Puskás Hungary (2008)

Puskást az egész világ minden idők egyik legjobb futballjátékosának tekinti, akit a sportág számos nagy alakja, például Cruyff, Pelé vagy Beckenbauer is nagyra becsült. Emellett Puskás Öcsi, mint ember is a kevés követendő és követhető példakép egyike, amint azt Almási Tamás meleg hangú, de objektív, elvakult rajongástól mentes portréfilmjéből megtudhatjuk.
A leg-legenda
Szinte minden igaz, amit Puskás Öcsiről terjesztenek. Igaz, hogy nincs a világon olyan labdarúgó, aki egyaránt szerzett gólt olimpiai, Európa Kupa, Világ Kupa, valamint BEK-döntőn, csak Puskás. Igaz, hogy szeretett enni-inni, igaz, hogy Puttonyosnak csúfolták tetemes pocakja miatt, de igaz az is, hogy ha kellett, önsanyargató munkával le is fogyott, a hivatalos edzéseken túl is a pályán maradt és a kapura rúgást, vagy akadályok között a cselezést gyakorolta. Igaz, hogy volt úgy, hogy az ellenfél már 0:2-re vezetett, amikor Puskás kiszólt a kispadra: Mester, akkor van meccsprémium?Van! – felelte Sebes Gusztáv, a legendás csapatkapitány. A Puskás-vezette csapat ezután 4:2-re nyert. De Puskás nem volt anyagias, mert igaz az is, hogy már madridi éveiben szinte egyszemélyes, alternatív nagykövetségként működött: ha magyar szót hallott, akkor segített, ahogy tudott, pénzt adott, sokszor sok pénzt adott tökéletesen ismeretleneknek (amit sokan ki is használtak). Szemtanú van rá, hogy egy alkalommal saját kabátját adta oda valakinek. Volt, hogy éttermet nyitott, ahol viszont senkinek nem engedte meg, hogy fizessen, mindenki az ő vendége volt. Igaz az is, hogy amerre ment a világon, mindenhol imádták, pedig az Antarktisz kivételével az összes földrészen élt. És igaz az is, hogy a neve a legismertebb magyar szó a világon, és itt engedtessék meg egy személyes történet. A világ egy nagyon távoli pontján, Bangkokban egy helyi tuktuk-sofőr kérdezte, honnan jöttünk. Mondjuk: – We’re from Hungary. Jött is egyből a várt reakció: – ÁÁÁ, from Hungary? Puskás, Puskás! Ami viszont az igazi meglepetést okozta, az az, hogy a sofőr szélesen vigyorogva a kezével mutatta, puskát tart és lő! Ismerte a szó jelentését a thai tuktuk-sofőr! Egészen nyilvánvaló, hogy nem egy rejtőzködő nyelvészprofesszor volt az illető, hanem korábban Puskás Öcsi nevének kapcsán melegedhetett bele tört angolságú beszélgetésbe ez a jóember néhány hazánkfiával, de talán illusztrálja e történet is, hogy Puskás szó a mai napig jól cseng szerte a világon, természetesen a világhírű magyar labdarúgó nevének jelentésében.
A portréfilm
Puskásról már életében rengeteg cikk, könyv, sőt, önéletrajz íródott, készültek dokumentumfilmek is, a producerek és az  egyik legelismertebb magyar dokumentumfilm-rendező, Almási Tamás (balra a képen, Pelével) már Puskás életében elkezdte a híres futballista életét feldolgozó óriási projekt előkészítését, melyben egy majdani, nagy költségvetésű játékfilm mellett egy alapos portréfilm is bennfoglaltatik. A portréfilm elkészült, valamivel két óra alatti normál, és két óra feletti hosszúságú digitális kópiában, az Almásitól megszokott és Puskás nimbuszához méltó minőségben. A film formailag a hagyományos, fényképekre, pályatársak, rokonok, barátok interjúira, korabeli dokumentumokra, film- és híradórészletekre építkező portré-dokumentumfilm, ennek megfelelően veretes, alapos és hiteles. Kronológiai sorrendben veszi sorra Puskás életének eseményeit, kudarcait és legfőképpen sikereit, hiszen azokból volt lényegesen több. E nem tipikus magyar sorsról szól ez a formailag tipikus portréfilm.

Szumma
A Puskás Hungary című film minden tekintetben a legmagasabb minőséget képviseli, szigorúan szakmai értelemben, állja a versenyt akár Martin Scorsese, akár Oliver Stone vagy más világhírű alkotó hasonló műfajú filmjével. Emellett, Almási filmjéből árad a szeretet, a humánum. Nem rajongó, elvakult imádat, hanem a manapság egyre ritkább, feltétlen emberi jóságból fakadó (és egyben azt gerjesztő) szeretet. Úgy mutatja meg egy sikereket, győzelmeket és olykor bizony kudarcot, keserűséget is megélt kivételes ember életét, hogy nem állítja aranyfüsttel lefújva márványpiedesztálra, magasan a tömeg feje felé, hanem csak rámutat: íme, az ember közületek! Kövessétek, mert tudja az utat! Puskás tudta az utat, tehetsége, kitartása révén példátlan sikereket ért el, de sorsa egyben mutatja azt is, hogy olykor bizony a zseniknek is vért kell izzadni, máskor viszont a szürkék is győzhetnek a zseni felett (pl. VB-döntő). Közvetlensége, szertelen jókedve, életkedve, önzetlensége mindig megszerettette személyét bárhová kerüljön is a világban, nem a mufurc, irigy, sértődős magyar képét mutatta, hanem olyat, akivel bárki szívesen tölt el bármennyi időt, kortól, vallástól, politikai beállítódástól és intelligenciahányadostól függetlenül. Ehhez jöttek még a sikerei, nem csoda, hogy nemzeti hősként, fél- vagy egész Istenként tisztelték, vérmérséklettől függően. Almási filmjének nagy pozitívuma, hogy mindezt didaktikamentesen közvetíti, ráadásul némi malíciával ott a film végén a farok: a sváb származású Puskásnak nagyszülei még, unokái pedig sosem tudtak magyarul, mégis az ő neve a legismertebb magyar szó a világon. Nagyon-nagyon tanulságos és komolyan elgondolkodtató ez minden magyarra nézve.
Az asanisimasa nem adhat kevesebbet, mint 10-et a 10-ből.
Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

77 hozzászólás a(z) Puskás Hungary (2008) bejegyzéshez

 1. csalamade szerint:

  Egy biztos: barmerre is jartam (es voltam par helyen), mikor megtudtak, h magyar vagyok 90%-ban az elso reakcio: Puskas!

 2. ratman_ szerint:

  @csalamade: De ez szerintem inkább kínos. Nem tagadom, velem is fordult már elő, ilyenkor úgy teszek, mintha nem tudnám, miről van szó. Nem kell nagyon rájátszani, tényleg nem tudom, csak ebből a nagy felhajtásból derült ki számomra annyi, hogy focista volt régen. Nehogy már az legyen a legnagyobb érdeme meg teljesítménye ennek az országnak, hogy kitermelt egy focistát. Miért nem a tudományos sikereinket ismerik a világban? Nekem komolyan a pofámról leég a bőr, mikor egy külföldinek ez ugrik be, hogy puszkász puszkász. Magyar fejlesztette ki a hidrogénbombát meg egy csomó korszakalkotó műszaki találmányt. Róluk ki fog filmet csinálni?

