Warrior – A végső menet (Warrior, 2011)

Soha nem gondoltam volna, hogy egy klisét klisére halmozó, tulajdonképpen egyetlen torna dramaturgiájára alapozó bunyósfilm, melynek érzelmi csúcspontján ráadásul egyszerre szól Beethoven kilencedikjének Örömódaként ismert tétele az amerikai tengerészgyalogság hősies indulójával, arra fog sarkallni, hogy könnyeimet törölgetve bokszoljak a levegőbe, hogy Igen! Sőt, Jessz! Pedig így történt, a Warrior átszaladt rajtam is, mint egy villámgyors jobb horog. Voltam tán a padlón is, és most is csak törölgetem a szemem, hogy mi volt ez?

Mi a titka 2012 eddigi legjobb mainstream filmjének? Talán az, hogy Gavin O’Connor hisz az edzőjének. Maradéktalanul végrehajtja annak utasításait, van ereje és kitartása, van szeme és szíve a győzelemhez, és van benne valami váratlan tényező, amit hívjunk tehetségnek, egyéniségnek, bárminek, ha az azt jelenti, hogy kilóg a tömegből. Az edző természetesen jelen esetben Hollywood, melynek utasításai az örök mozivászonra vannak felvésve. O’Connornak tehát nem kell semmi mást csinálni, mint végrehajtani azt a rém egyszerű feladatot, hogy bemenjen a ketrecbe, a vele szemben vicsorgó, vérben forgó szemű kigyúrt vadállatot pofán kell vágnia, és utána már csak a levegőbe kell bokszolni. Ennyi az egész, tök egyszerű. És O’Connor fogja magát, bemászik, pofán vágja, és levegőbe bokszol. Így megy ez.

Jó persze. Őszinteség és hitelesség. Valójában nem tudom a titkot, egész egyszerűen elhiszem a történetet, pedig tudom, hogy mese. Előre látom az összes csavart. Már előre kiröhögöm Kobát, a nagy benga ruszkit, aki persze, hogy sarlókalapácsos vörös lobogóba burkolózva jön, és tudom, hogy itt ő csak legfeljebb Ivanuska lehet. Nick Nolte ex-alkoholista apafigurája is ismerős, még akkor is, ha Tom Waits hangját használja hozzá. Őszintének érzem azt is, hogy ugyanabban a filmben találjuk a csillagsávos lobogót és a dülledő mellkasú hazafias érzéseket, egyben keményen beszólunk a hatályos amerikai külpolitikának. A harcok pedig elképesztően hitelesek. Aki látott már igazi MMA meccset, az tudja, hogy nem kamu. (Persze, nyilván kamu, de ez most egyáltalán nem látszik, tökéletes illúziót nyújt a film.)

A két srác szintén elképesztő. Tom Hardyról ez tudható volt már, de Joel Edgerton szomorú szemeivel felnőtt hozzá. Ahogy hozzák a két ellenlábas testvér figuráját, ahogy verekszenek, ahogy játszanak, az igen komoly színészi teljesítmény. Megosztott Oscar lenne a minimum. (Valamiért azonban csak Nolte kapott jelölést, nem mondom, hogy nem megérdemelten… csak.) De akik mögöttük játszanak, az edzőterem statisztáitól a kisebb-nagyobb mellékszerepekig, szintén mindenki nagyon “ott” van, ők ugyanúgy a hitelességet szolgálják.

Szög-egyszerű a film, mint egy masszív alapállásból, egész törzsből meghúzott jobb horog. Egyszerű mozdulat, de ha talál, akkor csengettek. O’Connor még azt is merészeli közben, hogy a kihagyhatatlan edzésjeleneteket a minimumra húzza, alig van kötelezés, csuklyában futás, öklözés és zsákozás, nincs favágás, hűtőházban fél marhák csépelése, téglatörés és facölöpökön ugrálás féllábon, helyette viszont van családi dráma. Nem is egy, hanem párhuzamosan három. Még azt is mondom, hogy ebből kettő meglehetősen erőltetetten kapcsolódik, mégis ott vannak és nagyban hozzájárulnak a különleges élményhez. Ezenkívül O’Connor mer 140 perces hosszúságban mesélni, és ez fel sem tűnik. Igen fura rajzolatúak maguk a karakterek is: komolyzenével trenírozó MMA-edző? Gimnáziumi fizikatanár versenyző? Egyszerre nemzeti hős és áruló katonaszökevény szuperharcos? De kit érdekel ez, ha ezekkel a furcsaságokkal együtt lesz egyedi a film, ráadásul egy jókora, Stallonétól Van Damme-on át Christian Bale-ig és Mickey Rourke-ig terjedő mezőnyben. Asanisimasa: 9/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

13 hozzászólás a(z) Warrior – A végső menet (Warrior, 2011) bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

 2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

 3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Filmnapló – 2017. január | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 8. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 9. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 10. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

 11. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 12. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 13. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.