Iron Sky (2012)

Amilyen nagy hype előzte meg e filmet, annyira nagy a csalódottság a közönség körében (legalábbis annak “felületesebben szórakozó” részében), pedig az Iron Sky ezúttal szinte minden ízében rászolgált a felfokozott előzetes várakozásra. A finn Timo Vuorensola finn(!)-német-osztrák koprodukcióban készült scifi-paródiája nettó kultfilm, akár rendezhette volna Tarantino is, Sacha Baron Cohen ötletéből, mondjuk George Lucas és Roland Emmerich istápolásában. Ehelyett, a derék északi rokonok megoldották okosba’, ahogy kell. Egy szaunából indult az ötlet, honnan máshonnan, és mintegy 7.5 millió euró összegründolása és eltapsolása után (ennél Will Smith egyedül többet kért és kapott a MiB 3-ért!!!) idén már a Berlinálén (hol máshol…), már be is mutatták a kész filmet. (Amúgy az Iron Sky örvendetes példája egy új típusú filmfinanszírozási metódusnak, a crowd foundingnak, hiszen a rajongók, előzetesen, mintegy 1 millió eurónyi összeget dobtak össze a büdzsére, ami nem kevés – nyilván ezért is érzik szükségét a rinyálásnak azok, akik ezt nem tették meg…)

A sztori blőd és természetesen bárgyú, nem mintha a Függetlenség napja olyan mély lenne, de mindenképpen üti a blockbusterek szintjét. ’45-ben maroknyi náci fantasztikus körülmények közepette megmenekült a szövetségesek berlini összeölelkezéséből és a Hold túlsó, sötét oldalán találtak menedéket, ahol aztán éltek-éldegéltek és szaporodtak, mint a televény, szorgosan ápolva a német felsőbbrendűség és az annak kijáró világuralom meséjét. Aztán napjainkban jön az amerikai hős űrhajós, aki ráadásul fekete (de nem Will Smith), és véletlenül kiszabadítja a szellemet a palackból, tehát a nácikat a Holdról. De nem ez a lényeg a filmben, mint ahogy például a Boratot sem a sűrű szövésű cselekményéért nézzük…

Ennek ellenére, megdöbbentően látványos a film. Én nem is értem, hogyan lehet annyi pénzből, amiből Lucas legfeljebb egyetlen nagyobb jelenetet csinált a Star Wars III.-ban, egy komplett Föld-inváziós filmet leforgatni, nagyjában-egészében ugyanolyan minőségben. Maxi-maxi gratula a látványstábnak!

A film igazi értékei viszont az egészen végighúzódó okos és szellemes gondolatban, valamint az abból szétszóródó humormorzsákban, valamint a temérdek idevágó, vagy éppen elvonatkoztatásra ingerlő filmtörténeti, zenei, popkulturális és politika-, művelődés- és technikatörténeti utalásban rejlenek. Ezeket persze észlelni is kell. Chaplin 10 perces!!! Diktátorára oktatják a Holdon a jugendet? Ez milyen? Azt már nem is mondom, amikor ez a Chaplin-utalás visszaköszön… Amikor az igazi, Holdról jött nácik találkoznak New Yorkban “követőikkel”, az amerikai neonácikkal? Azonban nem csak egyoldalú nácifaragás zajlik a filmben, kap a szívlapáttal Amerika Világrendőrség is, akinek ezúttal női elnöke van, Yes, She Can. És kap az ENSZ is, meg az egész profitéhes, gyalázatos bagázs, viszont a szerelem örök. Kell ennél magasztosabb üzenet? Laibach (ismeri-é még őket valaki?) zseniális kísérőzenét kreált a filmhez, melyben gond nélkül simul egymásra Wagner és Pink Floyd, Beethoven és John Williams híres motívuma a Cápából… Karcos, laza, szemtelen és fesztelen, figyelmes szemmel azonban még intellektuálisan is izgató film az Iron Sky. Tetszett. Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) Iron Sky (2012) bejegyzéshez

  1. ChrisDry szerint:

    Mivel nagy sci-fis vagyok ezért majd a napokban megszemlélem én is és majd reflektálok, kösz az ajánlást.

  2. wim szerint:

    A Laibachért már önmagában érdekes, de különben is csábítónak fested le – ha nem írsz róla, vsz. kihagyom, köszi az ajánlást!

  3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

  4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.