Nagy hal (Big Fish, 2003)

Tim Burton szellemes és édesbús életrajza ez a film Edward Bloomról, aki egyfajta modern, jószándékú Münchausenként élte le életét. Egyszerű ügynök volt, aki szürke hétköznapjait szárnyaló fantáziával feldúsítva mentette le memóriájába, és ezt, ha lehet, még jobban kiszínezve mesélte el fiának. Persze, a színes mese ellenére van nemzedéki ellentét, a fiú el is menekül papától jó messzire, Párizsba. Az apa betegségének hírére tér csak haza, ám ez ad apropót arra, hogy kiderítse, mi is igaz abból, amit a papa összehordott.

Albert Finney apaként zseniális. Mellette komoly sztárparádé: Danny De Vitótól Ewan McGregoron át Helena Bonham Carterig sokan vannak jelen.

Mintaszerű CGI-alkalmazást láthatunk, semmi hivalkodó virblizés, minden effekt belesimul a filmbe, a meseszerűséget erősíti úgy, hogy nem válik szürreálissá vagy valóságidegenné. Tökéletesen igazi illúzióját nyújtja Bloom fantáziadús elmesélésének. Maga a film azonban néha lendületét veszti, a közepén majdnem elaludtam, de azért mégsem. Ezzel együtt mégis Tim Burton egyik legjobb filmje ez, egyetemes érvénye miatt, embersége miatt, és főleg, hogy itt nem Burton önnön zsenialitásának bizonygatását kell csodálnunk. Asanisimasa: 7/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) Nagy hal (Big Fish, 2003) bejegyzéshez

 1. Rorschach szerint:

  Valahogy nem lett maradandó emlék.
  Én pont hogy jobban szerettem volna ha kicsit hivalkodóbbak a trükkök, kicsit jobban megizzasztják a videókártyát. Egy jó nagy giccses vizuális orgia kellett volna, simán belefért volna.

 2. efes szerint:

  @Rorschach: Én szeretem azokat a trükköket, amelyek nem ütik ki a szemem, itt asszem észre sem vettem, hogy cégéiznek, csak utána gondoltam bele, hogy ezt másképp nem lehetett volna. Vagy üsse ki, de nagyon, vagy észre se vegyem. Ami zavar, az a kettő között van: tehát a nagy átlag.

 3. Rorschach szerint:

  @efes:

  A nagy átlagot, vagyis a langyosvizet senki nem szereti, lásd Indiana Jones 4, hát milyen trükkök voltak azokban? Méghogy ILM? Bokán lefosom.
  Ennél a filmnél meg szerintem, a témából adódóan adhattak volna már egy nagy, pszichedelikus cgi trippet. Ha fantáziavilág, akkor igenis üsse ki a szememet, és csavarja fel az agyamat mint a makarónit. Én ezt várom egy fantáziavilágban játszódó Burton filmtől.

 4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Csütörtök (Mindenszentek) | asanisimasa

 5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Kedd | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.