A másik nővér (The Good Nurse, 2022)

Elég szépen becsapott Tobias Lindholm minap “kisztrímingelt” filmje. Persze, előtte fel kellett volna készülnöm belőle, de legalábbis meg kelle volna néznem, mit nézek… De nekem elég volt, hogy a főszerepekben a harmincas (ó, bocsánat már negyvenes) filmsztár-korosztály két igen izgalmas reprezentánsát, Jessica Chastaint és Eddie Redmayne-t nézhetem, így vessek magamra. Amúgy nem mindig rossz érzés becsapva lenni, mint ahogy az sem mindig jó az élevezetnek, ha előre tudom, mi vár rám a moziban/képernyő előtt.

Nézem a filmet, és egy kissé -eléggé- komor, kórházi környezetben, két ápoló között zajló romantikus történetet látok, illetve kezdetben azt hiszem. Aztán az egész átmegy egy közepesen izgalmas kórházi thrillerbe, aminek a végén kiderül, ami kiderül – hogy ez egy valóságban megtörtént eset, kvázi reprodukciója. Tulajdonképpen egy mély döbbenetre is okot adó eset, mely a mai napig is megtörténik szerte a világ kórházaiban, valahol. Emberek, akik dolga beteg embertársaikon segíteni, inkább azon ügyködnek, hogy azokat mihamarabb a halálba segítsék. Indokaik többfélék lehetnek, valójában leginkább azonban annyi, hogy megtehetik. Hódolhatnak szörnyű hobbijuknak, mert a rendszer ezt megengedi nekik: a kórházak, s a benne dolgozó orvosi és kisegítő személyzet híresen ritkán ismeri be hibáit, sőt még ritkábban, ha valami ennél is súlyosabb botrány zajlik falai között. Az orvostársadalomnál talán csak a keresztény egyház az, ami szorosabban zár össze, ha valami ocsmány dolog történik köreikben – márpedig történik, mivel elébb-utóbb minden kiderül. Itt az egyik ápoló hidegvérű sorozatgyilkos, A másik nővér a jó, ahogy az eredeti cím mondja.

Sajnos, ennél többet Lindholm se nagyon tud elmondani, a “rossz nővér” miértjeire, motivációjára nem derül fény (amúgy a valóságban sem). Viszont pszichopata sorozatgyilkosból Dunát lehet rekeszteni ezen a szcénán, miközben ma is olvastam egy hírt, hogy Magyarországon egy ápoló csaknem nyolc év börtönt kapott mert betegének az infúziójába nyugtatót adagolt, majd azt megerőszakolta. Jessica Chastaint és Eddie Redmayne-t viszont jó nézni, mert jó színészek, nem véletlenül Oscar-tulajdonosok mindketten, mégha nem is e film okán.

Kategória: Netflix
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Tanulmányhalmozó kutató húzhatta fe… – Kisgömböc

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.