Árnyék nélkül (Hollow Man, 2000)

Biztosan mindenki eljátszott már azzal a gondolattal, mi mindent megtehetnénk, ha valahogyan láthatatlanná válhatnánk. Például észrevétlenül belopózhatnánk a szomszéd csaj fürdőszobájába és megleshetnénk őt zuhanyozás közben, a közértben kedvünkre garázdálkodhatnánk a lebukás legkisebb veszélye nélkül, őrületbe kergethetnénk haragosainkat, stb. A láthatatlanságról ábrándozás már a legrégebbi idők óta foglalkoztatja az embereket. Motívumai fel-feltűnnek az irodalomban (H.G. Wells), filozófusok Árnyék nélkül - Kevin Bacongondolataiban (Platón), regékben, tündérmesékben. A filmvásznon ez alkalommal Paul Verhoeven (Elemi ösztön, Emlékmás, Showgirls ) holland származású amerikai filmrendező nyúlt a témához.

Sebastian Caine (Kevin Bacon – a képen), a briliáns tehetségű, ám végtelenül beképzelt tudós. A kormány megbízásából szupertitkos kutatást irányít és feltalálja a láthatatlanság szérumát. A merész Caine, megszegve főnökei utasítását, a jól sikerült állatkísérletek után önmagán is kipróbálja a szert. Azonban történik egy kis malőr: láthatatlanná válik és úgy marad. Volt barátnője Linda (Elisabeth Shue) és annak új szerelme Matthew (Josh Brolin) megpróbálnak segíteni rajta, ám minden igyekezetük hasztalan marad. A fizikai valóságától megszabadult tudós a hirtelen rázuhant lehetőségektől megrészegülve, lassacskán megszabadul mindentől, ami emberi volt benne és vérengző vadállattá változva mészárolni kezdi a laboratórium ártatlan dolgozóit.

A sztori innen a horror műfajának szabályait betartva bonyolódhatna tovább, megtűzdelve némi erotikával, ha Paul Verhoevent nem érdekelnék jobban a láthatatlanság megjelenítésére szolgáló legmodernebb trükkök, mint az a lélektani folyamat, aminek során tudósunkból pszichopata lesz. Ennek köszönhetően azután láthatjuk Kevin Bacont belülről, tűztengerben vagy éppen vízfüggönyben felsejleni, csak hogy ezért kár a rémisztgetés műfaját legyalázni. Az Árnyék nélkül vérszomjazóknak, biológus hallgatóknak és trükk őrülteknek ajánlott film, mindenki más azonban bátran kihagyhatja. Asanisimasa: 5/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) Árnyék nélkül (Hollow Man, 2000) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

  2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

  3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

  4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

  5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.