Egy háború (Krigen / A War, 2015)

A dán Tobias Lindholm alkotása a Saul fia vetélytársa volt a 2016-os Oscar-díj ceremónián, a legjobb idegennyelvű film kategóriájában. Elég erős versenyző az Egy háború, hogy úgy mondjam, a lényeget a velejénél megragadó, elgondolkodtató filmdráma, még ha nem is teljesen hibátlan.

egy háború - pilou asbæk 2Észrevehettük már, hogy régen divatjamúlt a háborús filmek mezőnyében az osotba módon zászlólengető, melldöngető, “ki-ha-én-nem” heroizmus. Ezeket a jelzőket ma legfeljebb látványos tömegfilmek esetében lehet használni, ami ugyan baj, hiszen éppen ezek jutnak el a szélesebb, értékítéletükben viszont kevésbé pallérozottabb néptömegekhez, az értelmesebb, a háború szörnyűségeit, vagy éppen az esetleges hősi pillanatokat is cizelláltabban, árnyaltabban tárgyalni, ábrázolni képes alkotások megmaradnak a művészmozik, filmfesztiválok igényesebb, műveltebb közönsége számára. Az mindenesetre aggasztó, hogy alig van átjárás. A látványfilmek közönsége szénné unja magát, ha gondolkozni kell, a gondolatra vágyók pedig egyenesen elalszanak az üres, bombasztikus, öncélú tűzijátékon. Vagy felidegesítik magukat, ami szintén nem egy optimális állapot. Ebben a filmben dán katonák teljesítenek katonai szolgálatot Afganisztánban, azzal a paranccsal, hogy védjék meg az ottani civil lakosságot az őket terrorizáló táliboktól. Hogy mit keresnek ott a dánok? A dánokat NATO-tagságuk alapján nemzetközi szerződések kötelezik erre, a NATO beavatkozását pedig az afgánok kérték ( no, nem a tálib afgánok). Itt most ennyi a lényeg, a film nem erről szól.

Egy szakasznyi dán kerül tűzharcba egy bevetés kapcsán, melynek célja néhány vályogkunyhó megtisztítása, valamint egy velük együttműködő helyi család megmentése az ellenségtől. Záporoznak rájuk a gépfegyverlövedékek, az RPG-gránátok, és még azt sem tudják, honnan lőnek rájuk. Egyiküknek átlövik a torkát. A szorult helyzetben a szakasz parancsnoka, Claus (Pilou Asbæk) rádión légicsapást kér arra az egyetlen célpontra, a szomszéd kunyhóra, ahonnan támadhatják őket. A légicsapás sikeres, a szakasz visszatér állomáshelyére, a sérült katona is túléli a kalandot. Később azonban a parancsnokot azzal vádolják meg, hogy ártatlan civilekre kért halálos rakétatámadást, hadicélpontnak határozva meg a civilekkel teli kunyhót. Ezt a katonai ügyészség szétroncsolt testű, halott gyermekek fotóival, illetve az egyik katona sisakkamerájának felvételével kívánja bizonyítani. A kért büntetési tétel négy év letöltendő, miközben Claust három gyermeke és felesége várja otthon.

Lindholm filmjében a nehéz körülmények között szolgálatot teljesítő katonákat afféle szakembereknek ábrázolja, akik szaktudásukkal felvértezve, jobbára hideg fejjel végzik munkájukat, a katonáskodást. Ami konfliktushelyzet adódik, az sem olyan drámaian heroikus szituáció, amiket a régimódi háborús eposzokban megszoktunk, inkább olyan, mint amikor bányaomlásban rekedt bányászok mentik társukat. Hétköznapi, banális konfliktus esetükben az, ha valakit közülük nyakon lőnek. Ez egy ilyen szakma, mint ahogy a bányászoké olyan, hogy azokra meg a bánya szakad rá szerencsétlen esetekben. Mindamellett, ezek kifejezetten szimpatikus srácok, kemény, tökös gyerekek, de rendesek. Egyszer, még csak véletlenül sem hívják “hadzsinak”, “kecskebaszónak” és más effélének az éppen arra járó helyi erőket, mint ahogy amerikai filmeken az amerikai katonáktól halljuk, csupán civilnek, vagy éppen ellenségnek. A velük kialakított viszony is inkább barátságos, mint távolságtartó. Például ez is árnyalja azt a morális dilemmát, amibe Claus került, és ami e film fő témája.

egy háború - pilou asbækClaust szeretik beosztottai, jó katonának tartják, és hát hős is, hiszen ő mentette meg a nyakon lőtt bajtársa életét is, mindamellett a helyikkel is korrekt viszonyt igyekszik ápolni. Persze, nyilván vannak szabályok, amiket neki sem szabad áthágnia. Kritikus helyzetben volt egy döntése, melynek köszönhetően megmenekült a szakasza a haláltól, azonban otthon éppen ezért a döntéséért vonják felelősségre. Az ütközet hevében nem tud mindent kontrollálni az ember, így a szomszéd viskó harci célponttá nyilvánítását vitatják, olyanok, akiknek fogalma sincs egy harci helyzet káoszáról. A dilemma egy bírósági tárgyalás folyamán bomlik ki, előttünk is, hiszen egy vitatott katonai döntés következtében meggyilkolt gyerekek teteme mindenkiben erős indulatokat gerjeszt, és nehezen tudunk pozitívan viszonyulni ahhoz a katonához, aki ezért felelőssé tehető. Közben viszont a film első felében láttuk, hogyan történtek a dolgok, megismertük Claust, a szakaszt, Claus otthon maradt családját és tündéri gyerekeit, és az agyunkkal tudjuk, hogy azért a vád elég vak. És a döntés két nem igazán szimpatikus jogász, a Morvai Krisztina-i mértékű, bicskanyitogató kajánságot megvillantó, agresszív fiatal ügyésznő és a vérbeli cinikus ügyvéd munkáján múlik. Lehet hozni igazságos ítéletet ilyen körülmények között, egy ilyen ügyben?

egy háború - pilou asbæk 3Lindholm filmjében a bíróság ugyan meghozza az ítéletet, azonban érezzük, hogy ezzel semmi sincs rendben. Ezt támasztja alá a legutolsó kép is. Az Egy háború által vizsgált morális dilemma általános érvénnyel bír, méghozzá bármilyen háborús helyzetre nézve is, így a címben a határozatlan névelő telitalálat. Az azonban engem zavar, hogy a dilemma vizsgálatában, Claus tárgyalásán kézenfekvő, ám kapásból perdöntő momentumok maradtak említés nélkül. Ezeket mindenki észre fogja venni, ha legalább minimálisan tájékozott a híradásokból az arab terroristák és a gerillaharc jellemző hadviselési módszereiben és gonosz taktikáiban, valamint rendelkezik némi logikával. Lindholm leegyszerűsítette, egyben sarkította Claus dilemmáját képző harci esemény körülményeit, így a kép tisztább, bár kevésbé reális. A film azonban ettől még figyelemreméltó. Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Egy háború (Krigen / A War, 2015) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

  2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.