Merza Gábor ajánlja: Csereüvegek (2007)

csereuvegekA Prágában játszódó vígjátéki elemekkel tűzdelt filmdráma egy öregedő, 65 éves, de még virgoncnak tűnő férfiúról szól, aki feladja tanári állását, előbb biciklisfutárnak áll, de a tempót már nem bírván nyugodtabbnak tűnő állást vállal egy bolt üvegvisszaváltó részlegében.

De itt is zajlik az élet emberi kapcsolatok formájában.

Hősünk élettapasztalatát és emberek iránti elkötelezett szeretetét bevetve segíti, irányítja tévelygő kuncsaftjait és kollégáit a boldogság felé vezető rögös úton. Míg a vegyesboltban jól alakulnak a dolgok, otthon fokozódik a feszültség, de az elszánt üvegvisszaváltóst nem olyan fából faragták, hogy meghátráljon, főleg, hogy elmeneküljön. A mindent elsöprő happy endben úrrá lesz az otthoni problémákon is.

Ebben a filmben nem a sör a főszereplő, nem is a göngyöleg, amiben tárolják eme nemes nedűt, de mivel cseh filmről van szó a háttérben, folyamatosan ott csörömpölnek szatyorból ládába és onnan is tova a film sajátos háttérzaját és a címét is adó CSEREÜVEGEK.

A rendező az Oscar díjas Jan Svěrák és édesapja Zdenek Svěrák, a cseh Sean Connery.

Kitűnően megértik egymást, a cseh újhullámot és a Hollywood-i melodrámát ötvöző közönségbarát filmben. Mindenkinek ajánlom, aki szeret elandalodni, közben egy kicsit izgulni és nézni és nézni a szép képeket és a lassan de biztosan hömpölygő általános boldogságba futó cselekményt.

Csereüvegek – színes, cseh filmdráma, 100 perc, 2007

Kategória: Merza Gábor sörös filmajánlói | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.