Mit nézzünk ma a tévében? – Kedd (MŰSORVÁLTOZÁS!)

Csábító ajánlat a Csábító fűszer, hiszen az önmagába is izgalmas ízhatást eredményezhet, ha egy film görög-török koprodukcióban készül. Főleg, ha a film magával, az ismert görög-török történelmi (politikai, kulturális, vallási, etnikai) ellentétekkel foglalkozik, ám egy görög kisfiú szemszögéből, aki történetesen Isztambulban látta meg a napvilágot. A konfliktus ’59-es kiújulása után családjának költöznie kell, a filmben a fiú már felnőtt fejjel, a gyermekkorában (kép) nagyszülei mellett megismert ízek, illatok alapján próbálja felidézni a régi napokat. Egyszerű, tiszta eszközökkel mesélő szép film, jó adag mediterrán életérzéssel. (FEM3, 21.00)

A norvég Bent Hamer O’Horten című filmjét nagyon szeretik a Dunán, hiszen ismét adják. Jó is. A film okos és bölcs humorral, mély humánummal mesél olyan banális, hétköznapi élethelyzetről, mint a nyugdíjba vonulás. Első hallásra nyilván nem egy felemelő téma ez, másodikra se nagyon, azonban ahogyan ezt Hamer elmeséli, az mindenképpen figyelemreméltó, sőt, számunkra ma akár aktuális is lehet. Egy vasúti mérnököt kényszernyugdíjaznak, aki viszont ahelyett, hogy összetörne és jó norvég (vagy magyar) szokás szerint akvavitbe fojtaná elkövetkezendő életét, elindul, hogy megkeresse a boldogságot. Vajon megtalálja? A skandináv filmek sztereotípiáiban jártas nézők kétkedve csóválják a fejüket, én azonban azt mondom, Bent Hamer nem rendes skandináv. Filmje bár abszurd, groteszk hangvételű, humora száraz és fanyar, az összhatás azonban mégis meglepően napfényes és optimista. Komoly allúziók merülhetnek fel bizonyos cseh (Jirí Menzel), illetve finn (Aki Kaursimaki) irányokba is…  (Duna, 21.30)

Sütő András Egy lócsiszár virágvasárnapját jelenleg is éppen színpadra állítják a Nemzetiben, ezúttal a Duna2 színházi sorozatában egy tavalyi (tavalyelőtti) győri előadást nézhetünk meg, Ács János perfekt rendezésében, Csankó Zoltánnal, Botos Évával és Horváth Lajos Ottóval a főszerepekben, helyett a következő verzió kerül adásba. A cím ugyanez, magyar tévéfilm rendezte Zsurzs Éva, szereplők: Buss Gyula, Gobbi Hilda, Horváth Sándor, Juhász Jácint, Koncz Gábor, Papp Zoltán, Szakácsi Sándor, Venczel Vera (Duna2, 22.20) ÉN kérek elnézést, nem a Duna2, sem a port.hu.

A késő esti Match Point Woody Allen ködös, komor londoni korszakának egyik remekül sikerült, izgalmas és csavaros darabja. Jó film, jó pasik és még jobb csajok. (RTL, 23.45)

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.