Híradósok (The Newsroom, 2012-)

Eddig egy évad ment le Aaron Sorkin HBO-nál gyártott tévésorozatából, mely ahogy a címéből is következik, egy tévéhíradó szerkesztőségében játszódik. Így önmagában engem (is) eléggé riasztott a dolog, hiszen mi érdekes lehet abban, ahogy szellőpisti megbeszéli erőstoncsival, hogy mikor volt utoljára akármi, akárhol és hogy szerinted ez a smink megy ehhez a kosztümhöz; egyedül Sorkin neve volt az, amiért elkezdtem nézni a Híradósokat, és nem bántam meg. Sorkin kreálta, ugye, egyebek mellett Az elnök emberei (West Wing) című sorozatot, amelyből egzakt és minden bizonnyal igen hiteles képet kaphattunk egy ideális körülmények között létező demokráciáról, valamint a politikacsinálás magasiskolájáról. Ráadásul mindezt szellemesen pergő, gazdagon áramló történetbe ágyazva, utánozhatatlanul vicces dialógokkal szellemi pingpongozó izgalmas karakterekkel mintegy, elővezetve.

Az ideális politikus és az ideális politika után ezúttal Sorkin az ideális híradó és híradós figuráját állítja a képernyő piedesztáljára a Híradósokban, s hogy vád ne érje a politikai korrektséget, ezúttal a főalak nem demokratapárti (értsd mocskoskomcsilibsi), hanem deklaráltan republikánus. Az csak a napi politikában megcsökött magyar agyakban fog zavart okozni, hogy Will McAvoy annyira komolyan gondolja a republikánusok sokat citált demokratikus alapelveit, hogy néha liberálisabb a legliberálisabb vadliberálisnál is. Nem mellesleg, a történet szerint McAvoy korábban az idősebb Bush szövegírója volt, tehát semmi szín alatt nem lehet libsikomcsi. Ezért a legcsodálatosabb nemzet az USA, ahogyan azt a történet felütésében is láttuk/látni fogjuk.

A sorozat cselekménye a továbbiakban kisebb időbeli ugrásokkal követi a 2010-2011-es évek amerikai kül- és belpolitikájának fontosabb eseményeit, amire aztán reagálnia kell, illetve azokat tálalni kell McAvoynak és stábjának (lásd a felső képen), ez adja meg a történet aktualitását. Persze, ahogy haladunk előre, itt is kibomlanak majd különböző szerelmi-, intrikus- sőt thrillerszálak is, majdnem akkora lesz a kavarodás, mint anno a Nyugati Szárnyban. Csak éppen itt egy szerkesztőségben zajlanak a dolgok. Hajdani újságíró iskolai ideáimat éltem közben e sorozat nézése közben, etikáról, hitelességről, miközben nyíltan beszélnek arról, hogy újságírói függetlenség nem létezik (kemény koppantás az eme tévhitben helyben tipródó honi kollégák homlokára), csak az etika és a tiszta erkölcs az, ami vezetheti a tollat.

Sorkin nem tehet arról hogy szinte kizárólag olyan dolgokkal foglalkozik (mondom még egyszer, jobbára a 2011-es év amerikai belpolitikai történéseivel foglalkozó dolgozatában), melyek szinte egy az egyben áthallatszanak mindarra a szartengerre, amit a mi jó kis magyar közéletünkben megéltünk az utóbbi két évben, szélsőjobbos előretöréstől a választási regisztrációig. Mi szinte minden részben felkiáltottunk, hogy IGEN! EZT KÉNE LÁTNIUK EZEKNEK (persze, leszarnák…), hogy mennek a dolgok jobb vidéken, hogy működik, s tulajdonképpen MI IS az a működő demokrácia egy igazi demokráciában. Nyilván van valami tanító retorika is abban, ahogy Sorkin mesél ezekről a dolgokról, de úgy gondolom, hogy nekünk, magyaroknak meg (pártállástól, vallástól függetlenül) rengeteg dolgot kell megtanulnunk ebből – az amerikai és egyéb más nációjú nézők pedig kezdjenek mindezzel azt, amit akarnak.

Jeff Daniels rendesen megcsinálta McAvoy figuráját, Clint Eastwoodon kívül nem láttam még ilyen szimpatikus republikánust a filmvásznon/tévéképernyőn, mindamellett olyan finom színészi trüvájokal is megörvendezteti a nézőt, melyeket korábbi pályáján alig találkozhattunk (gondolok itt például az űrsütis jelenetre). Partnere, Mackenzie MacHale producer (Emily Mortimer – középső kép) viszont néha idegesítően túl hisztérikus (bár lehet, hogy csak Pikali Gerda szinkronja túl sok). Szimpatikus karakter viszont a kötelező geek-szerepkörben az indiai Neal Sampat (Dev Patel) vagy az állandóan mókásan spicces Skinner igazgató (Sam Waterston – az alsó képen balról). Helyesek és ropogós-frissen fiatalosak a stáb többi tagjai is, igazi negatív figurákat a stábon kívül találunk (pl. Jane Fondát…).

Az elnök embereire jellemző szikrázó párbeszédek itt mintha kissé fakóbban csillognának, azonban még mindig Sorkin (és nyilván párbeszédírói) a legjobbak ebben a műfajban a világon. Itt is médiatörténeti és (pop)kulturális utalások özöne zúdul a nézőre, melyek ismeretének hiánya természetesen az élvezeti faktor csökkenésével jár, a széleskörű műveltség azonban nem elvárt tulajdonság (csak hasznos). A cselekmény lendületes vezetése a sűrű áthallásoktól függetlenül is jó tempóban repít végig a tíz egyórás epizódon, és tényleg Mackenzie magánszámai idegesítettek olykor (de azok sem mindig). Jó kis gyorstalpaló ez (is) a Demokrácia alapjai és Médiaetika tantárgyakból, ha már Rózsikának erre nincs gondja. Megtekintése erősen ajánlott, a második évad gyártása előkészületben. Asanisimasa: 9/10

Kategória: Film, Tévé
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

6 hozzászólás a(z) Híradósok (The Newsroom, 2012-) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szerda | asanisimasa

  2. Koimbra szerint:

    A második vagy harmadik részt láttam szinkronnal, de totál nem illenek oda a hangok. Mortimerhez abszolút nem passzol Pikali Gerda, sőt, szerintem kifejezetten idegesítően szólaltatja meg. Úgyhogy inkább felirattal folytattam. Így remek sorozat volt, remélem a színvonal marad a köv. évadra is.

  3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Hétfő | asanisimasa

  4. Visszajelzés: Filmnapló – 2013. november | asanisimasa

  5. Visszajelzés: Éjjeli féreg (Nightcrawler, 2014) | asanisimasa

  6. Visszajelzés: Mammon (Mamon, 2015) | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.