 3. lápi lidérc szerint:

  @ratman_:

  Lehet, hogy a foci kicsit több embert érdekel, mint az egyébként is erősen vitatható pozitívumú hidrogénbomba?

  És Puskás nem “egy” focista volt, hanem “A” focista.

  asanisimasa:
  Azért tegyük hozzá, hogy azok a szürkék egy angol bíróval kiegészülve verték a zseniket. Egyrészt megadtak nekik egy lesgólt, Puskás egyenlítő gólját meg nem adta meg a bíró.
  Úgy azért könnyű.

 4. Fue szerint:

  Rágugliztam Puskásra és Rubikra:

  Puskás: 1,8 millió találat
  Rubik: 5,6 millió találat

  Ez persze semmit nem bizonyít, de nem vagyok benne biztos, hogy melyiket ismerik többen.

 5. HgGina szerint:

  Lehet, hogy én rossz helyeken jártam? Amikor megtudták, hogy magyar vagyok, elhangzott Szemt-Györgyi, Teller,Moholy-Nagy, Korda Sándor, George Czukor, Gábor Zsazsa, de még Ceausescu neve is. Ez utóbbi a szokásos Budapest-Bukarest tévesztés nyomán.
  Fura mód, Puskást soha egyeteln nő sem említi. Pedig az emberiség fele nő.
  Az érdemeit ez nem kisebbíti, de azért DiStefano egy cseppet szerintem jobb volt. Egyéni ízlés kérdése valakit a legjobbnak tartani.

 6. HgGina szerint:

  @lápi lidérc:

  Rákerestem ‘A focista”-ra:
  németeknek Beckenbauer
  angoloknak Bobby Charleton
  braziloknak Jairzinho, Pelé
  peruiaknak Quiroga
  olaszoknak Rossi
  argentinoknak Maradona
  románoknak Hagi
  lengyeleknek Lato
  spanyoloknak Butraguenho, DiStefano
  franciáknak Platini
  hollandoknak Cruyff
  dánoknak Simonsen
  ..és ez csak egy tucat ország abból a 250 körüliből, ami létezik.

  Nekem úgy tűnik sok “A focista” volt, van.

 7. lápi lidérc szerint:

  @HgGina:
  Látszik, hogy nő vagy, és közöd 0 az egészhez. DiStefano ipari tanuló volt Puskás mellett.

  De keress a szintén magyar Kocsis Lajost (szintén Aranycsapat) még egy olyan embert, akinek a válogatottbeli gólátlaga 0,99-es (85 meccs, 84 gól), és a normál meccsenkénti gólátlaga is 1,0 körüli. Akár az általad felsoroltak közt is.
  Esetleg olyat, aki BEK- vagy BL-döntőn 4 gólt rúgott?
  Ja, hogy nincs ilyen?

  Nézd meg itt (és ne csak a gólokat), és szállj magadba:
  http://www.youtube.com/watch?v=vKJA8Kq_fxU
  És ekkor már elmúlt 33 éves, és még 7 évig játszott.

  Égeted még magad egy darabig?

 8. lápi lidérc szerint:

  @Fue:
  Szerinted Rubikról (akit én egyébként nagyon nagyra tartok) a Rubik’s cube összetételen kívül mit tudnak még? Valószínűleg azt sem, hogy magyar.

 9. alternat szerint:

  Barom embereknek példakép kellet és ráakadtak erre a disszidens szarházira. Miért nem választottak egyet az itthonmaradottak közűl?
  Hogy mennyire vitte külföldön? Emlékeztek még arra mikor Puskás megsegítésére volt Spanyol – Magyar meccs??!

 10. Fue szerint:

  lápi lidérc: Nekem Rubikkal kapcsolatban kb. ugyanannyi ráismerős élményem volt, mint Puskással. Rubikot inkább Amerikában, Puskást inkább Európában emlegetik (másfelé nem nagyon jártam). Amerikában Puskásról nem nagyon hallottak, mivel az európai foci kevésbé népszerű.

  HgGina: Szerintem a környezeted enyhén szólva is nem reprezentatív. Menj be az East Enden egy kocsmába, kérdezd meg, hányan ismerik Puskást, és hányan Szent-Györgyit 🙂

 11. Michael Collins szerint:

  @alternat: Hogy te mekkora primitív állat vagy! Mit zavar, az hogy Puskást ismerik és szeretik? Ja, és elég sokan disszidáltak akkoriban. Azok mind szarháziak? És puskás meglehetősen sokra vitte külföldön, kérdezd meg a Real szurkolóit, vagy a Panatinainkosz szurkolóit.
  Te egy kicsinyes irigy düh-gombóc lehetsz :)!

 12. RoFä szerint:

  @lápi lidérc:

  Sandor lesz az a Kocsis, nem Lajos. Eleg jo spiler volt o is, sajnos viszonylag fiatalon halt meg.

 13. Michael Collins szerint:

  Én egy dublini kocsmában szembesültem személyesen Puskás népszerüségével. A csapos rögtön őt emlegette, amikor kiderült, hogy magyar vagyok. Pedig ő inkább hurling rajongó volt. Ami igen messze áll az international-footballtól (ahogy ők nevezik a mi általunk focinak hívott játékot).

 14. RoFä szerint:

  @alternat:

  Olvass el rola egy konyvet, vagy nezd meg ezt a filmet. Nem jokedvebol “disszidalt”, es nem is volt csupa csermelycsacsogas az elete. Egy ideig senki nem akarta szerzodtetni, mert beteg volt es kover…. Lefogyott, abbahagyta a zabalast meg a piat, es ujrakezdett vadidegen foldon olyan idos korban, mikor a legtobb focista szepen visszavonul. Es a sikereit nem nagyon lehet osszeszamolni, a legnagyobbakkal jatszott es a legnagyobbak koze tartozott o is. Szoval csinald utana…

  Egyebkent a hires Nobel dijas tudosaink legnagyobb resze szinten nem itthon lett az, aki. Felesleges ezen rugozni.

 15. tomcsi71 szerint:

  Nem jókedvéből disszidált? Nem volt anyagias? Na neee…. Ha volt magyar focista, akit megfizettek a komcsik, az Puskás volt… csak az “őrnagy elvtársnak” az is kevés volt… Egy ideig senki nem akarta szerződtetni… mert a játékengedélye itthon volt… Érdekes módon a ’70-es évek végétől, amikor elfogyott a kisfröccsre való, akkor jó volt a kádár-rendszer is, meg a Bujtor film statiszta szerepe… Szerintem is egy gerinctelen disszidens szarkupac volt… amellett, hogy a labdával a maga kora szintjén zseniálisan bánt. De hogy emberi nagyságként, meg példaképként kellene róla megemlékezni az nonszensz…

 16. demizson bobby szerint:

  És akkor már szarkupac? Mitől is?
  Ömlik belőled vmi büdös.

 17. tomcsi71 szerint:

  Ha aranycsapat és emberi nagyság, akkor Bozsik… aki nem akart nemzetközi szupersztár lenni hanem maradt a HAZÁJÁBAN… és akinek a gyerekei meg az unokái is tudnak magyarul…

 18. blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt szerint:

  “Nagyon-nagyon tanulságos és komolyan elgondolkodtató ez minden magyarra nézve.”

