Gyávák és hősök (Lions for Lambs, 2007)

Sokan, sokféleképpen próbálták már megfejteni az emberiség legönpusztítóbb kórjának, a háborúnak lényegét. Néhányuknak sikerült is, a legtöbben azonban úgy jártak, mint az az egyszeri japán katona valahol a Csendes-óceán közepén: még akkor is ádáz dühvel őrizte azt a sziklazátonyt, amikor a világháborúnak már évtizedek óta vége. Robert Redford, igazi dörzsölt vén rókaként, nem akar okosabb lenni a nagyokosnál, hősiesebb és zászlólobogtatóbb a legrepublikánusabb republikánusnál, liberálisabb a legszabadosabb demokratánál, hanem terített durchmarsot (vagy betlit, tök mindegy) játszik Gyávák és hősök című filmjében, aztán hátradőlve mosolyogva nézi, ahogy mazsolázunk belőle, össze-vissza rakosgatjuk a lapokat, kombinálunk és analizálunk, érvelünk és támadunk – a végén azonban ő győz.

Egy rámenős, dörzsölt liberális újságírónő (Meryl Streep) az új afganisztáni katonai stratégiáról faggatja a feltörekvő, sima modorú és gátlástalan republikánus szenátort (Tom Cruise). Az újságírónő szívlapáttal megy neki a vakítóan fehér porcelánfogsornak, azonban úgy pattan le róla, mintha egy gránitszikláról. Eközben egy politikatudomány-professzor (Robert Redford) arra próbálja rávezetni tehetséges diákját, aki tanulmányait abbahagyva önkéntesnek jelentkezik Afganisztánba, hogy vannak, akiknek egyetlen lehetősége a kiemelkedésre a katonai szolgálat, ám akinek kitűnő agya van, aki tehetséges, annak más utakon kell járnia. Tehetségét azzal tudja az emberiség javára fordítani, hogy használja és kihasználja, nem pedig ostoba módon lelöveti magát tálib orvlövészek által. Példának hozza fel két régi diákját, egy fekete és egy mexikói srácot, akik éppen Afganisztánban küzdenek életükért – ez a film harmadik felülete.

A három szálon futó történet, bár valódi sztoriról nem igazán beszélhetünk, inkább valamiféle esszéként kell felfogni e filmet, gyakorlatilag lefedi az USA afganisztáni, iraki és egyéb mai katonai akcióinak teljességét, minden érvet és ellenérvet beleértve. Redford nem emel ki semmit közülük (bár a dramaturgiát mégsem lehet mellőzni…), mi nézők, a műveltségünk, politikai beállítódásunk, gondolatvilágunk szerint választjuk ki közülük azt, amelyik számunkra a legmegfelelőbb. Ezzel a párhuzamos szerkesztéssel a minimumra csökken az alkotói manipuláció esélye is – tényleg csak az van, amit belelátunk. Aztán, hogy mindez alig másfél órába sűrítve jelenik meg, az akár többet is érhet néhány többszáz oldalas szakértői nagyesszénél. A politikatudomány, a külpolitika és a közelmúlt történelme iránt érdeklődőknek ajánlandó inkább e film, akciókat ne nagyon várjunk tőle. Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

11 hozzászólás a(z) Gyávák és hősök (Lions for Lambs, 2007) bejegyzéshez

 1. ChrisDry szerint:

  elég erős propagandafilm, nem sok értelmét láttam. 4/10

  • efes szerint:

   Akkor nem láttad, legfeljebb csak nézted…:) Pont az a lényege a filmnek, hogy szinte a létező összes álláspontot felvonultatja, így kapásból nem lehet propaganda (mert minek a propagandája?). Ugyanúgy megtalálhatod a magad igazát a feka csávóban, a liberális újságíróban, a lendületes szenátorban, a racionalista és pragmatikus profban vagy a kis köcsög egyetemistában. rajtad áll minden, ez a lényege – s ha ez propaganda, akkor jó propaganda. Persze, sugall halványan a dramaturgia eszközeivel bizonyos pacifista alaphangot, de ezt baromira nem erőszakosan teszi. Amerikából ritkán jön ilyen értelmes film.

 2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szombat | asanisimasa

 3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Március 15., kedd | asanisimasa

 5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

 8. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 9. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 10. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.