Én és Kaminski (Ich und Kaminski, 2015)

Ahogyan Daniel Kehlmann e film alapjául szolgáló regényében is írja: “Manuel Kaminski!
Nem ismeri, mondta a vendéglősnő, nyilván nem idevalósi.
Huszonöt éve itt él, mondtam.
Tehát nem idevalósi, felelte a vendéglősnő, mindjárt gondolta.” Nem ismerünk Manuel Kaminski nevű vak festőt a művészettörténetben, se olyat, aki Picasso, Matisse és Marinetti barátja lett volna, akiről e neves mesterek valaha is elismerően nyilatkoztak volna, se olyat, aki bármilyen attrakciója okán bármiféle nyomot hagyott volna az egyetemes emberi kultúrában. Szó sincs tehát vak festőről (mégha a valóságban voltak festők, akik idős korukra megvakultak), Kehlmann és az elsősorban a Good bye Lenin!-ről ismert Wolfgang Becker új filmje, az Én és Kaminski elsősorban egy igen maró szatíra, valamint ezzel együtt egy festészet-rajongó kissé melankolikus ódája a modern képzőművészet és az elfeledett nagy művészek nagyszerűségéhez.

én és kaminski - daniel brühl és jesper christiensenA filmbeli Kaminski alakja, valamint lenyűgöző művészi pályája a film elején teremtődik meg egy igen virtuóz módon összeállított ál-dokumentarista montázsban, amelyről leginkább Woody Allen zseniális Zeligje juthat eszünkbe, annyira, hogy még maga Woody is elismerően rábólint a végén. Megtudhatjuk, hogy ez a Kaminski (Jesper Christensen) a modernizmus egyik legnagyobb alakja volt, aki baráti viszonyban volt a huszadik század első felében alkotó összes nagy művésszel, azonban súlyos szembetegsége folytán hamar elveszítette látását. Ahogy betegsége súlyosbodott, úgy vonult vissza a messzi Alpok egyik eldugott völgyében fekvő házába, ahol előszeretettel szadomazo dominának öltöző lánya (Amira Casar) ápolgatta hűségesen. A folyamatos magánéleti- és szakmai válsággal küszködő, közepes tehetségű, tökéletesen érzéketlen és tapintatlan, ám rendkívül kétbalkezes újságíró, Sebastian Zöllner (akit Daniel Brühl, Becker kedvenc színésze játssza) véletlenül bukkan Kaminski sztorijába, és mintegy a siker utolsó szalmaszálaként belekapaszkodva felkeresi a rejtőzködő agg festőt, hogy megírja annak életrajzát. A Mr. Bean otromba gátlástalanságát is felülmúló Zöllner egy SS-keretlegény finomságával faggatja a festőt, akitől megtudja, hogy volt Kaminskinak egy nagy szerelme, Therese (Geraldine Chaplin), akiről évtizedek óta nem hallott -és kicsit megidézve a film jellegzetes humorát, természetesen nem látott- így kvázi elrabolja őt, hogy együtt megkeressék. A kalandos úton aztán, nem kis meglepetésre, Zöllner és Kaminski között barátság szövődik, aminek köszönhetően az idős festő végre boldog lesz egy kicsit, és talán a botcsinálta biográfus is megtalálja szerencséjét.

én és kaminski - daniel brühlA film cselekménye nem túl ágas-bogas, a lényeg azonban ezúttal is a nüanszokban van. Üdítő erővel hathat például a humor, amivel egyrészt az idős korral járó, valójában igen kellemetlen és kényelmetlen macerát jellemzi, de az a savasan maró irónia is, amivel a virtigli trollként pusztító Sebastian figuráján keresztül a bulvárújságírás és egyáltalán, a média hullarablással felérő erkölcsiségű tevékenységét mutatja be. Kap persze néhány szívlapáttal a nemzetközi műkereskedelem is, valamint kapnak a benne tevékenykedő tipikus figurák is, ám örvendetes, hogy Becker képes túlhaladni a romlottság, a számító cinizmus és a bombasztikus sznobizmus ekézésén és fel tud mutatni valódi emberi értékéket, valamint nem kevés szépséget is. A szépség részben a fantasztikusan fényképezett alpesi tájban nyilvánul meg, részben az ügyesen animált festmény-szekvenciákban (érdemes megvárni a filmvégi stáblistát, mert az alatt is érdekes dolgok láthatók!), részben pedig átvitt értelemben, a bumfordi módon gúnyolódó meseszövésből kivirágzó igazi emberi érzelmekben. Brühl néha már tényleg idegesítően trollkodik, azonban kompenzálja őt Christensen kiismerhetetlen játékossága, Geraldine Chaplin apját idéző bája, valamint Amira Casar izgalmas személyisége. Kifejezetten szórakoztató élmény ez a film, az igényesebb fajtából. Asanisimasa: 7/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.