Kirúgták a torrentező kritikust…

Aszongyaja Független Hírügynökség:

A FoxNews amerikai hírtelevízió kirúgta egyik újságíróját, mert az X-Men: Kezdetek című film kalózmásolata alapján írt beszámolót a hivatalosan csak április végén a mozikba kerülő alkotásról.

(Hát ilyen tán még nem volt.)

A FoxNews hírtelevízió weboldalán múlt csütörtökön jelent meg Roger Friedman cikke az “X-Men: Kezdetek” című filmről, a kalózmásolat alapján. Friedman kritikája a filmről pozitív volt, de azt is leírta, hogy milyen könnyű volt azt illegálisan megszerezni az internetről. A cikket a filmet készítő “20th Century Fox” stúdió tiltakozása után levették az oldalról, és hétvégén már arról érkeztek hírek, hogy az újságírót elbocsátották.

(Az is ciki, ha negatív kritikáért marasztal el az illető médium szerkesztője, engedve az ugyanott hirdető filmforgalmazó ostoba akaratának, de hogy pozitív kritika miatt?!)

Közben Sydneyben a film promóciós körútján lévő főszereplő, Hugh Jackman csalódottságának adott hangot a film kiszivárogtatása miatt. Közölte, hogy “szíven ütötte a hír”. Jackman elmondta, hogy az internetre került változat félkész, “olyan, mint egy Ferrari a fényezés nélkül”. Az ausztrál színész elmondta, hogy az FBI már nyomoz a kiszivárogtató után, és “nagyon komolyan veszik az ügyet”.

A “Twentieth Century Fox” szóvivője a kiszivárogtatás után közvetlenül úgy nyilatkozott, hogy az internetre kikerült változatból hiányoztak effektek, egyes jelenetek, és a zenei aláfestés sem a végleges volt.

(Mondjuk, magára valamit is adó kritikus nem ír félkész filmről, vagy ha mindenképpen muszáj, akkor ezt feltünteti. Ebből a hírből úgy tűnik, Friedman kritikus lazán leírta, hogy hogyan, mi módon jutott hozzá a még be nem mutatott X-Menhez, így szvsz korrekten járt el. Amúgy az én kezem közé is jutott ilyen példány, Antal Nimród Kontrollját. pl így láttam még anno, csak az utószinkron volt rajta, zörejezés és egyéb hangeffektek, zene nélkül. Kurva szar volt, de nem is írtam róla kritikát. Kivételesen igazat adok az általam nem túl sokra tartott Hugh Jackmannek is: tényleg olyan. Tessék elképzelni mondjuk a Star Warst hangeffektek és zene nélkül…

Torrentezni pedig nem szabad! – mondjuk, nálunk letölteni, saját használatra szabad. Hogy egy újságíró honnan, milyen forrásból szerzi információit, az pedig a saját szakmai “magánbelügye”, ebből a szempontból viszont nem kellett volna felfednie forrásait, így Friedman kritikus egy fasz. Kirúgása azonban hosszabb távon elgondolkodtató, szólás- és sajtószabadság-ügyben.)

Kategória: Hírek | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Kirúgták a torrentező kritikust… bejegyzéshez

  1. kaamir szerint:

    Ebben az esetben Friedmannak nehéz lett volna nem felfedni a forrását, hiszen csak ott nézhette meg a filmet.

    Amúgy meg nagyon gáz, h emiatt kirúgták, hiszen gondolom az a cikk átment szerkesztőkön, főszerkesztőkön, akik mind rábólintottak.

    Az pedig már egyenesen vérlázító, h a Fox betelefonál egy újsághoz, h ott mit hozzanak le és mit ne. Lehet, h letölteni illegális, na de írni róla semmiképpen nem az.

  2. efes szerint:

    @kaamir: épp arról van szó, hogy nem belső, Foxos forrásból szerezte az infót, hanem a netről torrentezett le egy kiszivárogtatott kalózverziót.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.