Bagger Vance legendája (The Legend of Bagger Vance, 2000)

Az Amerikai Egyesült Államok sportnemzet, ez közhely. Innen, az óceán másik oldaláról nézve a dolgot, azonban úgy tűnik, hogy az amerikaiak gyakran egészen mást értenek sport alatt, mint mi, csökött európaiak. Milliós tömegekben gyakorolnak olyan számunkra érthetetlen és követhetetlen játékokat, mint a baseball vagy az amerikai foci. Vagy a golf. A mi földrészünkön a golf a legfelsőbb tízezer játéka, egyszerű halandó még labdaszedőnek sem juthat a szépen nyírt golfpályák közelébe. Nem így Amerikában, ahol a legszélesebb társadalmi osztályok férfi (és mind gyakrabban női) tagjai ütögetik furcsa ütőkkel azokat a kicsiny, fehér labdákat a néha több száz méterre lévő lyukakba. És ne feledjük el azt se, hogy az első színes bőrű, sokmillió dollárt kereső profi golfbajnok is Amerikában kezdte pályáját.

Az Amerikai Egyesült Államok nagyhatalom a filmgyártásban is. Kézenfekvő, hogy egy sportos film-nagyhatalom a sportról is gyárt filmeket. Se szeri, se száma a különböző baseball, rögbi, kosárlabda témájú, a sportban eredendően benne lévő drámaiságot kiaknázó jobb-rosszabb műveknek. Nos, a hajdani Sundance Kid, a sármos, szőke szépfiú Robert Redford, ez alkalommal rendezőként, a filmekben ritkábban feltűnő amerikai golf egy nyolcvan éves legendájának szentelte legújabb mozi-darabját. Eredetileg ő akarta eljátszani az egykor tehetséges, de az első világháborúban átélt borzalmaktól hitét vesztett golfozó, Junuh szerepét, de a producerek tanácsára beismerte, az ő hatvannégy évével nehéz egy harminc éves fiatalembert hitelesen megformálni, így csupán rendezőként jegyzi e filmet. A dolgok ilyetén alakulása folytán szerződtetett hát három világsztárt a három főszerepre.

A már említett megcsömörlött golfozót, a Good Will Huntinggal igazi sztárrá lett Matt Damon alakítja hitelesen (csak ne jutna mindig eszembe róla a mi Bodó Viktorunk), az őt újjá kovácsoló mágus-edzőt pedig a már sok filmben szófosó Will Smith játssza. Tegyük hozzá, igen jól. Kellően vissza fogja magát, és egy olyan, a semmiből feltűnő és dolga végeztével ugyanoda eltűnő figurává formálja Bagger Vance alakját, aki egy személyben nagy tudású, filozofikus edző, minden hájjal megkent brooklyni pszichológus, woodoo-varázsló és buddhista szerzetes-mester. Elsősorban miatta válik ez a film, és benne a nagy golf-meccs igazán izgalmassá. El tudja hitetni velünk, hogy egy olyan misztikusan csodálatos játék ez, amire valóban érdemes egy életet feltenni. A harmadik világsztár az idős Jack Lemmon, aki igazi öniróniával alakítja azt a golfpályán egy elképesztően rossz ütés következtében szívrohamot kapó játékost, aki mintegy a halál előtti pillanatban lepergő életfilmként elmeséli nekünk Bagger Vance legendáját, hiszen egykor, kisgyerekként ő volt Junuh segédje és egyben a meccs szemtanúja is. Nyugodjunk meg, túléli a rohamot, hiszen ő a film narrátora és folytatja tovább a “szent” játékot.

Redford nagy szakmai biztonsággal egy lassú ritmusú, de mégis izgalmas hőskölteményt kreált a golfról, nem mentesen egy kis romantikától, némi (manapság elmaradhatatlan) keleti misztikától, és nem utolsósorban gyönyörű, bár már-már giccsbe hajló képektől. Mindent összevetve kifejezetten szórakoztató ez a golf-saga, és ennek hatására szinte egészen biztos vagyok abban, ha megnyerem a lottó öttalálatos nyereményt, egész életemben csak golfozni fogok. Vagy vitorlázni. Esetleg e kettőt felváltva.

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Bagger Vance legendája (The Legend of Bagger Vance, 2000) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

  2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.