Mit nézzünk ma a tévében? – Szombat

Épp megy ez a hercehurca, hogy Nyírő József hamvait hol temessék el, hazavihetik Romániába, vagy mi legyen… Hogy egyáltalán van hercehurca, az jórészt annak köszönhető, hogy az író annak idején elsősorban politikai nyilatkozataival és szerepvállalásával keltett feltűnést, például nyílt román-ellenességével és szélsőséges nacionalizmusával, de nem véletlenül tartották őt (a “nyilas parlament” tagjaként) Szálasi utolsó hívének, illetve nettó háborús bűnösnek sem. Hogy aztán írónak milyen volt, azt most a merészebb nézők is megtapasztalhatják, hiszen a Duna tévé az alkalomhoz szolgamód alkalmazkodva leadja azt az 1993-as (a rendszerváltás utáni népies-urbánus “értelmiségi” balhé jeles termékeként már akkor is előkapart) Jézusfaragó ember című előadást, melyet Csiszár Imre rendezett. (Duna, 19.30)

Lesz azért normális irodalom is ma, méghozzá Füst Milán Negyedik Henrik című drámája. Ebből Esztergályos Károly készített tévéfilmet 1980-ban, Gálffi Lászlóval a címszerepben és az akkori időkben dívó parádés szereposztásban. Igen merész, majdhogynem forradalmi vállalkozásról van szó, a mai napig emlékszem néhány jelenetére, melyek akkoriban élénken bizsergették egy gimnazista fiú érzékeit… (Duna World, 21.30)

Alternatívaként megnézhetjük, hogy rombolja le Roland Emmerich ezúttal a fél világot, benne természetesen New Yorkot is, Holnapután. (Cool, 20.45)

Ha pedig teljesen feladjuk az intellektuális szórakozásnak még a látszatát is, akkor (a kiccilagockák után) esetleg választhatunk egy Sztriptíz (RTL, 21.50) vagy egy Koktél (AXN, 22.00) között. Bár mindkettő megoldható akár otthon keverve, realityben is, azért képet inkább az előzőből mutatnék, ízelítőnek és/vagy kedvcsinálónak.

A Giro-ról ma is 13.30-tól van közvetítés(az Eurosporton), újabb királyetap, még a tegnapinál is durvább: Caldes → Passo dello Stelvio Ráadásul utolsó előtti nap, az összetettben még esélyeseknek menniük kell, mert a holnapi időfutamban a jelenleg második kanadai Hesjedal verhetetlennek tűnik. Utána úszó EB, Debrecenből, magyar aranyakkal, remélhetőleg.

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

6 hozzászólás a(z) Mit nézzünk ma a tévében? – Szombat bejegyzéshez

 1. wim szerint:

  Hogy Nyirő írónak milyen volt, megítélni egy színpadi adaptációból ugyancsak merész vállalkozás lenne. Ha már olvastál tőle, nyilván tudod, mit beszélsz, de a Jézusfaragó ember eredetileg még csak nem is dráma, szóval ez alapján legfeljebb az derülhet ki, milyen rendező Csiszár Imre.

  Érdekes, arra a IV. Henrikre még én is emlékszem, valami lehetett benne…

  • efes szerint:

   Nem olvastam Nyírőt (természetesen, mint hozzám hasonlóan kb. 14 millió 999900 magyar), csak Wass Albertet, aki nagyjából (hozzáértők szerint) ugyanaz a műfaj. Afféle bűbájos-mézesmázos lipityom-lapatyom magyarkodás, csak hardabb kórba’. 🙂 Mit mondjak, WA sem fogott meg, még a legjobbjának tartott Funtinelli boszorkány is émelyítően dagályos, túlírt giccs.

   Érdekes lenne tudni amúgy, hogy ki ollózta akkor össze ezt a Nyírő-darabot, mert nem biztos, hogy Csiszár. Így akkor értelemszerűen Nyírő írói világából nem, de világlátásából nyilván kapunk valamilyen képet. Azt mondja a porton a perry bácsi nevű, avatott tudású törzskommentelő, hogy népszínmű-jellegű tipikusan vidéki előadás lesz. Meglátjuk.

 2. wim szerint:

  Én sem olvastam, de egyszer még adok neki egy esélyt, addig nem nyilatkozom róla. W.Albertnek is adtam, engem sem fogott meg. Az említett Nyirő-mű tudtommal novelláskötet, nyilván hasoncímű novellával, éppenséggel nincs kizárva, hogy az író keze is benne van a színpadi adaptációban, nem tudom, mindenesetre kihagyom.
  Azért az Emberek a havason-t szerettem

  • efes szerint:

   Én belenéztem a darabba, és pontosan az Emberek a havason jutott eszembe, pedig (amilyen suttyó bunkó vagyok) nem tudtam, hogy ő írta. Persze, ’42-ben lehetett is film belőle… Szőts István viszont volt annyira komoly ember, hogy le tudta tisztázni róla a sallangokat, Csiszár viszont csak koppintott.

 3. Olivia szerint:

  A régi környék c film szerintem nem rossz, bár elég régen láttam.
  Ma éjfél után adja a piros mosóporos adó.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.