  És nem magyarra is! 🙂 Ugye-ugye.Jaj de kellett ez a végére…

 19. Pipin bácsi szerint:

  A disszidens kérdéskörhöz. Ezek szerint a mai Magyar fociválogatott mind sz’házi disszidensekből állt? Mivel senki sem itthon játszik? A legnagyobb régi spílerek (Eusebio, Cruyff, Platini, Maradona), vagy a mostaniak (C Ronaldo, Messi, Ibra ..stb) ők is mind disszidensek?
  Az a sokak által ma is romantikázott degenerált komcsi világ találta ki ezt az egész disszidálás szót. Mert ha szabadon mehetett volna mindenki, akkor nemigen maradt volna sok nép kis hazánkban. Mivel túl tökéletes rendszert építgettek anno.

 20. Szegény Puskás Öcsit ebben a számban kigúnyolták 🙂

  Ez a kép nincs a filmben véletlenül? Mert kérte valaki tőlem még tavaly egy anyaghoz. Most már tudom, hogy a filmhez kerestek anyagot.

  ludasmatyionline.blogspot.com/2009/03/1959-februar-19.html

 21. efes szerint:

  @Ludas Matyi Online: Nem rémlik. De ez nem jelenti azt, hogy nincs a filmben helye a pikírt felhangoknak: Puskás becenevei, stb. Szóval, Puskás, az Ember. Esetleg, Puskás, a Jó Ember, de semmiképpen sem Puskás, az Isten. Még ha sokaknak/sokunknak az is.

  @Pipin bácsi: abszolút egyetértek azzal, amit a disszidens focistákról, a disszidálásról írtál.

 22. Tightend szerint:

  Puskás a valaha élt legismertebb magyar sportoló. Ráadásul a világ kedvenc sportágában volt elsőrangú. Örülni kéne hogy legalább őt ismerik, ha neked azt mondják Szlovákia-Románia-Ausztria-stb.-ből mondj már egy legendás sportolót akit az egész világon ismernek elég sokáig agyalnál szerintem. Pedig mellettünk vannak.

 23. miskolc szerint:

  Egyszerűen fáj ennyi rosszindulatot olvasni…Egy olyan emberről mondanak muinden rosszat akinek szó szoros értelmében aranyszíve volt, segített mindenkin aki hozzáfordult. Tette ezt minden érdek nélkül… Úgy idehaza a diktatúrában, mint szerte a nagyvilágban. Egyszerű ember volt és nagyon bölcs, ami nem feltételez ki tudja hány diplomát.
  A sok bunkója meg nézzen annak utána, hogy miről ír, és mit.
  Tanulni fog belőle…

 24. Namármost keveritek itten a dolgokat, had világítok rá kissé nektek. Adott tehát a civil akinek nem jó itt lenni és szívesen elvándorolna. Ha a rendszer ezt nem engedi neki akkor kimegy a rendszer tudta és hozzájárulás nélkül, ezzel nincs különösebb baj. Lehet hívni mindenhogy, disszidál, kivándorol, megpattan, lelécel, elpályázik, más országba megy lakni. Attól sem kevésbbé magyar hogy más országban éli le az életét a kivándorlásban,-tekintettel az akkori (vagy akár a mostani) hazai körülményekre semmi megvetendő nincs. Hogy az unokái milyen nyelven beszélnek az külsősre nem tartozik és egyáltalán nem érdekes.
  A baj csak akkor van amikor ő választójogot kap, de ebben most nem kívánok elmélyedni.

  Más kicsit a helyzet az őrnagy úr esetében, ő ugyanis kivándorlásakor ée ezt megelőzően is KATONA volt, ezért az övé minősített eset. A katona ugyanis felesküszik a haza védelmére, leszereléséig kötelessége a hazát védeni. Az a katona amelyik engedély nélkül megy külföldre és marad ott az nem disszidál, az a katona DEZERTÁL. A dezertőr pedig kedves barátaim hazaáruló, mondom tagoltan is hogy értsétek, HA-ZA-Á-RU-LÓ!
  A mai hazaárulózós érában biztos nem sokan kapják fel a fejüket erre a szóra, olyan megszokott már. Felhívnám azon kedves megjelentek figyemét viszont arra, hogy az ember akiről rózsaszínű szemüvegen keresztül olyan pátosszal beszéltek mintha ő volna a magasságos szűzanya avagy Jézus Krisztus nem volt más csak egy katonaszökevény, akinek békeidőben hadbíróság és börtön, háborús időkben kötél általi halál jár.
  Kettő… Nem állítom hogy különösebben szar alak volt Puskás úr, a nagylelkűségét és jóságát sincs jogom elvitatni, lévén nem ismertem, érdemes volna viszont elgondolkodnotok azon, mi tesz önfeláldozóvá, adakozóvá egy embert, az ha egy fázó emberra adja (állítólagos esetleges soha meg nem nyilatkozó szemtanúk szerint) hatvanöt télikabátjából az egyiket, vagyonának milliomodrészét, vagy ha az egész vagyonát áldozza fel mások megsegítéséért, neadjisten ennek áldozza az életét. Akadnak példák, találtok bőven… google – Teréz anya.

  Az emberi nagyság nem azon múlik hogy valaki kiemelkedően tehetséges egy sportban és ott jó eredményeket ér el, ez csak egy adottság.

  Három… Az oly magasztalt Puskács úr nem Magyarországnak szerzett jó hírnevet, ugyan már. Puskás úr a Real Madridnak keresett renge3teg pénzt, a hírnevet és dícsfényt pedig ÖNMAGÁNAK szerezte kedves barátaim, senki másnak,
  nem nektek, nem anyátoknak, nem a többi tízmilliónak, kizárólag Puskás Ferencs aka öcsibácsinak. Az hogy ebből erre az országra mennyi csapódott le, nem az ő érdeme, egyenes következménye annak hogy a csávó innen származott, sem mellette, sem ellene nem tett sokat.

  Negyedrészt… Megnyilatkozásai alapján az őrnagy úr nem volt sem kiemelkedő ember, hazafi, jótél angyal, sem nem intelligens de még különösebben értelmes sem, egy magának való büdös bunkó focista volt aki történetesen jól tudott focizni. Aki nem hiszi, nézegessen Puskás interjúkat.

  Most lehet moderálni!

 25. Mérgező Hulladék szerint:

  Az a baj, hogy az ilyen tomcsi71- meg alternat-szerű egysejtűek nem fognak beülni a filmre, hogy rájöjjenek, nincs igazuk. Számukra marad az, hogy ha meghallják a Puskás nevet, nekiálljanak fröcsögni. De talán jobb is ez így. Különben elfelejteném, hogy melyik országban vagyok.

 26. alfredo szerint:

  @ratman_:

  Kedves ratman!

  Nem értem, miért gond, hogy a világ legnépszerűbb, legnagyobb tömegek érdeklőédést kiváltó sportjának jeles képviselőjét többen ismerik, mint egy atomfizikust? Szerinted mikor Teller Ede az íróasztala fölé görnyedve az asztali lámpa pisláloló fényénél éppen egy fizikai egyenletett rendezett, azt hány tv-csatorna közvetítette egyenesben és hányan kisérték figyelemmel a helyszínen őrjöngve varázslatos kézmzdulatait? Túl azon, hogy a világ egyik leghalálosabb fegyvere (hidrogénbomba) talán nem is annyire népszerű az emberek között, hiába olyan nagyszerű szellemi tevékenység.

