Őrült szív (Crazy Heart, 2009)

T-Bone Burnett áll valójában e film mögött, mely egy öregedő, láncdohányos és eléggé szittyós country-zenész mindennapjaiból ragad ki néhányat. Kapott is ezt a nálunk kevésbé ismert műfajt reprezentáló Őrült szív Oscart Amerikában – tehát otthon, hazai pályán, ahol ez a műfaj zengi körbe a vidéki lakosság túlnyomó részének életét. Egy szobor járt T-Bone-nak a dalokért és egy Jeff Bridgesnek az autentikusan megformált főszerepért.

Pedig Burnett tevékenysége messze túlnyúlik a countryzene műfaján. Zenészként Bob Dylan zenekarában kezdte pályáját, hogy aztán saját zenekarával és szólóban is neves előadójává váljon a countryzenének. Ennél még jelentősebb azonban dalszerzői pályája: írt slágereket K.D. Laingnek, Robert Plantnek, Cassandra Wilsonnak és Willie Nelsonnak. Rengeteg filmnek kísérőzenéjében működött közre, szerzőként és/vagy producerként, Wim Wenderstől a Coen-testvérekig, az Ó testvér, merre visz utadtól a Hideghegyen át a Johnny Cash életét feldolgozó remek Walk The Line-ig. E film magányos countryzenésze nyilvánvalóan sokban az ő alakját idézi meg, a dalok és a zene mellett.

E figurát a filmben Bad Blake-nek hívják, akinek megformálásáért Jeff Bridges kapta az elismeréseket, megérdemelten. Hibátlan, perfekt, majdhogynem önazonos alakítást nyújt, ő maga énekli és játssza a számokat is, tehát szó sincs kamuról. Bridges szemlátomást tud gitározni és énekelni is (csakúgy, mint Colin Farrell, aki filmbéli padavanját, a nála nagyobb sztárrá váló Tommy Sweet nevű figurát alakítja.) Emellett hitelesen mutatja meg a magányos és magának való, filléres haknikból élő, de a szakmában nagyszerű dalszerzőnek ismert, ezért enyhén sértődött zenészt, életének minden ábrázolt pillanatában. A film hitelét szolgálja, hogy a kísérőzenészeket valódi, profi zenészek alakítják.

A Scott Cooper által rendezett filmben tulajdonképpen nem történik semmi különös, Blake utazik egyik városból a másikba rozzant dzsipjável, kocsmákban és tekecsarnokokban zenél, olcsó szállodákban döglik és folyamatosan piál. Az egyik városban megismerkedik egy lánnyal, akivel talán történhetne valami… de az őrült szíve tovább hajtja a zenészt. Mégsem unalmas a film, a zene is egészen hallgatható. Átlengi az egészet valami szomorkás mélabú, ami viszont egyáltalán nem kellemetlen, sőt, kifejezetten kellemes élmény. Nagyjából olyan, mint egy pohár whiskyvel/vörösborral a kézben mosolyogva bámulni a naplementét. Asanisimasa: 7/10

Kategória: Film, Zene
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

8 hozzászólás a(z) Őrült szív (Crazy Heart, 2009) bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: Out Of The Furnace (2013) | asanisimasa

 2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 3. Kovács Gábor szerint:

  Nem is tudtam, hogy szeretem a countryt! Jeff Bridhes a Nagy Lebowski óta kedvenc. Mindig ilyen piás alakokat játszik?

  • efes szerint:

   Igen, szokott néhányszor. 🙂 Pl. a Halászkirály legendájában is.

   A countryzene általában nekem is necces, de ha belegondolok, akkor Johnny Casht, Willie Nelsont gyakorlatilag bármikor tudok hallgatni, és Neil Youngot is. A Johnny Cash életről szóló Nyughatatlan is remek film, ott Joaquin Phoenix remekel Cash alakjában.

 4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 5. Visszajelzés: Love & Mercy (2014) | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.