Az igazság nyomában (Triage, 2009)

Danis Tanović nem csinált sok filmet eddigi életében, de ezek alapján elmondható, hogy pontosabban, plasztikusabban és közérthetőbben írja le a háború lélektanát, illetve annak társadalmi, etnikai és kulturális viszonyait, mint száz túldíjazott politikai elemző ezer tanulmánya. Az igazság nyomában (magyar) című 2009-es filmje is háborús dráma, azonban bár olykor igen véres és embertelen jeleneteket láthatunk, alapvetően nem merül ki a háború akcióinak, a csatazaj pornográfiájának ábrázolásában.

A film főhőse Mark, az ír fotóriporter, aki jóbarátjával, Daviddel rendszeresen a világ zűrös pontjairól tudósítanak. A film 1988-as kurdisztáni küldetésüket meséli el, melynek során egy hegyvidéki hadikórházban várják a közelgő támadást, azonban David, az ott tapasztalt szörnyűségek hatására besokall és haza akar utazni várandós feleségéhez; Mark azonban maradni akar, a “jó témára” várva. Nem sokkal később Mark rettenetesen összetörve, egyedül tér magához a hadikórházban. Néhány nappal később, már otthon, Dublinban, felesége, Elena azt tapasztalja, hogy Mark állapota egyre romlik, bár a zúzódások ellenére fizikailag minden rendben levőnek látszik. Mark titkát Elena tapasztalt pszichológus nagyapja fejti meg…

Azon túl, hogy a harctéri jelenetekben kevés alakkal és egyszerű jelenetekben kapunk pontos képet a kurd szakadárok hegyi gerilla-életmódjából, a film elsősorban a háború (és a halál “élményének”) sajnálatosan természetes sokkjának lelki feltárását állítja “célkeresztjébe”. “A háború végét csak a holtak látják.” – mondja a filmet mintegy gondolati keretbe záró egyik (platóni) idézet. Mark fotóriporterként szinte mániákusan és szenvtelenül törekedett a halál pillanatának megörökítésére, traumáját pedig éppen az okozta, amikor személyes érintettsége révén is meg kellett azt tapasztalnia. Az érintett-kívülálló kettősség Mark pszichéjében komoly, fiziológiailag is észlelhető törést okozott, aminek természetét és “gyógymódját” csak az az ember ismeri fel, aki korábbi életében már szintén hasonló, ember okozta borzalmakkal szembesült.

Hogy ez az alapvetően lelki síkon játszódó történet a filmen is működhessen, ahhoz elsősorban egy jó forgatókönyv kell, amihez Scott Anderson dokumentum-bestsellere szállította az alapanyagot, amiből aztán Tanović biztos szakmaisággal kerekített egy flashbackes narratívára épülő, szép történetet. Colin Farrell szimpatikus arc, de ami a fő, színészként is megbirkózik Mark széteső karakterének ábrázolásával (lásd a felső képen). Vele tökéletes ellenpontként működik Christopher Lee bölcs és idős pszichológusa (alsó kép), akinek hitelét tovább erősíti a filmben ügyesen feltárt, komoly erkölcsi dilemmákat sejtető, a spanyol fasisztákkal kapcsolatos előélete. Tanović nagy érzelmi és érzéki amplitúdókkal játszik a filmben, a csonkolt emberi testrészektől és a szenvtelen kegyes halál iparszerű gyakorlásától és szinte giccsbe hajló érzelmességig széles skálán mozog a film, összességében azonban egy újabb pontos fejezet ez a film a háborús tematikájú filmek történelmében. Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

11 hozzászólás a(z) Az igazság nyomában (Triage, 2009) bejegyzéshez

 1. sizsak szerint:

  Megnéztem, tetszett, elgondolkodtatott, de néhol egy-egy jelenet félrecsúszott és nem sikerült átadni a kívánt hangulatot, de a téma erdekessége miatt én is így pontoznám.

  Ezer éve olvastam Arthur Koestler Érkezés és indulás c. könyvet ott volt ez, hogy (spoiler) pszichésen képes az ember egy fizikálisan ép testrészét lebénítani (spoiler), állítólag Freud egyik híres esete alapján íródott.

  Meg volt az a híres fotós, aki egy afrikai kisgyereket fotózott le, akit egy keselyű figyel, a kép besöpört egy csomó díjat, de kikezdte az idegeit, hogy magára hagyta a kisfiút, így végül öngyilkos lett… Nem mondom, hogy könnyed egy témát választott a rendező.

 2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

 4. Visszajelzés: Halál Szarajevóban (Smrt u Sarajevu, 2016) | asanisimasa

 5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 8. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

 9. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 10. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.