Térkép a csillagokhoz (Maps to the Stars, 2014)

Úgy tűnik, David Cronenberg, a kollektív tudattalanunk avatott térképésze még viccelni is megtanult öregkorára. Humora természetesen éppen olyan gyilkos, mint amikor éppen nem viccel, hogy mást ne mondjak, szegény Julianne Moore-t simán fejbe vágja azzal az aranyszoborral, amire az már igen régóta vágyakozik… Hogy ezzel a “poénnal” mégis mennyire képben van, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy Moore ugyanekkor –egy másik filmmel– a valóságban is megkapta az Oscart. Cronenberg otthon van Hollywoodban, ismeri az utolsó díszletraktárig, néz, figyel, jegyzetel, aztán sűrít, karcol és epét hány, persze, képletesen szólva. A Térkép a csillagokhoz ennek az igen gusztustalan végterméknek pontos, ám igen maró hatású lenyomata.

Maps to the StarsNem voltam elájulva a kanadai mester legutóbbi filmjeitől (pl. Veszélyes vágy, Cosmopolis), és akkor még finoman is fogalmaztam. Itt azonban újra a Crash, az eXistenZ és a Videodrome pengeként metsző elméjű, kultikus rendezőjét köszönhetjük, nem véletlenül osztja, mintegy baltával, ketté a Térkép… is a közönségét (és a kritikát is). A film témája tehát maga az amerikai álom gyára, Hollywood, amely beteg. Vérfertőző, degenerált idióták, közveszélyes pszichopaták gyülekezete – legalábbis Cronenberg jelen leiratában. Elképzelhetetlen luxusban tespedő sztárok -csillagok- pimasz és pöffeszkedő szellemi igénytelensége, arrogáns, végtelenül pitiáner mániái lepik el az egyszerű, földi halandó képzelete által csodásnak, gondtalannak képzelt Alkony sugárút-menti villákat. Néha egyiküknél-másikuknál elszakad a cérna és akkor kárt tesz magában, vagy inkább másban.

térkép a csillagokhoz - john cusack és mia wasikowskaA történet egy bel-Beverly Hillsi család drámáját meséli el, akik masszívan, több generációval tagozódnak bele a tárgyalt szűk társadalmi rétegbe. Az apa (John Cusack) sztárok életmód-tanácsadója, az anya (Olivia Williams) a fiú (Evan Bird) korán magasra szárnyaló, és majdnem megbicsakló karrierjét egyengeti, mikor megjelenik a lány (Mia Wasikowska), aki eddig egy magánklinikán gyógyult – mondjuk azt, hogy bizonyos “cérnaszakadás” okából. Mivel a család hangosan tiltakozik a lány ellen, az személyi titkári állást vállal a hervadó szépségű, és éppen pályája lejtőjén lefelé csúszó, hajdani sztárnál (Julianne Moore), aki viszont életmódját illetően éppen a lány apjától vesz leckéket. Filmes jellegű utalások tömkelegéből, illetve jellemző hollywoodi pletykák, személyiségek és celebek megidézésével csavarodik bele a történet Cronenberg legszebb (értsd: legbetegebb) filmjeire emlékeztető nettó őrületbe, hogy aztán azt a végső poént is behúzza, amit soha, senki nem húzna be, rajta kívül.

térkép a csillagokhoz - evan birdJulianne Moore természetesen dominálja ezt a filmet is (Cannesban legjobb női alakításra tartották érte érdemesnek), egészen egyszerűen lenyűgöző, ahogy minden szemérem nélkül csinál hülyét saját maga nimbuszából, illetve, minden elkényeztetett, de ma már csak régi hírnevéből élő filmsztárból. Szintén telitalálat egy girnyó Justin Timberlake-re emlékeztető nyikhajt alakító Evan Bird alakítása, mint ahogy John Cusack sem képes hibázni. Mia Wasikowskánál bájosabb pszichopatát pedig még nem mutattak filmvásznon.

Marón gúnyos szatíra ez a térkép Hollywood lentről fényesnek tűnő, de valójában üres, élhetetlen és sivár csillagairól.

Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

6 hozzászólás a(z) Térkép a csillagokhoz (Maps to the Stars, 2014) bejegyzéshez

  1. Aquarius szerint:

    Durva egy fiilm volt. Wasikowskát nagyon bírom, itt is jó volt.

  2. Aquarius szerint:

    Itt nem volt katarzis. Hasonlóan durva film, de katarzissal: The truth about Emanuel

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.