 27. Mérgező Hulladék szerint:

  @UnitedParcelService: leírod egyszer, hogy “tekintettel az akkori körülményekre”. Majd erről két sor után elfeledkezel, amikor arról írsz, hogy katona volt. Miért volt ő “katona”? Milyen katona volt? Erről nem tudsz, ugye?
  Aztán szintén nem jut eszedbe, hogy ő nem csak a Realnál játszott, volt karrierje 1956 előtt is, és a világ nagy részén bizony az Aranycsapat révén emlékeznek rá.
  A moderálást megkezdhetted volna magadon te is, csak ahhoz gondolkodni is kellene.

 28. alfredo szerint:

  @Fue:

  Én biztos vagyok benne, mindkettőjüket sokan ismerik. Azt is jó esélylel meg tudom mondani, melyikőjüket ismerik többen. Csak két kérdés: hallottál már olyanról, valaki külföldön járt és megtudták róla, magyar, akkor egyből az volt a válaszreakció: “Puszkasz, Puszkasz”? No és olyat, hogy ehelyett azt mondták: “Rjubik, Rjubik!”?

  Ugye, milyen egyszerű?

 29. Spidermike szerint:

  Kedves UPS!

  Az, hogy katonaként megy el valaki, persze súlyosabb. De az vicces szerintem hogy azok, akik ezerrel fikázzák az előző rendszert, azokat is egyből “hazaárulózzák”, akiknek úgy döntenek, hogy itthagyják azt. Az nem számít, hogy emberként akart máshol boldogulni? Ő nem őrnagyként ment el, hanem focistaként. Nem adott ki hadititkokat. A hadsereg meg amúgy is egy vicc. Ő nyilván számításba vette, hogy annak tagjaként abban a rendszerben (!) minek fogják bélyegezni. De eggyel később már nem az! Aki egyszer terrorista, a sikerek után harcos hazafi. Aki itthon aradi vértanú, az kétszáz kilóméterrel odébb hazaáruló.
  Puskás meg ennyire volt katona:

  1949-ben a Kispesti AC a Sportminisztérium védnöksége alá került, új néven, Budapest Honvédként működött tovább. Mivel a klub ezután a Magyar Honvédséghez tartozott, a játékosai kénytelenek voltak hivatásos katonaként szolgálatba lépni. Puskás másik közismert beceneve, a „Száguldó Őrnagy” innen ered. Wikipedia

 30. Nard szerint:

  Jártam én is pár helyen külföldön és még senki sem mondta ezt. Biztosan nem focirajongók voltak. 100 év múlva is ez lesz a téma? Mármint az a véletlen győzelem 50 éve? Unalmas már, hogy folyton felhozzák. Ideje lenne most nagyot alakítani, nem a múltban élni. Teller Edét szerintem többen ismerik.

 31. Enok mester (törölt) szerint:

  @UnitedParcelService: Azt az egy apróságot ne feledd, hogy Puskás nem azért volt katona, mert feltétlen csatlakozni akart a Néphadsereghez, hanem mert amikor a Kispesti AC-t beolvasztották a Bp. Honvédba, minden Kispest-játékos automatikusan katona lett. Amit a rendszer ki is használt. Többek között erre hivatkozva készültek 1956 után számonkérni.

  A kint maradása pedig korántsem önként történt olyan értelemben, hogy a Honvéd európai és brazil túrája után igenis haza szeretett volna jönni, de miután megüzenték neki, hogy na jöjjön csak haza, majd itthon megkapja a magáét, ugyan melyikünk lenne az a bátor, aki hazajön épp az ’56-os megtorlások és kivégzések idején?

  Én kb. 10 éve többször láttam Öcsi bácsit a Honvéd-pályán meccseken a lelátón. Egyszerű, kedves, közvetlen ember volt. Miután hazajött, nem budai villában, hanem Kispesten, szerény körülmények között élt. Pedig megtehette volna, hogy kint marad Madridban, verőfényes luxus közepette. De nem. Őt hazahozta a szíve.

  Tévedés. Nem azért volt nagy ember, mert nagy focista volt. Hanem azért, mert a tehetségét képes volt mások szolgálatába állítani. Mi el se tudjuk képzelni, hogy milyen volt, amikor az ötvenes években jószerivel csak a futballválogatott meccsein lehetett hallani a Himnuszt és látni nemzeti lobogót. Puskásék igenis tudták, hogy nekik az a missziójuk, hogy egy borzalmasan sötét korszakban némi örömöt vigyenek az emberek életébe. Ők ezzel szolgálták akkor a hazájukat.

 32. alfredo szerint:

  @Nard: “Biztosan nem focirajongók voltak. 100 év múlva is ez lesz a téma? Mármint az a véletlen győzelem 50 éve?”

  Véletlen győzelem? Talán véletlen vereség? 5 vagy 6 éven át volt összesen egy veresége a csapatnak.

  Véletlen győzelem…
  Téged miért zavar az, ha valaki még most is beszél erről? talán érdekli, szakmai alapon is és büszke is rá. Cézár meggyilkolása bő kétezer éve történt, néhány “véletlen” késszúrás (Nard után…) volt csupán az egész.

 33. Pipin bácsi szerint:

  @UnitedParcelService:

  Egy doldot nem értek a pontokba szedett “érvrendszeredből”. Miért munkál benned ez az ellenbizonyítási vágy?
  Nem azt mondom, hogy szentté avassuk. De egy ember volt, aki a “szakmájában” játékosként és edzőként is maradandót, néha világszínvonalút alkotott, és hitét, szülőföldjét soha nem tagadta meg.
  Az hogy abban a degenerált korban kellett élnie, és a degenerált szabályok közül mit hogyan tartott be nehogymár mérce legyen.
  Ha abból a korszakból el akarsz valakit ítélni, akkor légy oly kedves legalább olyan neveket mondani, aki lövetett ártatlanokra a Kossuth téren, vagy Mosonmagyaróváron, hogy csak két példát mondjak.

 34. No a helyzet az hogy a körülmények akkor sem voltak túl rózsásak és most sem, bár lehetne azért ennél sokkal rosszabb is. Ez lehet indok arra hogy valaki kivándoroljon, feltéve hogy ezt a rendszer engedi. Ha nem engedi meg akkor meg kuss, mindenki marad ott ahol van. Ha pedig ennek ellenére mégis elmegy akkor meg elmegy, ezen a fórumon pedig lehet minősíteni, kinek teszik, kinek nem. de ha ő katona akkor ezt a hadbíróság mint illetékes szerv hivatalból köteles minősíteni, ez a dolga gondolom ezt nem vitatod.

  Talán nem ismerem elég mélyen Puskás úr körülményeit, kérlek tehát világosíts fel, miért volt ő katona és milyen katona volt ő? Ha valamit olyat tudsz róla mit én nem, oszd meg velem hogy teljesebb legyen a róla alkotott képem.

  Az aranycsapatot érdemes dicsőíteni, az aranycsapat remek, az aranycsapat nagyszerű, az aranycsapat hírnevet szerzett az országnak, éljen soká az aranycsapat legendája, melyben Puskás úrnak 1/11-ed része volt, avagy ennél kicsit kevesebb, a tartaléktól függően.

 35. alfredo szerint:

  @UnitedParcelService:

  Kedves UPS!

  Ezek szerint az 56-os forradalmárok is hazaárulók voltak? Hiszen ők nem egyszerűen elhagyták a szovjet “hazát”, hanem fegyvert fogtak ellene. Azok a férfiak is hazaárulók, akik sorkatonaként felesküdtek a Magyar Népköztársaság védelmére, aztán 1989. október 23-án nem lőtték ki Szűrös Mátyást az erkélyről, mielőtt kikiáltotta volna a köztársaságot?

