Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club, 2013)

Valójában akár vehetjük úgy is Ron Woodroof élettörténetét, mint a vele egy versenyben utazó Jordan Belfort tökéletes ellentettjét. Mindkét fazon valós személyiség, az ‘ önmaga jogán lett amerikai hős’ egy tipikus Mielőtt meghaltam - Matthew McConaughey.2jpgarchetípusának, az agresszív, gátlástalan, önző és cinikus törtető self-made-mannek képviselője, ám míg a Wall Street farkasa karrierjét ártatlan, tudatlan és gyámoltalan kisemberek rejtett vágyait kihasználva, azok hátán taposva mászott fel a csillagokig, addig Woodroof életének kényszerű és fatális fordulatát jellemző módon kihasználva, kvázi maga hasznára fordítva, éppen elesett sorstársainak -még ha nem is önzetlen- megsegítésével jutott el ugyanoda. Sőt, talán még tovább is.

Természetesen nem áll szándékomban belemenni olyan parttalan fejtegetésekbe, hogy melyik a jobb film, a Wall Street farkasa, vagy a Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club), hogy diCaprio jobb színész-e, mint Matthew McConaughey, hogy más, idén ugyanabban a versenyben induló amerikai hősöket, filmeket, életrajzokat már ne is keverjek ide: az egyik ilyen, a másik olyan. Jelen esetben talán csak annyit szeretnék mondani, hogy Ron Woodroof életének tanulsága a legfontosabb, legpozitívabb mind közül.

Pedig Woodroof alapvetően egy vértahó, szexista és homofób redneck, egy undorító, tízgallonos Stetson-kalapot hordó, cowboycsizmás gyökér (az utóbbi években pompás pályát futó McConaughey lubickol ebben a mocskos szerepben is). Pénz számolva, az asszony verve jó, Mielőtt meghaltam - Jared Leto és Matthew McConaugheyha lenne komondora, az biztosan vak lenne. Amikor azonban kiderül, hogy AIDS-es (egy alkalmi drogos kurvától kapta el), és az orvosok szerint legfeljebb 30 napja van hátra, élete nem várt irányt vesz. 1986-ot írunk, amikor az AIDS volt a legrettegettebb kór a világon, tulajdonképpen senki nem tudott semmit róla, a társadalomban veszélyes és ostoba téveszmék terjedtek. Ekkor még úgy tűnt, hogy nem létezik rá gyógymód, csupán egy AZT nevű szer, ami viszont korábban veszélyes mellékhatásokat produkált a kontroll csoporton, a részleges pozitív eredmények mellett. Woodroof szerencsétlenségére kimaradt ebből a gyógyszertesztből, ám szerencséjére egy kényszerűségből Mexikóban praktizáló dr. Vass (most jó magyarnak lenni?) nevű amerikai orvosnak köszönhetően, működő alternatív gyógymódra bukkant. A filmbeli Dr. Vass széles spektrumú vitaminbombával, bizonyos ddC, peptide T és más szerek kombinációjával nagyságrendekkel jobb eredményt ért el, mint az amerikai AZT, mindenféle káros mellékhatás nélkül. A baj csak az, hogy ezek a szerek az USA-ban nincsenek engedélyezve, ezért behozataluk, használatuk, a velük való kereskedelem gyakorlatilag ugyanabba a kategóriába tartozik, mint a kokaincsempészet. Woodroof azonban összeszedve minden korábbi tökösségét és vagányságát, mégis elkezdi az AIDS alternatív gyógyászatát (lásd a film eredeti címe), amire természetesen egyszerre kelti fel a rendőrség, a gyógyszerhatóság és a nagyhatalmú gyógyszercég figyelmét. A hatóság minden eszközzel üldözi Woodroofot, ám az AIDS-ben szenvedő, túlnyomó többségükben homoszexuális beállítódású betegek majdhogynem messiásként éltetik a hajdani homofób tahót. Nos, erről szól a film nagyobb része.

Mondhatnánk didaktikusnak a film főszereplőjének jellembeli változását, Mielőtt meghaltam - Matthew McConaugheyha története nem lenne tényszerűen valóságos. Igen, az ember ilyen. Pontosan ugyanaz a helyzet, mint amikor a legvéresszájúbban antiszemita neonáci rájön saját zsidó származására, és mondjuk cionista rabbi lesz belőle, éppen így lett a homofób, önző texasi parasztból kissé bárdolatlan modorú, de kitartó és találékony betegjogi és gyógyszermonopólium-ellenes harcos, valamint a melegek heteroszexuális pártfogója. Harca sikerét ugyan már nem érhette meg, de nem véletlenül készült róla film.

Mindemellett ez a film természetesen az elképesztő testi, szellemi és művészi átalakuláson átment Matthew McConaughey-ről (valamint az ugyanilyen utat bejáró Jared Letoról, hé!) szól. Már csak az általa játszott karakter példamutató pályája miatt is jogosan kapta meg az Oscart, de ha ehhez hozzávesszük az azt megtöltő színészi teljesítményt is, nem lehet vita (Leto is megérdemelte, bár az ő szerepe is komoly ziccer volt). DiCaprionak még várnia kell. Maga a film (Jean-Marc Vallée rendezése) tisztességes iparos munka, semmi különös, semmi rendkívüli, mindvégig biztosan, nyugodt tempóban halad a számára kijelölt mederben, pontosan kihasználva Woodroof életének dramaturgiailag fontos fordulópontjait. Tehát, elsősorban McConaughey és Leto miatt, asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

18 hozzászólás a(z) Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club, 2013) bejegyzéshez

 1. Kata szerint:

  Nagyon szeretem a “based on” filmeket, mert az életnél jobb forgatókönyvíró nem létezik. A sztori különösebben nem érdekel, de Conaughey és Leto játéka igen. Ahogy a Wall Street-et is di Caprio miatt néztem meg. Köszi a kritkát.

 2. wim szerint:

  Amikor orvost keresett a kórházfolyosón, és egy doktornő jött oda – na, az a részlet is nagyon jellemző volt a karakterre, jót nevettem rajta.:)

  • efes szerint:

   De milyen jó színész lett a Matyi… Állítólag jó ebben a True Detective című, az HBO-n most futó sorozatban is (párban Woody Harrelsonnal), amit én majd csak egyben nézek meg, ha vége lesz.

 3. wim szerint:

  A True Detective engem már rabul ejtett. 🙂

 4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Kedd | asanisimasa

 5. BiaBaba szerint:

  A True Detective-nek már vége van. Megnézted?

 6. Visszajelzés: Dom Hemingway (2013) | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Amiért érdemes volt 2014-ben moziba menni… | asanisimasa

 8. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 9. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 10. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 11. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 12. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

 13. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 14. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

 15. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

 16. Visszajelzés: Filmnapló – 2019. december | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.