St. Vincent (2014)

Bill Murray-t végre szentté avatják ebben a St. Vincent című filmben. Ami jár, az jár, mégha ezúttal neki csak a szerep jut, amiben végre átélheti a kanonizáció emelkedett hangulatát. Ezért jó színésznek lenni. Persze, ha ismerjük Bill bácsi munkásságát, akkor nyilván érezzük azt is, hogy nála szó sem lehet semmiféle mirhába és tömjénbe burkolózó keresztényi hablatyról, az ő száraz, blazírt, morózus és cinikus egyénisége akkor is levetne magáról minden vallásos leplet, ha azt maga, a római pontifex adná rá. Hogy ebből a Vincentből (maradjunk a továbbiakban csak ennyiben) hogyan válik mégis “szent”, az maradjon a film titka – érdemes megnézni.

st vincent - melissa mccarthy, jaeden lieberher és bill murrayMég akkor is érdemes, ha tulajdonképpen csupa ismerős klisé “kreatív újrahasznosításáról” van szó ezúttal. Dennis, a komisz és a szomszéd Wilson bácsi ezúttal tulajdonságokat, karaktert cseréltek, hiszen e történetben Wilson, azaz Vincent lesz a komisz, míg a szomszédban lakó kisfiú, a kicsi, ügyetlen és félénk (ám igen okos) Oliver (Jaeden Lieberher) ölti magára a balek szeretetreméltó szerepét. Az öreg iszákos, emberkerülő és embergyűlölő, lóversenyező és kurvázó Vincent egyedül éldegél kis házában kósza fillérekből, így kapóra jön neki, hogy a szomszédba egy egyedülálló anyuka költözik kisfiával. A szerencsétlen/szerencsés véletlenek azonban Bill Murray aurájának kötelező velejárói, így a kissrác hamarosan a morc öreg szárnyai alá kerül, némi készpénzért elvállat gyermekfelügyelet formájában. A továbbiakban aztán elszabadul a pokol, csak épp a fordított irányban, mint például Dennis közismert történetében, Wilsonról Vincentről érdekes, sőt mi több, meglepő dolgok derülnek ki, miközben a kis Oliver is hasznos képességekkel és “technikákkal” gazdagodik – közben persze a külvilág “haja” égnek áll.

st vincent - bill murray és jaeden lieberherTheodore Melfi rendezői bemutatkozása, ha eredetinek nem is (Dennis mellett egy másik nyilvánvaló párhuzam Coenék és Jeff Bridges Lebowskija, aki szinte csak életkorban különbözik Vincenttől, valamint abban, hogy ami nála a teke, itt a lovi), de mindenképpen tisztességes munkának tekinthető. Bölcs humorú, életigenlő (értsd: pozitív életszemléletű), mégis vagány, tökös mese ez egy okos kisfiú és egy zord külső alatt érző szívet rejtő öregember barátságáról. Vincent figurája Bill Muray-nek természetesen jutalomjáték, amivel a maga mackós slendriánságával lazán él is, érdemes őt saját hangján hallgatni, nem szinkronnal, mert az külön vicces,  hogy milyen hangokat ad ki magából, végig, az egész filmvégi stáblista alatt… Meg amúgy végig, az egész filmben. Remek Naomi Watts is Daka, a közönséges, de mégis emberséges orosz prostituált szerepében.

Alkalmas a film arra, hogy egy szar nap után helyre tegye a lelkünket.

Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.