Mit nézzünk ma a tévében? – Szerda

Egyenesen imádom, hogy a Duna tévé “raktárcsatornája”, a kettes, olyan műsorokat bányász elő, melyek ajánlásához kifejezetten komoly háttérmunka szükséges. Itt van például a tegnapi Ács-rendezésnek induló Zsurzs Éva-tévéfilmbe forduló “Lócsiszár”, ma pedig Jegor Bulicsov és a többiek. Minden rendszerben érdekes a rendszeridegen elem, így Maxim Gorkijnak, a szocialista-realista irodalom megteremtőjének színdarabjából készült tévéjáték is igen érdekesen hat(hat) a mai belpolitikai kontextusba helyezve. A tévéfilmet 1981-ben rendezte Havas Ferenc, Kállai Ferenc, Temessy Hédi és Bánfalvy Ágnes főszereplésével. Mészáros elvtárs ezt írta annak idején a darabról: “(A darab) …a vagyonos kereskedő-polgárság társadalmi és erkölcsi talajvesztéséről szól, arról a történelmi szükségszerűségről, amely végül a bolsevik hatalomátvételhez vezetett.” A Duna2 szerint pedig: “Jegor Bulicsov a város egyik leggazdagabb kereskedője. Betegen, élete végén idegennek érzi magát otthonában, saját családja körében. A körülötte élők üres, pénzsóvár naplopók, akik fölött a történelem már kimondta az ítéletet. Törvénytelen lánya, Alekszandra kivételével idegen tőle mindenki a családban. Alekszandra, akit csak Surának hívnak, a leghasonlóbb hozzá, szabadságszerető, lázadó. A beteg Jegor Bulicsov azonban már nem változtathat életén, bár hívatja a pópát, akinek tanaival rég nen ért egyet, az orvost, aki nem sok jóval bíztatja, a szent embert, a javasasszonyt és a trombitást, nem tud rajta segíteni senki. Miközben Bulicsov az életéért harcol, Oroszország a forradalom lázában ég és az utolsó orosz cár napjai meg vannak számlálva.” Kíváncsian várom, vajon adásba kerül-e végül, és ez a film kerül-e adásba Jegor Bulicsov és a többiek címen. (Duna2, 22.25)

A másik Dunán ezt egy órával megelőzően egy érdekesnek ígérkező életrajzi film kezdődik, mégpedig (irodalmi témánál maradva, egy másik nagy realista) Charles Dickens életének korai szakaszáról. A Dickens szellemét nem láttam, de a visszajelzések alapján biztató esti filmnek ígérkezik. (Duna, 21.30)

A Story4-en focimeccset adnak, Európa Liga (az vajon mi?), Tottenham-PAOK (gondolom Szaloniki), nyilván valamelyik csapatban játszik magyar… (20.55)

A FEM3-on valami romantikus film a leírhatatlan nevű Gwyneth Paltrow-val és Aaron Eckhardttal (kép) – a Költői szerelem nyilvánvalóan költői lesz és szerelmes, valamint szintén irodalmi körben fog mozogni, hiszen a címbéli ‘költői’ nemcsak a szerelem milyenségére, hanem a szerelmesek hivatására is vonatkozik, tekintve, hogy a filmben mindketten irodalmárok. (21.00)

Ha esetleg már 17.30-kor bekapcsoljuk a tévét és a Filmmúzeumra kapcsolunk, igen rendesen eltehetjük magunkat a mai nap elkövetkezendő részére a 2001 – Űrodisszeiával…

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.