Az Európa-rejtély (Europa Report, 2013)

Az Európa-rejtély az ember első Holdon túli űrutazásának hiteles története. Már ebből az egy mondatból is könnyen kikövetkeztethető, hogy scifivel van dolgunk, azonban felejtsük el a közelmúlt fénykardos, téridőugrálós meséit, ezúttal a fantasztikum tényleg kéz a kézben jár a tudománnyal, nagyjából fele-fele arányban.

europa-report-movieA Jupiter méretes rianásokkal karistolt, vastag jéggel borított holdja, az Európa valóban élénk érdeklődésében áll a világűr kutatóinak, bár még a valóságban nem tartunk ott, hogy űrhajót is indítsunk a kisbolygó bevételére. Sebastián Cordero független, a műfajhoz képest nem túl nagy költségvetésű filmje ezen a ponton csap át a fantasztikum területére, azonban az elképzelt expedíció körülményeinek bemutatásában mindvégig tartja magát az asztrofizika, biofizika és más idevágó tudományterületek ma ismert törvényszerűségeihez. A film cselekménye az Európa jege alatt feltételezett élet nyomait felkutatni szándékozó expedíció történetét meséli el, azzal a ma már elég elcsépeltnek, modorosnak ható “talált képek” ál-dokumentumfilmes narratívájának használatával, mellyel az elmúlt néhány évtized megannyi horrorja, scifije vagy környezetvédelmi propagandafilmje próbálja megteremteni saját hitelét. Más kérdés, hogy ezt a nyelvet viszonylag ügyesen, érdekesen használja, s a film a rengeteg villódzás, szaggatás, betorzítás ellenére sem válik nézhetetlenné – az expedíció sorsát az űrhajó Földre küldött videoüzeneteiből ismerjük meg, amit csak ritkán szakít meg a földi repülésirányító hölgy, illetve néhány űrhajós magyarázó kommentárja.

Minden tudományos hókuszpókusz ellenére a film azonban elsősorban az érzékeinkre hat, valójában egy thriller, némi katasztrófafilmes jegyekkel megeffektezve. Megidéződik értelemszerűen a szintén Jupiter-környéki kötődésű nagy, klasszikus előkép, Kubrick 2001 Űrodisszeiája a Strauss Kék Duna keringő hangjaival, valamint a végtelen üres űrbe zuhanás szívfacsaró magányosságával, de a film viszonylag keveset filozofál, cselekményének java részében a feszültséget növeli, s a végén kisüti. Működik a mozi, a vibráló vizualitás és a kissé banális végkifejlet ellenére is, bár ebben sokat köszönhet az űrutazás valóságának átélhető, átérezhető, reális élményének, ami a film valódi erénye. Asanisimasa: 7/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Az Európa-rejtély (Europa Report, 2013) bejegyzéshez

  1. ChrisDry szerint:

    igazából a záró mondat az egész kulcsa, addig eléggé elnyújtották a filmet és a vége a lényeges, de nézhető, 10/5

  2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.