Ég és jég között (La glace et le ciel, 2015)

Az Oscar-díjas Pingvinek vándorlását is rendező Luc Jacquet új dokumentumfilmje, az Ég és jég között nem elsősorban a globális felmelegedésről szól és ha akarom, ez egyben a legnagyobb hibája is. Ez a film elsősorban Claude Lorius tudományos portréja, akinek életműve ugyan tényleg nagyban köthető a globális felmelegedéshez (hovatovább, az elsők között hívta fel ennek veszélyére a világ figyelmét), a filmben ez csak másodlagos jelentőségű Lorius pályarajza, valamint tagadhatatlan tudományos jelentőségének fényezése mellett.

ég és jég között - claude loriusMindazonáltal, rendkívül érdekes mozi ez, bár e kijelentéshez illik coming outolnom is. Miközben szorgalmasan gyártom a nap tévéajánlókat, én magam alig nézek rendes játékfilmeket a tévében, ellenben falom a különböző természetfilmeket. Képes vagyok akár századjára is megnézni az oroszlánok szilaj nemi életéről, az Okawango-delta életciklusairól, vagy akár a pingvinek vándorlásáról szóló filmeket, Sir David Attenborough pedig akkora sztár számomra, mint például Al Pacino vagy Benedict Cumberbatch, vagy még nagyobb. Ha most lennék gimnazista, egészen biztosan biológiával és földrajzzal foglalkoznék, hogy természetfilmes, etológus vagy tengerbiológus lehessek. Vagy természetvédő gerillaharcos. Vagy olyan felfedező-tudós, mint Claude Lorius, vagy Jacques Cousteau, aki szintén feltűnik egy pillanatra e filmben… Sajnos, ez a vonat már régen elment, így maradnak a természetcsatornák. Szóval.

ég és jég közöttMelegen ajánlom ezt a filmet azoknak, akiknek gyermekkorát -hozzám hasonlóan- alapvetően meghatározta a Delta című televíziós tudományos híradó főcíme, melyben az emblematikus zene alatt, tűzhányók, repülőgépek, egyebek mellett, fekete-fehér képeken emberek meneteltek embertelenül jeges szélviharban, majd ugyanott vicces lánctalpas járgányok húznak el. Nos, azt hiszem, ezeken a képeken egy orosz Antarktisz-expedíció látható, ami azonban említésre kerül e filmben is. Lorius is éppen ilyen körülmények között esett szerelembe Antarktisszal 23 éves korában, így járta be a jeges kontinenst és szerencsére volt nála egy 16 mm-es kamera is, mellyel szép alaposan dokumentálta is első, majd az összes többi expedícióját. Érdekes a tudós kutatási területe, ő ugyanis glaciológus, tehát a gleccserekkel, illetve tágabb értelemben a jéggel, a jég természetével foglalkozik. Lorius volt az, aki felfedezte, hogy a jég természetéből fakadóan konzerválja az adott kor időjárási és jellemző légköri viszonyait, tehát mélyen az ősi jégbe fúrva képet kaphat korábbi korok, akár több százezer év meteorológiai változásairól, illetve azok tendenciáiról. Így jött rá arra, hogy az utóbbi, amúgy elképesztően rövid időszakban az emberiség mekkora károkat okozott a a Föld ökoszisztémájában a kőolajszármazékok, és más fosszilis anyagok nagymérvű elégetésével, illetve az atomkísérletekkel.

ég és jég között - claude lorius2A film tehát nagy részben Lorius és társai által készített, pótolhatatlan értékű, színes filmszekvenciákból áll, melyből hiteles, szinte érzéki képet kaphatunk egy antarktiszi kutatóbázis mindennapi életéből (néha várom is, hogy beszakadjon a százezer éves jégpáncél, mint John Carpenter A dolog című, teljesen más műfajú filmjében), valamint részletesen tájékozódhatunk Lorius kutatásának stációiról, sikereiről és kudarcairól. És részben magáról, az emberről is, bár azért a tudós személyiségének csak a felfedező oldalát mutatja meg. Az archív snitteket rendre a ma 82+ éves tudós alakját látjuk rendkívül látványos helyszíneken, ahogy elmereng a világ ilyetén szépségén (és nyilván a globális felmelegedés rémségén)… Kicsit viccesek számomra ezek a jelenetek, de hát a franciák szeretik mindig picit túlfényezni magukat. Persze, szép öregember Lorius, szépek a kezei, jól néz ki az égszínkék dzsekijében, hófehér hajjal, de szerintem nem szorul rá arra, hogy ilyen magazinstílusban legyen megörökítve. Az én ízlésemnek elég lenne maga a táj, önmagában, plusz a tudós az archív képeken, felfedezés és tudományos tevékenykedés közben. Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Ég és jég között (La glace et le ciel, 2015) bejegyzéshez

  1. gukker szerint:

    A Delta főcímben a szánhúzó emberek az 1948-as “Scott kapitány” (Scott Of The Antarctic) című filmből valók.A visszanéző szánhúzó Bowers Hadnagy (Reginald Beckwith), Scott kapitánynak (John Mills) mondja hogy “Aye-aye Sir” (értettem uram). A következő snitten látható lánctalpas (egy 1955-ös Tucker Sno-Cat Type 743 Double Drive) által a hóviharban vontatott teherszállítmány az 1959-es “Antarctic Crossing” című dokumentumfilmből valók, ami az 1955-58-as Brit-Új Zélandi déli sarki expedíciót (Commonwealth Trans-Antarctic Expedition) mutatja be.

  2. Visszajelzés: Miért volt érdemes elmenni a moziba 2015-ben? | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.