Micsoda spanyol éjszaka! (Mi gran noche, 2015)

Az őrült filmek spanyol specialistája Álex de la Iglesia, akinek ugyan érteni vélem humorát, de meg kell valljam, nem igazán szeretem. Két filmjét láttam eddig (az Egy őrült szerelem balladáját, illetve az Elszabott frigyet), melyek külön-külön is éppen elégségesnek bizonyultak annak kijelentésére, hogy én ebből a féktelen, elszabadult őrületből kösz, de nem kérek túl sokat. De vannak, akik szeretik ezt, s vannak, akik kifejezetten imádják.

micsoda spanyol éjszaka 1Én valahová a korai Almodóvar és a kései Buñuel közé lőném be ezt a faszit, aki meglepően bőséges életművét e két mester szinte tapintható hatásain túl a kommersz legalpáribb megjelenési formáiból, valamint a legdurvább szubkulturális “fertőből”, a horrorból, a gore-ból vegyíti. Filmjei legalább olyan kritikusak, mint Buñuel maró szatírái, azonban az a milliő, amivel foglalkozik, a fogyasztói társadalom templomai, a bevásárlóközpontok, a cirkusz hajdani csodáinak mára alaposan megkopott, kifacsart, lepusztult világa, vagy éppen a csiricsáré kereskedelmi televíziózás, valamint annak állandó szereplőinek, a végtelenül ostoba, öntelt, helyi érdekű celebritásoknak diszkrét, cinikus “bája”, ami a Micsoda spanyol éjszaka hátterét, környezetét képezi, abszolúte nem érdekel, vagy éppen túlságosan sokat tudok róluk ahhoz, hogy ilyen erős eszközökkel hívják fel a figyelmem furcsaságaikra, fonákságaikra, melyekkel azok operálnak.

micsoda spanyol éjszaka 2Merthogy de la Iglesia igen erős eszközökkel dolgozik, színesebb, mint a spanyol történelem összes bikaviadala és fiestája együttvéve, trágárabb, mint Tarantino és féktelenebb, mint Robert Rodriguez. Emellett legalább olyan undi, mint Adam Sandler, amikor igazán belejön. Nincs egy másodpercnyi szünet e filmben sem, folyamatosan szól a zene, folyamatosan beszélnek azon a rendkívül pergő nyelven, amire amúgy a spanyol nyelvtanilag nem igazén alkalmas, forgatják (sőt, egy vad buñueli utalással egyhelyütt kiforgatják) szemeiket, vadul gesztikulálnak, intim testrészeket villantanak bornírt szemérmetlenséggel, seggen csúsznak és ondóval teli üvegcsét dobálnak, a végén pedig burleszk-szerű habtengeri csatában oldódik fel minden.

micsoda spanyol éjszaka 3A történet egy 2016-os szilveszteri tévéshow októberi felvételén játszódik, részben a statiszták, részben a show alkotói, részben pedig az azon szereplő “nagy tehetségű” művészek között. A hosszas, állandó bonyodalmak, hibák és tragédiák miatt rendszeresen leálló, tortúraszerű forgatás alatt mindenki szerepet játszik: a statisztéria azt, hogy rendkívül jól szórakozik, a stáb azt, hogy ért a munkájához, a fellépők pedig azt, hogy ők valódi, nagy művészek – azt pedig mindenki mutatja, hogy mennyire szeretik egymást. Persze, minden látszat csupán, mint ahogy már maga az októberi szilveszter is az, közben mindenki a saját, pitiáner pecsenyéjét sütögeti, miközben odakint, a stúdió falain kívül a való világ dörömböl (munkáért és kenyérért).

micsoda spanyol éjszaka 4A film, illetve a történet tartalmi részével nincs is igazán gondom, hiszen valós, létező jelenséget fogalmaz meg, méghozzá igen maró kritikai éllel de la Iglesia, azonban a mód, ahogyan teszi, az számomra egész egyszerűen sok(k). Nincs bajom a kifejezés szabadságával, sőt még annak szabadosságba csapó módozataival sem, főleg, ha azok kellően meg is vannak indokolva, gasztronómiai hasonlattal élve, egész egyszerűen nekem ez az ízesítés, illetve elkészítési mód nem tetszik. Ennyi. Asanisimasa: 5/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.