nem tehetünk, mivel a film cselekménye teljesen a háttérbe szorult a látvány, és az egyéb érzéki hatások mögött. Komasát vélhetően teljesen megszédítette a rázuhant, szemlátomást tetemes méretű büdzsé, és nem ismert korlátot: megcsinált mindent, mi eszébe jutott. Csakhogy közben elfelejtett mesélni. Képet kapunk a varsói felkelésről, igen expresszív, hatásos, látványos képeket, de pont azok maradnak ismeretlen papírmaséfigurák, akik ezt az egészet túlélték. Az igen szimpatikus arcú fiatal lengyelek nem jönnek le a vászonról, nem ülnek le mellém, nem fogják meg a kezem, és nem szólnak hozzám, nem mesélik el mindazt a borzalmat, amit átéltek. Márpedig a lényeg éppen az lenne, elmondják: nem lehet elpusztítani az életet, nincs világvége.

varsó 1944 2Ehelyett egy háborús videojátékban érezzük magunkat. Húzzuk a ravaszt, futunk, vetődünk, letöröljük a várt az arcunkról, ami a mellettünk fejbe lőtt társunkról freccsen ránk, kortyolunk egyet a kólánkból, tömünk egy maréknyi chilis chipset a pofánkba, húzzuk a ravaszt, felvesszük a telefont, szia, még kb. fél óra a film, aztán hová megyünk?

Asanisimasa: 5/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.