Mit nézzünk meg feltétlenül a tévében? – Július 31.- augusztus13.

Mivel egy kis offline pihi jön, íme egy rendhagyó tévéajánlat, címszavakban, ám linkekkel és csakis a Must See!-kategóriás filmekkel:

Július 31., Vasárnap: Takva – Az istenfélő Muharrem, (m2, 22.00), csodaszép és igen mély török film a szufi szellemiségről és a nemi vágyakról. Metropolis, (m1, 23.45), Fritz Lang felújított film-klasszikusa.

Augusztus 2., Kedd: Pygmalion (Rameau), vez. William Christie (20.30, Mezzo)

Augusztus 4., Csütörtök: Fellini – Amarcord, (Filmmúzeum, 23.00)

Augusztus 6., Szombat: 4 hónap, 3 hét, 2 nap, (m2, 23.00) igen súlyos román dráma, Arany Pálmával díjazva. Merészen, köntörfalazás nélkül mesél azokról az időkről, amiről mi még mindig csak suttogva beszélünk (és rohanunk visszafelé az időben). Nincs bocsánat (Duna, 21.30), Clint Eastwood műfajreformáló westernje.

Augusztus 7., Vasárnap: Ray, (tv2, 0.05), remek életrajzi film Ray Charlesről, a vak jazz&soul-zongoristáról, énekesről, Jamie Foxx elképesztő színészi alakításával. A pokol konyhája, (Viasat3, 21.55). A cím New York egyik negyedére utal, melyet az ír maffia ural. Itt nőtt fel Terry (Sean Penn), aztán egy ideig senki sem hallott róla, mígnem egy napon újra feltűnik a negyedben és egyenesen fejest ugrik a maffia üzelmeinek közepébe. Terryt azonban más motiválja, mint a maffia által kínált pénz és hatalom… Kőkemény, klasszikus maffia-krimi, a pazar szereposztásnak megfelelő elképesztő színészi alakításokkal: Penn mellett akkori felesége, Robin Wright Penn, valamint Ed Harris, Gary Oldman játsszák a főbb szerepeket.

Augusztus 8., Hétfő: Boogie Nights, (Viasat3, 21.25). Paul Thomas Anderson (pl. Vérző olaj) remekbe szabott drámája a hetvenes évek flitteres, tükrösgömbös, kokainos diszkóvilágáról, de inkább arról, hogyan működik az a dramaturgia, marketing, önámítás, vagy mézesmadzag, ami ezt a csábító, de veszélyes világot működteti. Szomorú aktualitása a filmnek sajnos ma is van.

Augusztus 11., csütörtök, Mechanikus narancs (Filmmúzeum, 23.05). Stanley Kubrick remeke, avagy minden, amit tudni akarsz az agresszióról, Beethovenről és a tejről.

Nagyjából ebben a két hétben ennyi az, ami szerintem hiányzik egy ember életéből, ha addig nem ismerte.

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.