Postás Pat – A mozifilm (Postman Pat: The Movie, 2014)

Postás Pat mozifilm-verziója nem annak a korosztálynak készült, aki ezeket a sorokat már el tudja olvasni. A címszereplő figura kollégái Thomas, a gőzmozdony, Sam, a tűzoltó, Trükkös Tom, Rolie, Polie, Olie, valamint a megszámlálhatatlan gyerekcsatorna összes hőse, akiknek virnyákoló hangjaitól minden hat éven felüli egészséges embernek feláll a hátán a szőr, viszont mágnesként ragasztják a képernyő elé az óvodáskorú célközönséget, óriási terhet levéve a munkában és az élet élésének halaszthatatlan teendőiben megfáradt felnőttek görnyedt válláról.

Postás Pat - A mozifilmA baj csak az, hogy hat éven aluli nézők csakis felnőttkísérettel mehetnek moziba, így Pat postás mozifilmen látható kalandjait valahogyan elviselhetővé kell tenni az idősebbek számára is, úgy, hogy közben azért a gyermekek figyelme sem lankadhat. A film alkotói ezt a problémát elsősorban azzal próbálják letudni, hogy Patet levastagcsabásítják, amolyan tehetségkutatós celebet csinálnak belőle, ami által alkalom nyílik néhányszor jól megviccelni Simon Cawell (itt Cowbell, azaz tehénkolomp) ismert médiavállalkozót és zsűritagot, valamint a nevével fémjelzett X-faktor/Britain’s Got Talent/American Idol/stb. című műsor(típus)t. Ezen nevethetünk, ha tudunk és ezt eddig még nem tettük meg az igazi műsorok alatt. Ezenkívül, szintén a felnőttekhez szól egy csomó utalás, kiszólás, például mozifilmekre (pl. Terminátor), irodalomra (Moby Dick, A postás mindig kétszer csenget, stb.), a mindennapi kellékekre (körtelógójú okostelefon) és tulajdonképpen a film cselekményének fősodra is olyan, mint egy felnőtteknek szóló romantikus komédiáé.

Postás Pat - A mozifilm 2Hogy mi szól akkor a gyerekekhez, az igazi közönséghez? Tapasztalataim szerint, 10 hat éven aluli gyerekből legfeljebb egy akad, aki képes végig figyelni egy majd’ másfél órás történetet, úgy, hogy azt meg is értse, tehát a film cselekményéből legfeljebb jeleneteket fognak majd fel, már ha egyáltalán. Látnak viszont jó nagy vásznon ismerős, színes, térhatásúnak tűnő mesefigurákat, jó hangos zenét hozzá, kapnak instant tanulságot, miszerint a szeretet és az egymásra figyelés a fontos, a haszonelvű törtetés pedig embertelen és gonosz – és a végén úgyis azt fogják mondani: Olyan jó volt, amikor Postás Pat úgy ugrált! Anyu/apu talán túléli ezt az élményt és jöhet a Postás Pat-menü a sarki gyorsétteremben… Asanisimasa: 4/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.