 36. Spidermike szerint:

  Amúgy számomra is inkább egy nagy focista, mint nagyszerű ember, de utóbbi azért nem lehet a szememben, mert nem focizok hivatásszerűen, hogy felnézzek rá, más területen, személyesen ismer embereket tekintek inkább példaképnek. Bár ez is hülyeség, nem példakép, hanem inkább tisztelt valaki.

  Madridban éltem rövid ideig, én úgy tudtam megnézni a Real stadionját, hogy éppen nem volt idegenvezető, de amikor eldumáltam az egyik portással és mondtam, hogy magyar vagyok, persze jött a Puskással. És körbevitt, ingyen.

  Ha sakkozóként mentem volna akárhová, akkor nyilván a Portisch és a Polgár nevek hangzottak volna el. Fizikusként Teller, bioszból Szentgyörgyi. De a foci, ahogy mások is írták, milliárdokat foglalkoztat. Pláne egy fociszerető országban, pláne a Real stadionjánál.

  UPS-nek még: a hármas pontodra még annyit, hogy akkor ne is legyünk büszkék egy olimpia- meg világbajnokra se, mind csak saját pénzét lesi. Kicsit könnyezik a himnusz alatt, mert az jól mutat a NS címlapján. Ugyan már… Puskás magyar maradt, segített másoknak. Vagyonának kis részét eladakozta más, ismeretlen magyaroknak. Ezért is lebaszhatod. 1949-ben a Kispesti AC a Sportminisztérium védnöksége alá került, új néven, Budapest Honvédként működött tovább. Mivel a klub ezután a Magyar Honvédséghez tartozott, a játékosai kénytelenek voltak hivatásos katonaként szolgálatba lépni. Puskás másik közismert beceneve, a „Száguldó Őrnagy” innen ered. Baszd le Bill Gates-t is, miért nem ad még egy milliárddal többet valamelyik alapítványnak. az neki egy kis töredék csak.

 37. alfredo szerint:

  @UnitedParcelService:

  Amennyiben csakis hivatalos katonai megítélése érdekel, elárulom, valóban volt következménye kintmaradásának. Nuygállományba helyezték. Később előléptették alezredessé, majd ezredessé. Megnyugodtál?

 38. zorrro szerint:

  Előre bocsátom, hogy nagyon régóta nem kommenteltem, de ezt a tömény rosszindulatot és emberi butaságot olvasva, egyszerűen muszály megszólalnom….tehát: minden sportoló elsősorban saját maga miatt akar első vagy a legjobb lenni, aki azt gondolja, hogy a “hazája” miatt, az szerintem még életében nem sportolt versenyszerűen! Egy sportoló nagyságát tehát önmagában az eredményei mutatják meg, az hogy azokat milyen színekben éri el, tökéletesen mindegy!!! Minden kétkedőnek ajánlom szíves figyelmébe a mai labdarúgást, ahol úgy adják-veszik a világsztárokat, hogy követni alig lehet, de ennek ellenére, mindenki pontosan tudja, hogy ki az a C. Ronaldo, Beckham, Maldini, Raúl, etc.
  Ezen kívül, egyszerűen az tény, hogy Puskás a valaha élt legsikeresebb labdarúgók egyike. Egy olyan “klub” tagja, ahova csak Pelé, Maradona, Beckenbauer, Platini, Di Stefano nagyságú sportemberek tartoznak.
  Aki pedig “hülye-magyarként” azon akarja kikezdeni a méltán legismertebb magyar sportolót, hogy lehazaárulózza, arra hivatkozván, hogy Puskás katonaként hagyta el a hazáját, annak felhívnám a figyelmét arra a tényre, hogy a Kispest csapatát egyszerűen 1949-ben “államosították”, és mivel a Hadügyminisztérium alá vonták, minden játékosnak katonai esküt KELLETT tennie!!!! Az 56-os eseményeket követően pedig elég sokan elhagyták az országot és őket semmiképpen nem nevezném sem hazaárulóknak, sem disszidenseknek, sem dezertőröknek!!! Ugyanolyan magyar emberek voltak, mint azok akik itthon maradtak. PONT.
  Azt pedig, hogy valaki milyen emberként élte le az életét nem mi fogjuk megmondani, bármilyen Qrva okosnak is hisszük magunkat, hanem csak és kizárólag azok az emberek, akikkel kapcsolatban voltunk életünk során és akik vagy szerettek minket vagy nem, ugye UnitedParcelService!!!??? Ismeretlenül innen az utókorból valakit így pocskondiázni, ahogy azt Te tetted itt, minősíthetetlen! Tudod, a tények makacs dolgok, még ha nem is tetszenek Neked!
  Végezetül: az irigység, sajnos mindíg is egy nagyon csúnya, tipikus magyar betegség volt, Nálad is ennek a tünetei láthatóak egyértelműen!

 39. Spidermike szerint:

  Hát ez egy kicsit összevissza lett, bocs. Rosszul másoltam ki, rossz helyre szúrtam be.

  UPS: a te logikádat nézve ne legyen senki boldog, sikeres, elismert ember, ha a Hazája nem biztosítja neki a megfelelő körülményeket. Akkor elítélheted az összes olyan tudóst, aki itthon nem boldogult. Vagyis imádja mindenki a hazáját, akkor is, ha az őt elnyomja, nem engedi kibontakozni, életére tör. Hát a lófaszt.

 40. Enok mester (törölt) szerint:

  Kicsit pontosítsunk. Puskás nem azért indult el itthonról, mert disszidálni akart. A Bp. Honvédra BEK-meccs várt Bilbaóban, és akkor, november első napjaiban a helyzet konszolidálódni látszott, ezért az a döntés született, hogy kimennek a meccset lejátszani. Már kint érte őket a véres fordulat, a szovjet beavatkozás híre. Ezért elmentek még egy európai, majd brazil turnéra, mondván, addig kiderül, hogy mi is a pontos helyzet odahaza. Mikor ezeket letudták, Bécsbe mentek, és ott kapták a híreket a letartóztatásokról, a megtorlásokról, sőt egyenest arról, hogy itthon majd többüket (elsősorban a csapatkapitány Puskást) előveszik, mivel az MLSZ engedélye nélkül mentek el túrára. A magyar sajtóban ’57 elején sorba jelentek meg a Puskást (alaptalanul, felsőbb utasításra) rágalmazó és pocskondiázó cikkek, minek következtében ő úgy döntött, hogy ha őt ennyire nem szeretik otthon, akkor mi keresnivalója lenne odahaza.

 41. “Nem adott ki hadititkokat. ” Szerintem sem adott ki hadititkokat, de ez csak a feltételezésem, te mellesleg honan tudod hogy nem ?

  “Miért munkál benned ez az ellenbizonyítási vágy?”
  Fontosnak tartom hogy a helyükön kezeljük a dolgokat, vagyis az érdemei szerint úgy ítélem meg a faszit mint egy nagyon tehetséges futballozót aki által némi ismertséget szerzett az ország. Ezt különösebben nem méltatom, az hogy az ország nevét ismerik nem viszi előre az országot, az országot az ország által végzett sikeres munka és eredmények viszik előre. Ehhez meg egy egész ország igyekezete kell.
  Egy tehetséges focistára emlékezni kell, stadiont elnevezni róla (de hogy ezt még életében tették az elég bizarr)
  de nem kell közös nevezőre hozni Krisztussal.
  Na, vitatkoznék még szívesen de el kell mennem dolgozni kicsit.

