Minden odavan (All Is Lost, 2013)

Bírom ezt a J.C. Chandor-fiút, pont olyan, mint én vagyok. Én is monogramomat használom, ‘efes’, amellett, hogy én is Sándor vagyok és én is szeretem a végletes dolgokat. 🙂 Nem volt gond bemutatkozó filmjével sem (Krízispont), mely igen szépen debütál a Robert Redford által alapított minden odavan - robert redford2független filmseregszemlén, a Sundance-en. Talán ennek is köszönhető, hogy második filmjében Redford -aki azért baromira nem akárki- főszerepet is vállalt, ráadásul nem is akármilyet. A Minden odavan egyetlen szereplőjét alakítja, gyakorlatilag mindvégig némán, mindössze a film elején mond el néhány mondatot, valamint közben néhány ‘fuck’-ot.

A Redford által játszott karakternek nevét sem tudjuk, egyáltalán semmit sem tudunk róla – egy férfi, aki egyedül hajózik a tengeren. (A stáblistán azt hiszem, ‘Old Man’, tehát Öreg Ember volt kiírva, amihez csak annyit tennék hozzá, hogy szeretnék én ilyen öreg ember lenni.) Egyszer hatalmas csattanásra ébred, a hajója egy tengerben úszó konténernek ütközött, ami hatalmas léket ütött az oldalára. A férfi még befoltozza valahogy a léket, de addigra összes műszere szétázott, és óriási vihar közeleg. Egyértelmű, hogy nem sok remény van a túlélésre. A film elkövetkezendő 95%-a gyakorlatilag a túlélésért való vég nélküli küszködésről szól, mígnem eljő a vég, ami sokakat kiakaszt. Érdekes módon, nagy részben pontosan azokat, akik Tarr Béla nagyon hasonló lelki folyamatot és annak filozófiai síkjait manifesztáló Torinói lovát is porba gyalulták. Ez egy hollywoodi film, mégis, mit vártak? Ott kialszik a lámpa, itt meg fény gyúl. (Jót spoilereztem?)

Robert Redford egyszemélyes és nagyon vizes kalandja azonban inkább a nemrégiben mozikba került francia Fordulópont című filmre hajaz. Ott is egy férfi egyedül kerül bajba vitorlásán az óceán közepén, ám ott lesznek társai is, itt viszont erről nincsen szó. Nem lehet szó nyúlásról sem, hiszen mindkét film ugyanabban az évben született meg… Egyre gondoltak az alkotók, csak másra jutottak.

Chandort elsősorban az a pillanat érdekelte elsősorban, amikor egy minden odavan - robert redfordvégletesen szorult helyzetbe kerülő átlagemberből elfogy az élet ösztöne, a túlélésben való hit, amikor tudatosul benne, hogy vége van. Ezt támasztja talán az is, hogy viszonylag kevés ‘akció’ van a filmben. Mindvégig Redford tesz-vesz, molyol, próbálja összeszedni magát és a létszükséges dolgokat, vizet, kaját ilyesmit. Meri a vizet a hajóból. Jön egy vihar, ám a természetszerűleg fényhiányos képeken csak azt érzékeljük, hogy minden a feje tetejére fordul és így tovább, és így tovább. A férfi nem profi hajós, mutatja az is, hogy közben kell megtanulnia a modern műszerek hiányában való tájékozódást, a szextáns használatát, könyvből lesi ki azt is, hogyan szerezhet a tenger közepén néhány csepp ivóvizet. Redford sem játssza túl a szerepét, míg Francois Cluzet a francia filmben, hasonló helyzetben magában beszél ő tényleg egy-két fuckot ereszt meg – azokat is csak akkor, amikor drámai fordulópont zajlik éppen. Kitűnően pótolja viszont a párbeszédeket a hajó, a vihar és a hullámok természetes zaja, nyikorgása, süvítése és dörgése. Van időnk a film közben arra, hogy belegondoljunk helyzetébe, átérezzük sorsát és megértsük a rendezői szándékot is. (Persze, ha nem vagyunk rá kíváncsiak, akkor a film nagyobb szenvedést fog nyújtani, mint Redfordnak a vizes forgatás.) Szerintem kell a filmhez bizonyos affinitás az ilyen extrém, túlélő kalandok iránt, jó, ha a Robinson Crusoe és a Grant kapitány gyermekei voltak kedvenc olvasmányaink kamaszkorunkban és nem árt, ha a jelenetekből nem azt vesszük le, hogy “rohangál a pali és köteleket húzogat”, hanem azt is, hogy ezt mi célból teszi. Nem kell hozzá vitorlásvizsga, de azért nem árt tudni, mikor kell kurtítani a vitorlát, mi az a spinakker, mi a bum és mi a bandázsolás. Jó volt, nekem legalábbis ‘bejött’. Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.