A kommuna (Kollektivet, 2016)

Az a helyzet, hogy ezúttal képtelenség felülemelkedni a prekoncepciókon, hiszen Thomas Vinterberg olyan filmeket tett le eddig arra a bizonyos asztalra (mint a keményen provokatív Születésnap, mint Dogma-alapfilm, majd már a dogmatizmuson túl az igen nehéz kérdéseket feszegető Submarino vagy A vadászat), melyek nemhogy koppantak, de egyenesen kataklizmaszerűen szembesítettek minket nagyon fontos, nagyon életbevágó dolgokkal. Új filmjétől is vártunk dolgokat, amely várakozásnak olyan komoly alapjai vannak, amik megkérdőjelezhetetlenek – és csalódottak vagyunk (mi, Vinterberg-rajongó nézők), amikor vágyaink nem kerülnek kielégítésre. Csalódtunk legutóbbi filmjében, a Távol a világ zajától-ban, de akkor még meg lehetett magyarázni, hogy ez csak egy kis pénzkereset, hollywoodi bérmunka, de akkor mit kezdjünk ezzel A kommunával, ami dán, ráadásul önéletrajzi ihletésű, és a cím és az alkotó nimbusza alapján valami ultrabrutális gyomrosnak kellene lennie, elsősorban morális és esztétikai értelemben.

a kommuna 1Reméljük, hogy nem valami szomorú tendenciának vagyunk tanúi, ugyanis ez a film sem üti meg azt a mércét, amit maga Vinterberg állított olyan magasra. Várjuk a társadalmi szatírát, ahogyan egy baloldali, marxi alapokon nyugvó, kommunisztikus közösség létrejöttén keresztül szépen kikarikírozódik a kapitalista nyugati és jóléti társadalmak összes rákfenéje, egyben jót nevetünk az emberarcú kommunizmus naiv idealizmusán. Várunk valamiféle társadalomkritikát, vagy valami efféle tárgykörben mozgó, érvényes tartalmat, de az egy szem nem dán identitású szereplő (Allon – Fares Fares) karakterének óvatos, bár találó jellemzésén túl (“nem beszél érthetően dánul”, “nem dolgozik, akkor miből él”, “ha kényelmetlen kérdéseket szegeznek neki, akkor rögtön sírva fakad és mindenki megbocsájt neki”, stb.) nem kapunk ilyesmit, gyenge lábakon álló, egydimenziós közhelyeken túl.

a kommuna - tryne dyrholm és ulrich thomsenA film sztorija valójában egy középkorú értelmiségi pár, a tévébemondónő Anna (Trine Dyrholm) és az építészprofesszor Erik (Ulrich Thomsen) házassági krízisének tipikus és újra csak közhelyes bemutatása, ezúttal egy tulajdonképpen véletlenül, a korhangulatnak (a hetvenes éveket írjuk) megfelelő környezetben, egy ad hoc kialakult kommunában. Erik apjától örökölt egy villát, amit hirtelen ötlettől vezérelve barátokkal, illetve hirdetés útján szerzett lakókkal népesítenek be, talán nem is gondolva arra, hogy évtizedes, mára már kifáradt házasságukat is így pezsdítsék fel. A professzort azonban az egyetem irányából éri az ellenállhatatlan kísértés egy 22 éves diáklány személyében – és ettől kezdve a film kizárólag Anna figurájára koncentrál, hogy hogyan tudja ésszel és érzelmekkel egy ötven körüli nő elviselni azt, hogy férjét elszereti tőle egy nála sokkal fiatalabb, keményebb húsú, ránctalanabb, üdébb és frissebb nő, miközben a saját nőisége a biológia törvényeinek megfelelően is folyamatosan veszít fényéből. A film igazán érdekes, és minden szempontból erős része ez, köszönhetően Dyrholm megélt alakításának.

a kommuna 2Közben azonban Erik semmit nem tudunk meg azon kívül, hogy pont olyan faszkalap, mint az összes hasonló, midlife crisis-ban leledző pasi, akikből Dunát lehet rekeszteni, gyenge, határozatlan, gyengeségét csapkodó hisztériával és üvöltözéssel kompenzáló szánalmas alak. Nettó közhely, amihez Thomsen sem tud hozzátenni semmit. A kommuna többi lakója még ennyi sem, kétdimenziós, elmosódott fényképfigurák, akárkik, senkik. Egyedül Anna és Erik 14 éves lányának története lenne még érdekes, de azt meg Vinterberg hagyja veszni kibeszéletlenül, hasonlatosan a “kilenc évesen meg fogok halni” kisfiú szintén levegőben lógó tragédiájához.

Sajnos, Vinterbeg kommuna-filmje nem mérhető sem a hajdani Dogma-kolléga Idiótákjához, sem a svéd Moodysson Együttjéhez, talán a hasonlóan édesbús, melankolikus Együtt élhetnénk című francia történettel vethető össze, bár emlékeim szerint az is jobban szerethető. Anna és Trine Dyrholm ennél többet érdemelne… Asanisimasa: 5/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.