 42. Nard szerint:

  @alfredo:

  Caesar és egy szimpla focista között van “némi” különbség. Lényegében össze sem hasonlíthatóak. Mindig reménykedem, hogy végre befejezik a nosztalgiázást, és inkább a jelenre koncentrálnak. Ja, mióta nem jutott ki ez az ország a világbajnokságra? Egy pár részeg bolgárkertész keresztbehugyozza a válogatottat egy szombat délután 🙂 Milyen foci? Ugyanmár. De tényleg, sokkal jobb felhozni egy 50 évvel ezelőtti meccset, meg ajnározni az akkori focistákat, akik még tudtak focizni. 50 év telt el…….és még mindig ott tartanak fejben.

 43. zorrro szerint:

  Még valami: A UnitedParcelService típusú “nagyokosoknak” ajánlom, hogy mielőtt könnyelmű kijelentéseikkel akarják “megajándékozni” a világot, mindenképpen turbózzák fel igen hiányos ismereteiket, és legalább nézzék meg Puskás Hungary-t, mert tényleg alapos és körültekintő a dokumentumfilm és jócskán rávilágít azokra az itthon államilag irányított teljesen félremagyarázott dolgokra, amik nem csak érdekesek, de felettébb tanulságosak is, főleg a UPS típusú arcokra nézve!

 44. zorrro: mindenképp megtesszük, én és a többi nagyokos arc, szólok nekik is.

 45. Spidermike szerint:

  Mivel csak névleg volt katona, nem adhatott ki hadititkot. Mellesleg el tudom képzelni, micsoda hadititkokat adhat ki egy kényszerből besorozott focista 🙂

  Egyetértek veled, hogy helyén kell kezelni a dolgokat. Én sem szeretem az agyatlan istenítést, hogy valakiről, aki sikeres gombvarró mondjuk, kijelentik, hogy egyszerűen minden másban is tökéletes, sőt, illatosat pukizik és a nézése rákot gyógyít.

  Írod: “az országot az ország által végzett sikeres munka és eredmények viszik előre. Ehhez meg egy egész ország igyekezete kell.” Egy ország nem tud igyekezni. Az egyes emberek tudnak igyekezni. Mondjuk úgy, hogy jól dolgoznak, befizetik az adót, nem csalnak ezzel-azzal. Pl. a japán gazdasági csoda. Puskás a saját területén lett a legjobb. Nemcsak itthon, világszinten.

  A róla szóló történetek pedig bizonyítják, hogy jó ember volt. Nem tökéletes, jó. Mivel nem tökéletes, nem kell isteníteni sem. Lehet, hogy nem tudott fejben másodfokú egyenletet megoldani, rossz palacsntát sütött és gombás volt a nagylábujja. De magyarként, focistaként hozzájárult az ország jó híréhez. Bárhol fel lehet emlegetni, ahol azt kérik, hogy mondjanak Magyarországról jó dolgokat. És sokan mondják is az ő nevét.

  Azok, akik istenítik és szentet látnak benne, magukat minősítik, nem őt.

  Amúgy meg szeretnék én úgy karatézni, hogy edzőtermet nevezzenek el rólam az életemben. Nem tartanám bizarrnak. Katkóknál megvan az az idő, amennyivel a halála után szentté, boldoggá, tökömtuggya mivé lehet avatni valakit. Utcanév-osztásnál is vannak ilyen korlátok. Stadion elnevezésénél nincsen. Na puff.

 46. efes szerint:

  @Spidermike: A filmben benne is van egyik korabeli katonai káderlapja, melyen az áll: hogy (nem szó szerint, nem emlékszem a pontos katonai terminus technicusokra) alaki dolgokban (tehát tisztelgés, stb) hiányosságai vannak, nem tartja be a szolgálati utat, stb., stb. Tehát nem volt ún. jó katona. Az is benne van a filmben, hogy azért lett katona, mert a kipesti Honvéd labdarúgója volt, s mint ilyen, a Rákosi-érában ez egyet jelentett a hivatásos katonai ranggal. Csakúgy, mint az Újpesti Dózsa volt a rendőröké, a Vasas a szakszervezeté, az MTK a Vörös Meteoré…:)

 47. efes szerint:

  @UnitedParcelService: Miért moderáljalak? Mindenki az, ami a véleménye. Szólás- és véleményszabadság van, nálam legalábbis biztosan.

 48. efes szerint:

  @efes: ja igen, a lényeg maradt ki: mivel nem volt jó katona, nem is hiszem, hogy komoly titkoknak volt tudója–>nem is volt mit elárulnia a nyugati titkosszolgálatoknak.

 49. tomcsi71 szerint:

  Na… Megpróbálom megmagyarázni mégegyszer, hogy értsétek is mi a bajom VELE… A pártsajtó a kintmaradása után kezdte el Puskást lejáratni (tehát simán hazajöhetett volna, ha akar és ugyanúgy a megbecsült FOCISTA lett volna, mint előtte)… De nem AKART (ez pedig egyértelmű a gazdasági okokból disszidált kategória – az ilyen ember pedig az én értékítéletem szerint hazaáruló – ma is… aki a megtorlás elől menekült el az emigráns és egy szavam sincs ellene) Amint a lóvé elfogyott (tehát a maradhatott volna kint a luxusban a szerény kispesti lét helyett finoman is csúsztatás…) jött vissza ugyanabba a kommunista rendszerbe haknizni… ez viszont a gerinctelenség kategóriát meríti ki nálam (ha nem kellett a Kádár-rendszer, amikor nagyobb pénzt szakíthatott külföldön, akkor ne kelljen a lé fogytával sem…) Tehát nem a játékosi tehetségét, a világbéli ismertségét kérdőjelezem meg, hanem egész egyszerűen nem tartom emberi nagyságnak, mint ahogy a poszt írója (és a doksifilmes)láttatni akarja… ENNYI

 50. efes szerint:

  @tomcsi71: A poszt írója Almási filmjéről ír, és az arról alkotott véleményét akarja láttatni…:)

 51. Spidermike szerint:

  OK, tomcsi71, én nem tudok úgy ítélkezni valaki fölött, hogy gazdasági okból hazaáruló 🙂 miért ne boldogulhatna valaki máshol, ahol nagyságrendekkel többet keres (akár orvosként, mérnökként, tudósként). És ha közben magyar marad a szónak abban az értelmében, hogy a magyar emberek (nem kormányok, rendszerek, klubok) jó hírét öregbíti, segíti honfitársait, akik vakugrással mennek ki, nem biztos és zsíros állás ígéretében, akkor pláne miért ne tegyen így?

