Mit nézzünk ma a tévében? – Szombat

Folytatódik A Cég regénye, a CIA történetét feldolgozó minisorozat középső részével, sok magyar szereplővel és magyar vonatkozásokkal. (m1, 20.15) Az Egy gésa emlékei című film (Duna, 21.00) bár valóban egy igazi gésa, Mimeko Ivaszaki emlékein alapul, azonban, bizonyos Arthur Golden tolla által, olyan erőteljesen nyugati, ráadásul angol ízlésnek megfelelően íródott meg annak idején. Tulajdonképpen annyi köze van a japán gésák valódi életéhez, mint Puccini Pillangókisasszonyának a kabukihoz. Persze, ezzel nem azt mondom, hogy a Pillangókisasszony egy gyenge fércmű, hanem csak azt, hogy az igazság bizony még mindig odaát van. Állítólag Mimeko annyira felháborodott Golden könyvén, hogy ő maga is kiadta saját készítésű emlékiratait, a film azonban nem ebből készült. Rob Marshall természetesen a nyugati verziót használta fel filmjéhez, mely bár autentikus helyszíneken játszódik, majdnem autentikus színészekkel (azon persze fenn lehetne akadni, hogy miért kínai színésznő játssza a japán gésát…), szellemében alapvetően nyugati. Alig érezni azt a finom, mégis markáns különbséget például, mi a különbség egy gésa és egy kurtizán között. Ennek ellenére ez egy pazar kiállítású, jó hosszú és jó romantikus hollywoodi film (ilyen képek özönével), mely nem véletlenül kapta meg 2006-ban a legfontosabb látványosságokért járó Oscar-díjakat.

A Serenity (tv2, 21.50) a kiváló Firefly című scifi-western-sorozat prequelje, vagyis előzményfilmje, értelemszerűen, csak a műfaj(ok) kedvelőinek, illetve a sorozat rajongóinak ajánlott. Itt írtam a film egyetlen budapesti mozivetítéséről, amikor még én sem láttam a sorozatot. Amúgy, alapfilm és alapsorozat az arra érdemeseknek. 🙂

Tom Tykwer, a kitűnő német rendező volt olyan bátor, hogy filmre álmodja Patrick Süskind kultikus regényét, a Parfümöt. A film, a Parfüm: Egy gyilkos története aztán látványos, gazdagon díszített, ízléses és pikkpakk műnek sikeredett, azonban számomra valahogyan mégsem tűnt az igazinak. Talán ha szagos is lenne? Ennek ellenére, természetesen ajánlható annak, aki még nem látta. Játszik benne Dustin Hoffman is… 🙂 (Story4, 22.10) Ha még bírjuk, akkor maradhatunk itt a film után is, hiszen Wim Wenders Millió dolláros hotelje a következő film, 1.00-tól. Ilyen lesz.

Ne felejtsük el a mai este tévézős programjából Nyikita Mihalkov A szerelem rabjai című meséjét sem, melyben egy filmforgatásba csöppenünk, amely éppen az 1918-as forradalmat követő polgárháborús időszakban játszódik, valahol egy fehérek uralta kisvárosban. Olga, a naiv és butuska filmsztár beleszeret Victorba, a forradalmi eszmék által felhevült lelkületű operatőrbe. (Duna2, 22.45)

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.