Mit nézzünk ma a tévében? – Szombat

Ha már ébren vagyunk és nem kell főzni, akkor gyorsan nézzük meg Spielberg Harmadik típusú találkozásait Zsigmond Vilmossal, ami egy darab Oscart ért az utóbbinak. Relatíve ritkán látható darab a tévében, olyan főszereplővel, mint bizonyos Francois Truffaut. (10.05, AXN)

Délután lesznek ugyan érdekességek (Rozsda-portré a Duna II-n, Csillagok háborúja IV, ilyesmi), de úgysem leszünk itthon.

Este aztán nagy halál. Persze, ha éppen Wagnerre akarunk kattanni, akkor megtehetjük a Mezzon, hiszen ott a Parsifal kerül terítékre, az általam nem ismert Kent Nagano vezényletében. Kezdés 20.30, vége 0.30, ahogy kell.

Egy gésa emlékiratai van az RTLen, 23.30-tól, nekem kicsit édeskés, giccses, de tényleg nincs mára más. A film bár valóban egy igazi gésa, Mimeko Ivaszaki emlékein alapul, azonban erőteljesen nyugati, ráadásul angol ízlésnek megfelelően lett megírva annak idején, bizonyos Arthur Golden által. Így tulajdonképpen annyi köze van a japán gésák valódi életéhez, mint Puccini Pillangókisasszonyának a kabukihoz. Persze, ezzel nem azt mondom, hogy a Pillangókisasszony egy gyenge fércmű, hanem csak azt, hogy az igazság bizony még mindig odaát van. Állítólag, Mimeko annyira fel is háborodott Golden könyvén, hogy ő maga is kiadta saját készítésű emlékiratait, a film azonban nem ebből készült. Rob Marshall természetesen a nyugati verziót használta fel filmjéhez, mely bár autentikus helyszíneken játszódik, majdnem autentikus színészekkel (azon persze fenn lehetne akadni, hogy miért kínai színésznő játssza a japán gésát…), szellemében alapvetően nyugati. Alig érezni azt a finom, mégis markáns különbséget például, mi a különbség egy gésa és egy kurtizán között. Ennek ellenére ez egy pazar kiállítású, jó hosszú és jó romantikus hollywoodi film(giccs – kép!), mely nem véletlenül kapta meg 2006-ban a legfontosabb technikai Oscar-díjakat.

Szintén késő esti alternatíva a Story4-en a Rém című film, Charlize Theronnal és Christina Riccivel, amiért az elébbi hölgynek leakadt egy Oscar (de szerintem inkább az utóbbi érdemelte meg, ha már). Egy sorozatgyilkos kurva brutális története, (túl) hatásvadász, egyben (túl) érzelmes, túl túl. Nem szeretem ezt a filmet, hiteltelennek és hazugnak érzem, de azért a Gésával pariban van. Kezdés 23.00-kor.

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Gukker szerint:

    “azon persze fenn lehetne akadni, hogy miért kínai színésznő játssza a japán gésát”
    Meg egy maláj a mamagésát (Michelle Yeoh). 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.