  Gerinctelenségre reagálva: “1981-ben adódott az első lehetőség arra, hogy a kommunista diktatúra által korábban dezertőrként és disszidensként számon tartott és részben rehabilitált Puskás (akiről a médiában hosszú időn át szinte tilos volt említést tenni) hazautazhasson. Mindenekelőtt szülei sírját kereste fel Kispesten, majd a Magyarország-Anglia VB-selejtező előtt megrendezett Budapest-Vidék öregfiúk gálán ünnepelhette őt a közönség” Majd edzősködött Dél-Amerikában, Ausztráliában. Tehát ez nekem nem úgy tűnik, mintha aprópénzért jött volna haknizni, ahogy írtad. És nem biztos, hogy a 80-as évek Kádár-rendszerének állapotait össze kell hasonlítani 56-tal és a 60-as évekkel, lásd “ugyanabba” a Kádár-rendszerbe).
  Összefoglalva: nekem az emberi nagyság kategóriáját nem zárja ki egy “gazdasági disszidáció”, majd egy 25 évvel későbbi hazalátogatás. ellenben az, hogy több, mint 30 évesen ismét a csúcsra jut, majd más területeken is sikert ér el, az nekem legalábbis sportemberi nagyságot jelent (gyors elmélkedés az isteni, illetve istenien kövér 30 éves Ronaldo és Puskás párhuzamáról, esetleg a drogos Maradonáról és a sportdiplomata Peléről – 🙂 )

 52. zorrro szerint:

  Tomcsi71-nek: Ezen a logikán végigfutva mindazok a magyarok, akik boldogulásuk, sikeresebb életük, esetleg gyerekeik sikeresebb élete érdekében külföldre mentek/ mennek, mind hazaárulók?!
  Puskás szerinted “haknizni” jött haza!? Hát, tekintve, hogy Görögországtól Ausztráliáig minden kontinensen megfordult és majd’ mindenhol sikert sikerre halmozott még a 80-as években is mint edző, szerintem azt Te sem gondolhatod komolyan, hogy Ő abból élt, amit itthon “összehaknizott” a 90-es évek elejétől.
  Az meg , hogy Te milyen emberi nagyságnak tartod, ne haragudj, de senkit nem érdekel. Kettőtök közül Ő letett egy rakás olyan dolgot az asztalra, ami mind emberként, mind sportemberként világszerte megbecsülést és szeretetet váltott ki az emberekből. Ezt Te is elmondhatod magadról?
  ENNYI. 😉

 53. Mérgező Hulladék szerint:

  @tomcsi71: mint írta valaki már itt is, a forradalom leverése után hozzájuk (Bécsbe) olyan hangok jutottak csak el (vedd figyelembe, hogy az információáramlás nem a maihoz hasonló volt), hogy saját (nem gazdasági…) érdekében jobb, ha nem is jön haza.
  Ekkor már kint sem álltak érte sorban a nagy klubok biankó szerződésekkel (egyrészt a disszidálást követő eltiltás, másrészt meg Puskás mentális és fizikai állapota miatt), szóval nem az volt számára a kérdés, hogy kis pénz vagy óriási.
  Disszidálásától függetlenül szerintem nyugodtan mondhatjuk, hogy sokkal inkább magyar ember maradt, mint az itthon maradók nagy része (például akik most Magyarországról hazaárulózzák a külföldön dolgozókat). Épp ezért élt is a lehetőséggel, hogy huszonöt év után ismét hazatérhetett. És nem azért, hogy a lecsapódó filléreket begyűjthesse. Itthon igen sokan éltek jól a nevéből – ő nem tartozott ezek közé…

 54. zorrro szerint:

  Egyébként meg szerintem nagyon jó volna, ha a szeretem-nem szeretem kérdés helyett azt is észrevennénk már, ami a lényeg volt ennek az embernek az életében: ez pedig a legjobb értelemben vett profizmus, az a mentalitás, ami sem az Ő pályafutása idején, sem ma nem jellemző a magyarokra! Azon kellene elgondolkodnunk inkább, hogy hogyan lehetett a legdurvább 50-es években világverő válogatottunk, hogyan tudta ezt teljesen kicsinálni a nagy magyar vircsaft már akkor is, hogy hogyan lehetett teljesen porba alázni mindenre kapható bértollnokok segítségével egy világklasszist, hogy miért tudta Puskás végig csinálni nagyon sok hozzá hasonló idegenbe szakadt hazánkfiával egyetemben a nulláról történő újrakezdést, hogy miért is vállalta be ezt – azzal együtt, hogy 2!!!éven keresztül nem kapott játékengedélyt a FIFA-tól! – a hazai sztársága után, hogyan volt benne akkora erő, hogy 32 évesen +18 kg-al újra felépítse önmagát és majdhogynem komolyabb sikereket érjen el, mint addig!? …és azon is nagyon el kéne gondolkoznunk, hogy edzőként hogyan tudott úgy hatni emberekre, játékosokra, hogy azok önmagukhoz képest szuper teljesítményekre voltak képesek – Panathinaikosz BEK döntő!!!????
  Az, hogy emellett kinek szimpatikus meg kinek nem, az pont mindegy. Szerintem az első igazi profi MAGYAR sportoló volt, és ezt kellene meglátni már végre.

 55. tomcsi71 szerint:

  akik a boldogulásuk érdekében mennek ki… igen szerintem hazaárulók! egy szakmunkás kinevelése is milliós tétel, egy diplomás-értelmiségié több milliós befektetés az állam részéről, ha ezek után a megszerzett szaktudását külföldre viszi az államot károsítja meg… márpedig az állam én IS vagyok (meg TI is vagytok)… ha ezek után a fiam 4 hónap múlva kap időpontot a szakrendelésen, ha az én adókulcsom emelkedik, mert lassan 3x annyi inaktív lesz, mint adófizető, akkor igenis hazaáruló mindenki aki meglép a közterhek elől (ahogy otthon is az az adócsaló)… távozás előtt kéretik a kasszánál fizetni! a fodrásznak sem mondhatom, hogy az én frizurám árát kalkulálja bele azon marhákéba, akik fizetnek is… ha az oktatási rendszeren átment és el akarja hagyni az országot fizesse meg a képzési költségeket!

 56. zorrro szerint:

  @tomcsi71: Szerinted amíg Te iskolába jártál, apád-anyád, nagyszüleid adójából tanulhattál vagy a saját adódból? Érted? Ők azt a pénzt, amit Te reklamálsz már 3-szor kifizették!! Egyébként meg a Te logikádból az következik, hogy mindenki ott dögöljön meg, ahova született!? Na, ez az, ami nem működik. Csak azt sajnálom, hogy nem Zimbabwébe születtél!!! ;))))

 57. Spidermike szerint:

  Tomcsi, itt részben egyetértek veled, hogy az nem túl szép, hogy ha valaki ma (2009) elvégez egy orvosit, majd lelép Norvégiába. Társadalmi szinten biztos nem, egyén szintjén viszont én sem biztos, hogy szívesen szembesülnék azzal, hogy amiért éveken át tanultam, azt lepukkant kórházakban szinte nulla pénzért csináljam. De ennek semmi, ismétlem semmi, de semmi köze nincs egy focistához, aki 56-ban félt/nem tudott/nem is akart hazajönni, és máshol alkotott világszínvonalút.

  Boldogulási hazaárulók (egyébként esküszöm, szép kifejezéseket alkotok itt, a Te segítségeddel): hát a történelem tele van ilyennel, akár már a keresztes lovagok is ilyenek voltak. De ez már megint csak nagyon nem Puskásról szól.

