Csúszik a tavalyi cannes-i fesztiválon díjazott, nagy közönségsikert aratott Polisse hazai bemutatója

A korhatárbizottság döntése miatt csúszik a Polisse magyarországi bemutatója

2012.01.30. A tavalyi Cannes-i Filmfesztiválról a Zsűri Díjával távozó Polisse-t ősszel hatalmas sikerrel vetítették a francia mozik, a magyarországi bemutató azonban tovább várat magára: a Korhatárbizottság 18-as besorolása ellehetetleníti a film forgalmazását.

A 2011-es Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál zsűri díjas filmje kényes témát dolgoz fel, kétségkívül megrázó és érzelmileg megterhelő módon, ugyanakkor ezt nagyon magas művészi színvonalon és direkt erőszak- vagy szexualitásábrázolás nélkül teszi. A film nemcsak alkalmas arra, hogy 16-17 éves kiskorúak megnézzék, de olyan kérdéseket is feszeget, amelyekkel ez a korosztály nap mint nap szembesül. Nagyrészt a Polisse őszinteségével és bátorságával is magyarázható a sikere: csak Franciaországban kétmillióan nézték meg, egy olyan témát hozott be a közbeszédbe, amelyet általában a szőnyeg alá söprünk, pedig nagy szükség lenne rá, hogy nyíltan beszéljünk róla. A film 18-as korhatár-kategóriába való száműzése éppen ezt a nyílt beszédet akadályozná meg Magyarországon.

A Korhatárbizottság elsőfokú döntése azért is érthetetlen, mert a Polisse-t már több országban is bemutatták, és sehol sem kapott 16-os korhatárnál magasabb besorolást. Franciaországban és Belgiumban minden korosztály számára megtekinthetőnek ítélték, csupán egy figyelmeztetést adott ki a besoroló bizottság, hogy egyes jelenetek felkavaróak lehetnek. Dániában 15-ös, Ausztriában, Hollandiában, Németországban és Portugáliában pedig egyaránt 16-os minősítést kapott.

A művészfilmek forgalmazása az elmúlt években súlyos válságba került a mozik sorozatos bezárása miatt, így a film valószínűleg nem mutatható be rentábilisan 18-as besorolással.
A forgalmazó kénytelen fellebbezni az elsőfokú döntéssel szemben. A másodfokú hatóság a fellebbezési eljárást 40 nap alatt bírálja el, ezért a Polisse a magyar mozikba széleskörűen a korábbiakban meghirdetett március 1. helyett csupán március 29-én kerül. A film első vetítései a Frankofón Filmnapok keretében lesznek.

A Polisse-t Magyarországon a Mozinet Kft. forgalmazza.

Kategória: Hírek | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.