Egy tökéletes nap (A Perfect Day, 2015)

Nem véletlenül köszöntötte 10 perces standing ovation az Egy tökéletes nap cannes-i premierjét, hiszen a spanyol Fernando León de Aranoa e filmmel megcsinálta azt a trüvájt, hogy miközben humorában mindvégig friss és szórakoztató, képes a lehető leghitelesebben megfogni minden háborúk legocsmányabbikának, a polgárháborúnak bűzlő és undorító lényegét. Ráadásul teszi mindezt úgy, hogy ehhez még a néző szemét sem kell telefröcskölnie vérrel, repeszdarabokkal és szétrobbant testrészekkel. Ügyes, mondhatni zseniális munka, és mint minden nagyszerű dologhoz, ehhez sem kellenek nagy dolgok, sok pénz, csak egy ötlet. Egy élesszemű észrevétel (amit ugyan Paula Farias írt meg Dejarse llover című spanyol bestsellerében, de ez a lényegen nem változtat).

egy tökéletes nap - mélanie thierry, fedja stukan, olga kurylenko, tim robbins és benicio del toroA történet a közelmúltbéli délszláv háborúban történik, valahol a Dinári-hegységben, Boszniában. A két főhős, a nemzetközi segélyszervezetnél dolgozó Mambrú (Benicio del Toro) és B (Tim Robbins), hamvas lelkű civil önkéntes segítőjükkel, a bájos, francia Sophie-van (Mélanie Thierry) és a rezignált helyi tolmáccsal (Fedja Stukan) éppen azon mesterkedik, hogy egy helyi közkútból kiemeljen egy igen testes emberi hullát, amit vélhetően mérgezési szándékkal dobtak bele azok, akik nem szeretnék, hogy a helyiek használják azt a kutat. A korpusz kiemeléséhez használt ócska kötél azonban nem bírja a terhelést és elszakad. A történet a továbbiakban arról szól, milyen elképzelhetetlen nehézségeket okozhat egy nyomorult kötél beszerzése egy olyan országban, amelyet gyakorlatilag a földdé tett egyenlővé a testvér testvér, a szomszéd szomszéd elleni felfoghatatlan, halálos acsarkodás, ahol megoldhatatlan, életveszélyes feladatot jelent egy út közepén fekvő, elhullott tehén tetemének megkerülése, ahol minden ismeretlen potenciális ellenség, s ahol egy focilabda is konvertibilis fizetőeszköz lehet.

egy tökéletes nap - mélanie thierry és benicio del toroNem nagy spoiler, ha elárulom, hogy ez a tökéletes nap (a sok közül) heves zivatarral zárul, így téve fel a koronát az egészre, ilyen a film humora is. Mélyen szarkasztikus, fanyar és cinikus. Egy tökéletes nap, amely úgy kezdődik, hogy egy hullát kell kihúzni egy feneketlen mély kútból, és úgy végződik, hogy szakad az eső. Közben pedig megy a hajsza a kötélért, tulajdonképpen egy roadmovie formátumában, ahol a közbeeső stációkban, megállókban néhány tipikus szituációban, jellegzetes szereplőkkel rajzolódik ki előttünk a polgárháború végnapjait nyögő Bosznia igazi arca. A két überlaza segélymunkás a korábbi -vélhetően igen súlyos- tapasztalatokkal felvértezve cinikus blazírtsággal veszi az akadályokat, az idealizmustól fűtött alkalmi és rendes kísérők arcán azonban ott a döbbenet, vagy éppen a fájdalom. Humor(érzék) nélkül nem lehet elviselni ezt, és ez ki is mondatik a filmben.

egy tökéletes nap - fedja stukan, olga kurylenko, tim robbins, mélanie thierry és benicio del toroPersze, nem részvétlen ez a szemléletmód, de azért igen karikaturisztikus a fegyverszünet ellenőrzésére kirendelt PROFOR erők fafejű bürokráciájának ábrázolása, mint ahogy a segíteni akaró, jó szándékú nyugatiak igyekezete is kedvesen naiv próbálkozásnak tűnik az emberi aljasság itt megjelent fertőjében. Meglehetősen gunyoros az is, ahogyan a háborúban résztvevő nációk megjelennek a történetben. Az alkotók érezhetően kerülni kívánták az unalmas, jelentésükről levált, rutinszerű pacifista lózungokat, helyettük sztoikus, rezignált, de nagyon egyértelmű jelzésekkel tudatják velünk: minden rendbe jön egyszer, a világ mindig meggyógyítja magát és helyére teszi az elmozdult, kibillent dolgokat. Az emberek csak tegyék, amit tenniük kell, a legjobb belátásunk szerint, és akkor nem lesz baj.

Nagyon jó a film zenei körítése, mely masszívan hozzájárul annak sajátos, blazírt hangulatához, ráadásul a zenék szövegeiben is hordozzák a film által közvetített sajátos üzenetet (lásd pl. Lou Reed – There is No Time). Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

8 hozzászólás a(z) Egy tökéletes nap (A Perfect Day, 2015) bejegyzéshez

 1. wim szerint:

  Nekem éppen a zenei körítéssel volt bajom, a felhangzó, nem egyszer közismert számok szerintem túlságosan rátelepedtek a látványra (egy-két kivételtől eltekintve).
  De mivel a film nagyon tetszett, próbálom megmagyarázni magamnak, hogy a zenehasználatban szándékos volt ez a harsányság, kavalkádszerűség, amolyan balkáni módra..

  • efes szerint:

   Én konkrétan három számra gondoltam, és nem is emlékszem másra. volt egy trashmetál, az önmagáért beszél, volt egy Velvet Underground és a There is no time a Lajostól – ez utóbbi mintegy összegzi mindazt, amit tudni kell erről a filmről. Én sem szeretem amúgy, ha ismert slágerekkel próbálják eladni nekem a történetet vagy a filmet, magát, de itt most kifejezetten pontosnak éreztem a zeneválasztást.

 2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

 3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

 4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.