 58. tomcsi71 szerint:

  @zorrro: nem érted az európai módon kiépített jóléti állam működését… én fizetem az öregem nyugdíját, a gyerekeim meg az enyémet… aki ebből a láncból kiszáll az piaci alapon oldja meg a gyerekei oktatását, az orvosi ellátását és a nyugdíját is!!! ha büdös a hazai teherviselés, akkor a hazai szolgáltatásokra se tessen igényt tartani! tele van a sajtó szegény rezidensek röghözkötésével… nem ismerem a részleteket, de azzal totál egyetértek, hogy ne lehessen dobbantani a frissen megszerzett orvosi diplomával… az orvosképzés vagy a műszaki/mérnöki képzések költsége félévenként több milliós tétel tud lenni (anyagtól függően)… vöröset tudok látni, amikor az ilyen diplomával elhúz és aztán külföldről hazablogol és szidja az országot, amely elindította, leostobázza azokat, akik otthon maradnak és fizetik a következő szemeszterre beiratkozott potyázók költségeit…

 59. zorrro szerint:

  @tomcsi71: Te a nyugdíjrendszert összemosod az oktatással. Mert az ugye nem képezi vita tárgyát, hogy nem Te fizetted a nagyszüleid oktatását, bár a nyugdíjukat igen….szóval, ez sajnos nem ennyire fekete-fehér, amennyire Te itt leegyszerűsíted. Egyébként meg osztom Spidermike gondolatait, hogy ez végülis, hogy jön Puskáshoz? Vagy szerinted ez 56-ban is így volt, a legkeményebb kommunista diktatúrában? Fura párhuzam.

 60. tomcsi71 szerint:

  @zorrro: a nagyszüleim oktatását nem, de a gyerekeimét igen… ha a gyerekeim aztán elmennek, akkor ők is “meglopják” a következő generációt… Puskáshoz, hogy jön? Ki fizette a gyógykezelését éveken át? Merthogy se ő, se a család nem pengetett a Kútvölgyinek az is ziher… (az adóját ugye nem itt fizette, a tb és nyugdíj járulékot sem…)… És ez volt kezdettől a bajom… hogy akkor költözött haza, amikor NEKI lett szüksége az országra…

 61. zorrro szerint:

  @tomcsi71: Tehát, akkor ha a szüleid pénzéből tanultál, akkor ha elmész az országból, akkor maximum ők kiabálhatnának, hogy add vissza a pénzünket! De, az a helyzet, hogy ők már pontosan látják, sőt mondják is, hogy Fiam, ha teheted, menj innen, mert itt sosem fog működni semmi!
  Azt meg Te nyílván tudod, hogy Puskásék nem fizettek a gyógykezelésekért, mi!? Honnan is veszed ezt? Szerinted, NEKI tényleg a “nagyon jó hírű, hiper-szuper felszereltségű” magyar kórházakra volt szüksége? Az fel sem merül Benned, méklyérzésű magyar emberben, hogy ott szeretett volna meghalni, ahol a szülei is nyugszanak? Sajnos, szerintem ömlik belőled a keserűség és a rosszindulat és mindezt egy olyan emberre zúdítod, megspékelve egy rakás demagógiával és sztereotípiával, akihez semmi közöd. Kérlek, ne csináld, ez sehova nem vezet!

 62. Spidermike szerint:

  Ehhem, tudtommal rehabilitálták, ezredesként szerelt le a seregtől (bár nem hiszem, hogy ő ezt kérte, de a hadsereg már csak ilyen).

  Azért ha téged 25 éven keresztül nem engednek haza, nem engednek adót fizetni, bemocskolnak, akkor mihez kezdesz? Nem hiszem, hogy azért jött ide, mert Spanyolországban, a görögöknél, Ausztráliában az ott töltött évekért ne kapott volna semmit. Spanyol állampolgár is volt. Ahogy írták, 81-ben azért IS jött haza, hogy meglátogassa a szülei sírját, akik úgy haltak meg, hogy a fiúk kvázi áruló és külföldön él.
  Aztán itthon MLSZ utánpótlás vezető igazgatója volt, esetleg olvass utána, hogy nemzet sportolója, hogy DiStafano és a teljes Real fizetett a kezeléséért. Gondolom Madridban nem a Kútvölgyi színvonalán működő kórházban kezelték volna. Rengeteget tett azért, hogy pár évig fizessék neki a kezeléseit. De nem tették, mert különben a Realnak és a többieknek nem kellett volna beszállniuk. Miért nem olvasol egy kicsit utána a dolgoknak, ahelyett, hogy fájlalsz meg nem történteket?!?!?!

 63. alfredo szerint:

  @Nard: “Caesar és egy szimpla focista között van “némi” különbség. Lényegében össze sem hasonlíthatóak.”

  Így van! Ezért nem is hasonlítottam össze őket. Ha elolvastad a kommentemet, tudhatod, nem őket hasonlítottam egymáshoz.

 64. zorrro: Tényleg komolyan azt gondolod hogy irígykedem Puskás úrra?

 65. chummah szerint:

  @ratman_: Kedves Patkányember! Most elmagyarázom. Amikor hazánktól oly távol a helyi nem éppen túlművelt benszülöttnek magyarországról Puskás jut az eszébe “Puszkasz!” ez Elismerés. Gratuláció. Éppen ez a csoda, hogy ezek az emberek tudnak egyáltalán valamit erről az abszolút jelentéktelen kicsike országról. Ha Puskás nem lenne,azt sem tudnák, hogy ez az ország Afrikában, vagy az Antarktiszon található. Amúgy ha pl. Ausztráliában valaki elismeréssel szólna a magyar vizlabda válogatottról (vagy éppen azt mondaná, hogy “kászász”) ebben a szituban is lesülne a pofádról a bőr??? Lényegileg ugyanaz…elgondolkodtató, hogy miért jó az bárkinek, ha egy pozitív eseményt negatívként kezel…ehhez nyílvánvalóan negatív beállítottság kell, így meg mindenre rá lehet húzni a vizes lepedőt.

 66. Guthi szerint:

  Jó ég! Mennyi szűklátókörű ember! Süt belőletek a rosszindulat és az ami a magyart ilyen szerencsétlenné teszi az álbölcsesség. Azt hiszitek ha valamit határozottan mondtok az már igaz is. Hogz gondosan utána jártál valaminek..könyvekből, cikekkből és már itélkezhetsz is. Na az ilyeneket mint akik Puskás felett törnek pálcát, hogy milyen hazaáruló és így tovább, azokat kellen a nagy igazságérzetükkel együtt oda dobni azokba a napokba…..56 idejen. Semmi percig nem élnétek szerencsétlenek…..Persze hogy lehet veleményed..el is mondhatod egy ilyen korcs demokráciában, mint amiben most élünk….de kedve ócsárló barátaim a ti életetek, ha belegebedtek sem lesz az ő kalandos életével mérhető….soha eletben nem fog annyi ember szeretni benneteket mint őt szerettek…es legtöbbje nem a foci tehetsége miatt…de neki meg az is volt. Szomorú, hogy ilyen önmagukat megvalósitani nem tudó, pesszimizmusukat bölcsességnek tartó emberek méltatnak olyan neveket, akikből rengeteg tanulhatnának. Hátha Puskást ti hazaárulónak nevezitek…..akkor kedves barátaim ti a saját álmaitoknak ÁRUlói vagytok. Gyönyörű magyar kifejezés…az ember a “VILÁGRA születik”…..hát kedves fröcsögők…nektek csak a hátsó udvar maradt……vagy csak a kis szoba ablak nélkül….további kellemes tapogatózást a sötétben urak….

 67. Visszajelzés: 41. Magyar Filmszemle – Dokumentumfilmek « asanisimasa

 68. Visszajelzés: Mit nézzünk október 23-án, vasárnap a tévében? « asanisimasa

 69. Visszajelzés: Mit nézzünk a tévében Október 23-án? | asanisimasa

 70. Visszajelzés: Mit nézzünk a tévében Karácsony első napján? | asanisimasa

 71. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 72. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 73. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

 74. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.