Veszélyes vágy (A Dangerous Method, 2011)

Úgy tűnik, David Cronenberg is lassan nyugdíjazza magát. Legalábbis amit ebben a filmben művel, az olyan, mint amit 70 feletti filmrendezők szoktak elkövetni, mikor már unják a vitrinben nézegetni hajdani ifjúkoruk aranyszobrocskákba foglalt dicsőségét. Felhívatnak néhány első vonalbéli sztárt, és szöszölnek egyet, mondva, a nevek úgyis elviszik a balhét. És úgy hiszik, megint csináltak valami jelentőset. Bár, jövőre ő is hetvenéves lesz… Tudjuk jól, ugye, hogy a nyolcvanas-kilencvenes évek egyik legmarkánsabb hangú filmeséről beszélünk, egy virtigli médiagururól, aki azonban már legutóbbi filmjeiben jelezte, hogy elege van a kult-státuszból, és nyugis, kényelmes pályára vágyik… Nos, ez a Veszélyes vágy című film már annyira nyugis, hogy gyakorlatilag unalmas.

A közönség nagy részének legalábbis unalmas lesz, főleg, ha bedőlnek a gyártó műfaji meghatározásának. Nem thriller ez, még csak közelítőleg sem az (Milyen vágy amúgy? Eredetiben Veszélyes módszerről van szó…), hanem inkább biopic. Életrajz. Esetleg romantikus dráma, ha eljutunk odáig. A történet középpontjában Carl Gustav Jung, az ismert pszichoanalitikus, valamint híres mentorával, Sigmund Freuddal való szellemi és majdnem olyan híres páciensével, a később első női pszichoanalitikusként ismert Sabina Spielreinnel folytatott szerelmi (és intellektuális) viszonya áll. Freud és Jung közötti asszót alig halljuk sűrű szivar- és pipafüsttől, valamint az elmúlt századforduló aggályosan távolságtartó úri modorától, míg Jung és Spielrein közti románcot nemrégiben Roberto Faenza már elég szépen feldolgozta (Lélekszakadva). A filmbéli figurák közti alaposan kitárgyalt viszony pedig amúgy is elég alaposan dokumentált, akit érdekel, jobban jár, ha utánaolvas. E filmből ugyanis csak tudomást szerezhetünk róluk, de hogy valójában mi zajlott le, azt nem tudjuk meg. A History Channelen vannak ilyen szép, felszínes dolgozatok.

Mert a film amúgy szép. Szépek a tájak, házak, kastélyok, ruhák, a környezet. Híres színészek játszanak benne, például Michael Fassbender Jungot. Keira Knightley Spielreint, Viggo Mortensen Freudot. Fassbender hibátlan, e filmben ennél többet nem tehetett. Knightley azonban rögtön a nyitó jelenetben, éktelen szemforgatásával és alsó állkapcsának vicces pucsítgatásával rögtön nevetségessé tette magát, így később sem tudom őt elfogadni. Mortensen túl fiatal Freudnak, hiába akar öregesen mormogni. Vincent Cassel pedig, az ő eléggé jelentéktelen mellékszerepében egyszerűen elfelejtette felvenni filmbéli kosztümjét, és utcai ruhájában állt be a szettbe. Én ki is vágtam volna. Pszichológushallgatóknak e film kevés, thrillerrajongóknak átverés, romantikus drámának száraz és túl sokat beszélnek benne érthetetlen dolgokról, szóval, nem tudom, kihez szól? Nekem nem jött be. Asanisimasa: 4/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Veszélyes vágy (A Dangerous Method, 2011) bejegyzéshez

  1. ChrisDry szerint:

    Viggo Mortensen és Michael Fassbender valamit hozott a filmen, amúgy nesze semmi a vége Knightley nem erőltette meg megát, csalódás, akkor már a magyar Ópium – Egy elmebeteg nő naplója sokkal jobbra sikeredett, igaz, kicsit más a történet és a vizsgálat is. Ez maradt 10/4 nálam is. (2 főszereplő alakítása miatt), de néha nagyon untam a filmet.

  2. huntard20 szerint:

    nem értek egyet, engem beszippantott ez a film, tetszett a korrajz, a két férfi közti barátság és annak elmérgesedése is jól felépített volt, akár a Szürke 50 árnyalatának előfutára is lehet a beteges kapcsolat, ami kialakul az orvos és páciense közt – lehet azért tetszett ennyire mert nem láttam a másik filmet, amit ezek után levadászok, kíváncsi vagyok az milyen

  3. Visszajelzés: Térkép a csillagokhoz (Maps to the Stars, 2014) | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.