A megfigyelő (The Watcher / TV Mini Series, 2022)

Mondanám, hogy ezzel a hétrészes minisorozattal új műfaj született: itt az ingatlanforgalmi thriller. Én legalábbis nem láttam még effélét (miközben tulajdonképpen ugyanennek a valóságban is megtörtént esetnek létezik másik filmes feldolgozása is). A megfigyelő ugyanis a valóságban is figyeli, mi zajlik a szomszédjában, a negyedben/kerületben eladósorban lévő decens ingatlanon, kik az új tulajok és bíráskodik, megérdemlik-e az általuk kiszemelt ingatlant. Ismerjük mi is őt: ott figyel a konyhaablakból, mindenkiről tud mindent, és ha úri/hölgyi jókedve úgy hozza, bárkinek pokollá teszi az életét. A védekezés egyszerű: mindenkivel kedvesnek kell lennünk.

Manapság persze, a drága ingatlanokat nem igazán kedves emberek szerzik meg maguknak, az ehhez kellő anyagi fedezet eléréséhez ugyanis kellő mértékű arrogancia és agresszivitás szükséges – szerény, de nagy tudású emberek ritkán vágynak hivalkodó, puccos villára. Ez a kettőség az igazán izgalmas a horror/thriller-specialista Ryan Murphy sorozatában: miközben az áldozatok, akiknek drukkolnunk kellene, nem igazán szimpatikusak, a bűnös viszont, céljaiban legalábbis, pozitív. Nem tudjuk azonban, ki ő. Tippünk van, de szinte biztos, hogy melléfogunk. A kissé pökhendi szomszéd házaspár, aki nem csinál titkot abból, hogy távcsővel figyeli a környéket? Az Adams Familyből átruccant furcsa pár? Netán az elementáris ingatlanügynök? A zsaru? Senki nem ismeri a választ.

Viszont közben azért rendesen a székbe tapaszt a történet feszültségével, ráadásul egyetlen csepp vér és egyetlen hulla nélkül. Az egész szituáció tényleg annyi, hogy valaki vesz egy ingatlant, az ügyletet azonban valaki rossz szemmel nézi, és ezt a vevő is elébb-utóbb észleli: viszont az ő élete válik ezzel pokollá, a szép, új házban… Ügyes rendezés, hatásos atmoszférateremtés, és még mindig sikerül új oldaláról megmutatni az amerikai társadalom közepének élethelyét, a kertvárost. Nagyon jó a szereposztás (Naomi Watts, Bobby Cannavale, Mia Farrow), de “Stifler mamája” azért mindenkit lejátszik a képernyőről: Jennifer Coolidge egyenesen hengerel. Nem tudom azonban, hogy van-e még ebben a témában folytatás (ismerve a végkifejletet).

Kategória: Netflix
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.