Vörös szikla (赤壁, Red Cliff, 2009)

Mi itt, nyugaton csupán a felére kurtított változatát kaptuk minden idők eddigi legdrágább ázsiai csatafilmjének, de az is majdnem több, mit szem és agy befogadni képes: a Vörös szikla egy egészen elképesztően látványos, grandiózus, sőt gigantikus film. Az ázsiai 280 perchez képest “mindössze” 148 percesre vágott nyugati verzió tobzódik több tízezer fős tengeri- és szárazföldi csatajelenetekben, egyenként megszámolható, milliárdnyi vércseppekben, melyek a több trilliárdnyi kilőtt nyílvesszők és elhajított dárdák okozta sebekből fröccsennek szanaszét (3D-nek ható 2D-ben!!!), és a rendező védjegyéül szolgáló, mindent elpusztító és megtisztító, fergeteges tűztengerben.

John Woo hazatérése tényleg lenyűgöző élmény, még akkor is, ha a film nettó 3/4-e biztosan csupán akció. Woo az egyik legnagyobb mestere e műfajnak, manapság senki a világon nem képes ilyen nagyszabású, virtuóz módon koreografált, látványos és ötletekkel teli harcokat megrendezni rajta kívül, ez egészen bizonyos. Tolja is végig, ami a csövön kifér. Ha végignézzük a filmet, a végén még csodálkozunk is: csak 80 millió dollár volt ez??? Hod cináta kisz kínai? Ezt Hollywood nem úszta volna meg 2 milliárd dolláron alul, az is biztos…

Nem wuxiát látunk, tehát ne várjunk fák felett repkedő szellemharcosokat, hosszú hófehér szakállú, cséphadarókezű öregembereket, se egyebeket, ez egy klasszikus, kosztümös, történelmi kalandfilm. A történet i.sz 208-ba visz vissza miket, a Han-dinasztia végnapjaiba, a legendás Három Birodalom időszakába, amikor a tétova Han császárt nagy hatalmú, és törekvő főminisztere, Cao Cao meggyőzi arról, hogy eljött az idő, hogy nekimenjenek a rivális két másik birodalomnak, a nyugati Xu és a keleti Wu királyságnak. A két királyság azonban szövetségre lép egymással, és az első ütközetben trükkel megfutamítja Cao Cao hatalmas seregét. Cao Cao dühében teljes erejével tengeren támad vissza, és a Vörös Szikla-erődnél lezajlik a mindent eldöntő, hatalmas ütközet. Nagyjából ennyi a sztori, rengeteg közel egyenrangú és néhány kiemelkedő szereplővel – de hát nem igazán a cselekmény a fontos e filmben, az csak apropó a látványos háborúzáshoz. (A hosszú verzió vélhetőleg azért több teret enged a különböző karakterek cizelláltabb megrajzolásának, a bonyolult viszonyrendszerek ábrázolásának, a jellegzetes ázsiai hangulatok megteremtésének és egyáltalán, a történetmesélésnek, de ott a mérleg másik serpenyőjében a négy és fél órás, az átlagnéző számára nézhetetlen és befogadhatatlan vetítési idő áll.) Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

17 hozzászólás a(z) Vörös szikla (赤壁, Red Cliff, 2009) bejegyzéshez

 1. ChrisDry szerint:

  Múlt hónapban sikerült 3 db Zs-kategóriás kínai filmbe belekúsznom, már nagyon félek tőlük…

 2. efes szerint:

  @ChrisDry: figyi, akkor az utcára se menj ki, mert biztos a fejedre esik egy tégla…:P

 3. bog.art szerint:

  teljesen megértem ChrisDry-t, én is így jártam az utóbbi időkben a kosztümös kínai filmekkel (bár azok nem zs-, hanem a-kategóriásként lettek legyártva), azért ezt most megnézem. látom, van egy 2008-as red cliff is, akkor ez most a második rész, ugyi?

 4. efes szerint:

  @bog.art: Nem, ez a nyugati verzió. Az eredeti kínai az két részben lett bemutatva, egy 2008-ban és egy 2009-ben. Az ázsiai lesz együtt 280 perc. Ez nettó 148, így eléggé meg van vágva – nem tudom, milyen az eredeti hosszban.

 5. bog.art szerint:

  @efes: köszi. mindegy, már most a 2008-ast és a 2009-est is megszereztem a myasiancinema-ról, majd jelzek, hogy milyen volt a kettő együtt :-))

 6. efes szerint:

  @bog.art: Ok, az ugyanez, csak bővebb lére eresztve. Én is meg akarom nézni, de nem most.:)

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

 8. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 9. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szombat | asanisimasa

 10. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Péntek | asanisimasa

 11. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

 12. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 13. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 14. Visszajelzés: Mit nézzünk a tévében Szentestén? | asanisimasa

 15. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

 16. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 17. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.