Fékezhetetlen (Lawless, 2012)

Az ausztrál John Hillcoat négy filmet rendezett eddig, ennyi azonban elég volt neki, hogy a legrespektáltabb kortárs filmesek között emlegesse az igényes közönség. Pedig nem fest pozitív képet az emberről, sem a jövőre nézve, sem a múltba mélyedve. Az ő világában kemény férfiak teszik a dolgukat, tehát küzdenek egymással az életben maradásért, s eközben nem válogatnak eszközökben – nők nála csak mellékszerepben, a fal mellett ácsorogva Fékezhetetlen - Tom Hardylátszódnak. A Fékezhetetlen című új filmjében, pontosabban annak legvégén, mintha hajnalpír sejtetné az elkövetkező boldogabb napokat, hiszen hősei sok-sok harc után (SPOILER) “boldogan éltek, míg meg nem haltak”…

E vöröslő farok persze, köszönhető annak is, hogy a történet valóságban megtörtént eseményeken alakul, tehát, amit az élet produkál, azt nem illik megváltoztatni, ha egyszer éppen azt szeretnénk elmesélni. A Nick Cave (igen, az a Nick Cave) által írt történet a múlt század harmincas éveinek alkoholtilalma idején Virginia államban szeszfőzdét üzemeltető testvérek történetét meséli el, akik alkalomadtán vakmerően szálltak szembe a korrupt hatalommal is. Tökéletes találkozás ez, hiszen csont nélkül passzol történetük Cave dalai által megénekelt világba, abba, amit például az És meglátá a szamár az Úrnak angyalát című démonikus hatású regényében is leírt. Hideg sár felett köd lepi el a történet helyszínéül szolgáló erdős vidéket, ahol durva, kevés szavú férfiak töltik befőttes üvegekbe az erdő mélyére rejtett, illegális szeszfőzdében erjesztett, bizonytalan minőségű piát. A völgyben, a Fékezhetetlenfaluban bigottan vallásos közösség eksztatikus istentiszteleteken “dugja fejét a homokba”, így kerülve el a valósággal való szembesülést. Ebben a világban nincsenek jók, legfeljebb ártatlanok, illetve, inkább áldozatok. A halálnak fittyet hányó Bondurant-fivérek a helybéliek szemében legendákká váltak, sorsuk pedig Hillcoat és Cave olvasatában száraz, szikár, férfiasan kemény ballada – ha nem nézzük “azt a véget”.

Ezúttal nincsen szó filozofikus mellékzöngékről, utópiáról és disztópiáról, nincs moralizálás, csak a “dal” van, amely megénekli Forrest, Jack és Howard Bondurant történetét, aki legyőzte a gaz Charlie Rakest, a velejéig rohadt, korrupt szövetségi ügynököt. Szerencsére Hillcoat nem akart műfaji filmet kreálni e sztoriból, épp olyan komótos tempóban baktat leszegett fejjel előre, ahogy eddig is tette. Az akciójelenetek viszont meghökkentően brutálisak. A főalak Forrest szerepében az egyik legkurrensebb férfisztár, Tom Hardy ismét briliáns. Shia LaBeouf tejfelesszájú, romantikus Jack-je igazi drámai figura lenne, ha ismét csak az a vég nem lenne… Guy Pearce (Charlie Rakes) pedig olyan rohadt, amilyen eddig egész életében nem volt még. Gary Oldman viszont rutinból hozza a pszichopata gengsztert. Remek a zene is, amit szintén Nick Cave szállít, Warren Ellis remegő hangú, pszichedelikus hegedűjével – nagyban meghatározza a film balladisztikus hangulatát. Jó kis film. Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

9 hozzászólás a(z) Fékezhetetlen (Lawless, 2012) bejegyzéshez

 1. wim szerint:

  Néhány helyen olvastam már róla, de azt hiszem, te vagy az első, aki párhuzamba állította a Cave-regény világával. Így mégis érzek egy kis indíttatást, hogy megnézzem, annak ellenére, hogy a Hillcoat-Cave páros nálam Az út óta alig érzékelhetően, de mégiscsak lefelé tendál.

 2. wim szerint:

  Időközben megnéztem, a regény-párhuzam tényleg feltűnően benne van.
  Megpróbáltam összeszedni a magam nehézkes módján, mi is a bajom vele, persze, a pozitívumok mellett: http://sajatszoba.blog.hu/2013/01/14/videki_gengszterek_fekezhetetlen_lawless (ez itt az önreklám helye :))

 3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Kedd | asanisimasa

 4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Filmnapló – 2016. szeptember | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.