Legenda (Legend, 2015)

Korántsem olyan rossz a Legenda, mint azt a legtöbb kritika sejtetni engedi, bár tényleg nem lett kultuszfilm, ahogyan azt alkotói (valamint a valódi Kray-mítosz ápolói) minden bizonnyal szerették volna. Akad benne néhány igazán jól sikerült jelenet, aztán az egész film képes megidézni egyfajta fílinget, ami akár lehetett a hatvanas évekbeli London alvilágának fílingje is (hogy ez mennyire hiteles, arról csak azok tudnának nyilatkozni, akik benne voltak). Persze, azt az ívet nem húzza, amit egy ilyen alapvetően fejlődéstörténettől várnunk kellene, és ennek nem az az oka, hogy tele a polc (értsd: unjuk) a szegény, utcagyerekekből felnőtt vérnősző gengszterek sztorijával, akik a mocsokból a legmagasabb mennyországba küzdötték fel magukat, hogy aztán onnan rövidebb-hosszabb tündöklés után meredeken hulljanak le méltó helyükre, a pokolba. A film egyáltalán nem húz semmilyen ívet, nincs benne semmilyen fejlődéstörténet, illetve, ami van, azt nem látjuk. Az egész dramaturgia elhibázott, összecsapott kókányolás, hiszen az egyik Kray-fivér barátnője, későbbi felesége nézőpontjából meséli egy egy rövid időszak történetét, ami ráadásul bőven túlnyúl az illető barátnő/feleség Földön töltött idejénél. Az igazán érdekes részek, például az, hogy hogyan lett ez a két súlyosan szocio-, pszicho- és egyéb -pata bűnöző olyan, és az, ami; hogy az aggódó, joviális kispolgár anyuci tökéletes ötórai teájától és a finom házi süteményektől hogyan jutottak el a hidegvérrel, nyílt színen elkövetett gyilkosságokig, arról nem esik szó. Arról sem tudunk meg igazán sokat, hogyan, milyen és mennyi lépcsőfok megmászásával érték el azt a karriert, aminek e filmben látjuk rövid időszakát. Mondhatni azt, hogy ez a film tényleg nem jön sehonnan és nem megy sehová – de mégsem annyira rossz, mint azt mondják.

legenda - tom hardy és tom hardyEnnek oka Tom Hardy. Amit itt művel, az parádés. Nem elég, hogy egymaga játssza el a két fivért, a látszólag kedves, udvarias, jól nevelt Reggie-t, aki csak akkor válik őrjöngő dúvaddá, ha felbosszantják, és Ront, az orvosilag is megflepnizett, homoszexuális pszichopatát, az ön- és közveszélyes, eszelős elmebeteget, a két tökéletesen különböző karakterek közötti igen bonyolult viszonyt is eljátssza, sőt, még össze is verekszik magával. Technikailag ez nem egy nagy trüváj, hiszen ansnittekkel, valamint egy ügyes dublőrrel simán fel lehet venni a két figurát, akiket egy színész alakít, amikor mindkettejük arca látszik, azt pedig megoldjuk CGI-vel és greenboxszal, színészileg viszont magasiskola. Főleg úgy, ahogyan Hardy itt tolja. Nem először játszik már pszichopatát, én először a remek Bronsonban fedeztem fel zsenijét, itt azonban még arra is rá tud pakolni. Egyből két Bronsont játszik, és mindkettő tökéletesen hihető, filmvászonra való, elementáris karakter. És mondom, nem elég, hogy felteszi ezt a két elmebeteget, azokkal még viszonyt is épít egymás között… Kommunikálnak egymással, reflektálnak egymásra, léteznek egymás mellett, miközben mindkettejüket egy színész alakítja. Beszédben (kötelező eredeti hanggal nézni!), mozgásban, mimikában, de belülről is cizellált, részletekbe menő csúcsteljesítmény, ugyanaz a szint, amit Robert De Niro, Al Pacino, Marlon Brando, tehát a legnagyobbak tudtak fénykorukban. Le a kalappal, tényleg hihetetlen alázatos teljesítményt nyújt a faszi a szerintem ehhez hasonlóan gyenge A visszatérőben, ahol viszont fel sem ismerni Hardyt a rohadék Fitzgerald csapzott, szakállas, elmaszkolt alakjában, de értelmetlen egy ilyen gigászt noname untermannként használni az isteni (tehát szintén zseniális) Leo Oscar-díjához (tök mindegy, hogy megkapja, vagy sem…). Nem kell őt eldugni. Tom Hardy már az a klasszis, akiért megyünk moziba. Tök mindegy, milyen filmben játszik, van olyan érdekes, izgalmas a faszi, hogy csakis miatta érdemes, sőt muszáj megnézni egy filmet. Akár ezt is. Asanisimasa: 6/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

18 hozzászólás a(z) Legenda (Legend, 2015) bejegyzéshez

 1. Kata szerint:

  Tom Hardy egyre jobb. Neki is érik egy Oscar, nálam már megkapta.
  A filmre kíváncsi vagyok, mert az előzetes ígéretes, bár mostanában nagyon becsapósak az előzetesek. De érdekel ebben a filmben.

 2. Dr. No szerint:

  Még tavaly láttam, de ez a Tom Hardy egy rossz színész!
  1. A Mad Maxben csak bután néz! A Mad Max különben is rossz!
  2. A 44. gyermekben nem is tud oroszul, totál gagyi az akcentusa! Eleve, milyen alapon akar ő orosz embert játszani, amikor nemhogy a rákosista, de a gyurcsányista terrort sem látta élőben! Orosz embert meg maximum csak Balkay Géza tudott eljátszani a Vörös zsaruban! (Maximum még az Eperjes, mert az mindent el tud játszani!) És a 44. gyermek is rossz!
  3. A Batmanben nem is lehet látni a hülye gázmaszktól! Azt én is el tudtam volna “játszani”!
  4. A visszatérőben nem is lehet megismerni! Pluszban ott is csak bután néz, pedig azt már a Mad Maxben ellőtte! Az Inárritu meg nem is tud rendezni, tehát nyilvánvaló, hogy A visszatérő rossz!
  5. Az Eredetben gyűrött és pecsétes a zakója, ennyi az alakítása! Pluszban az Eredet rossz!
  6. Szép bajuszt növesztett a Bronsonhoz, de ezzel kész! Abból él, hogy kigyúrta magát!
  7. Ebben a filmben is fölteszi a szemüveget és bután néz! Szerinte ennyiből áll egy homokos pszichopata! Azt mondta magáról a filmben, hogy buzi, de egy fiúval sem csókolódzott! Nulla! Az egyetlen jó jelenet az volt, amikor a szemüveg nélküli énje kijött a böriből, és hüledezve látta, mit csinált a távollétében a szemüveges!
  Na!

 3. Dr. No szerint:

  Ikerpárt a Jean Claude van Damme is játszott a Dupla dinamitban, szóval nem nagy kunszt! Azokat is meg lehetett különböztetni, az egyik bőrdzsekiben volt és szivarozott, a másik meg cicanacit hordott és dugta a csajokat!

 4. Visszajelzés: Filmnapló – 2016. január | asanisimasa

 5. Kata szerint:

  Az lehet 🙂

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.