„Elveszett filmek a partraszállásról” – A D-Day története HD minőségben a Spektrumon

Május 9-én és 10-én (22 órai kedzéssel), a II. világháború európai lezárásának 71. évfordulóján a Spektrum az „Elveszett filmek a partraszállásról” című kétrészes sorozatot vetíti. Az ismeretterjesztő műsor a háború legkritikusabb hadműveletét eleveníti fel nemrég felfedezett, digitalizált, HD minőségű színes képsorokkal, amelyeket eddig még nem láthatott a nagyközönség.

dday_lostfilmsSokan nem tudják, hogy – ellentétben a csupán egyetlen napra utaló angol kifejezéssel („D-Day”) – valójában több mint egy hétig tartott, mire 5000 szövetséges hajó partra szállított 160 ezer katonát Normandia 80 km-es partszakaszán, hogy bevegyék az ellenséges területeket. Miközben minden szövetséges katona tudta, a partraszállás sikere meghatározza majd, hogyan ért véget a háború.

A világot megváltoztató egy hét krónikáját egyes szám első személyben meséli el a sorozat: az eseményeket személyesen átélő szövetséges és német katonák maguk beszélik el saját történetüket, színészek olvasnak fel katonák előkerült naplóiból, interjúrészleteket hallunk majd Eisenhowertől, Rommeltől, Omar Bradley-től és Hitlertől egyaránt.

A II. világháború egyik legfontosabb és legvéresebb fordulópontja tagadhatatlanul a Normandiai partraszállás volt, amelynek valódi krónikáját egészen eddig csak nagyon kevesen ismerhettük.

A Spektrumon látható „Elveszett filmek” promóvideója a második világháborúról és a partraszállásról az alábbi linkre kattintva tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=s2-5Z5G9Uq8

Kategória: Hírek | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.