TELITALÁLAT!? 12. BUSHO NEMZETKÖZI RÖVIDFILM FESZTIVÁL – 2016. augusztus 30 – szeptember 4.

Szeptember első hetében idén tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre Magyarország legnagyobb kizárólag rövidfilmeket felvonultató nemzetközi seregszemléje a BuSho Rövidfilm Fesztivál, melynek versenyprogramjában a 3 Oscar-díj jelölt között felbukkan majd a magyar jelölt is. Azonban a versenyprogram mellett szokás szerint rengeteg egyéb kísérőprogram valamint koncertek az ismét bővülő helyszín palettán.

BUSHOCATA_FULL_SMALL2016_Oldal_01A korábban már részletesen bemutatott hatalmas előkészítő munkát végzett előzsűri (Rimóczi László, Csüllög Edina, Dér Asia, Patrovits Tamás és Orosz Annaida) mellett hosszú évek után sikerült újra egy önszerveződő Diákzsűrit összeállítanunk! A filmszakos tanárok és kollégák segítségével verbuválódott, 4 felsőoktatási intézmény delegálásában megszületett döntéshozók pedig Tánczos Tímea (Metropolitan) Szremkó Bettina (MOME), Szilágyi Fanni (SZFE) és Fábián Judit (ELTE). A nemzetközi zsűribe ezúttal Nadya Bakuradze, orosz-izraeli kísérleti filmes, video-artist mellett Christian Inaraja Genís, katalin grafikus művész, illusztrátor kapott meghívást. Mellettük a magyar képviselő ezúttal Koncz Teréz, kreatív producer és rendező lesz és természtesen elmaradhatatlan Wolfgang Leis, állandó zsűritagunk, a nemzetközi zsűri koordinátora. Ők fognak tehát dönteni a fesztiválon kiosztásra kerülő 3 fődíj, 7 kategória díj valamint az NMHH Médiatanács által felajánlott kétszer 500.000,- forintos különdíjról, melyet a legjobb magyar animációs illetve fikciós filmnek ítélnek majd oda! A tavalyi debütálás után ismét kiosztásra kerül majd a Sziget Kft. felajánlásában az a hetijegy, mely belépő egy 3 fős mini stáb részére forgatási engedéllyel 2017-es Szigetre!

A versenyprogramban felbukkanó világsztárok, azaz John Hurt vagy épp Ridley Scott fémjelezte produkciók mellett a legjobb rövid animációs kategóriában Oscar-díj jelölést kapott orosz We Can’t Live Without Cosmos című alkotás vagy épp a rövidfilm kategóriában szintén Oscar-jelölést kapott osztrák Patrick Vollrath az Alles wird gut azaz Everything Will Be Okay című filmje is szerepel a fesztivál programjában. A legfrissebb Oscar-jelöléssel azonban egy magyar alkotást is bemutatnak majd, hiszen alig egy hónapja Kis Hajni: Szép alak című rövidfilmjét is jelölték a 2016-os diák-Oscar-díjra (Student Academy Awards), a legjobb idegen nyelvű narratív film kategóriában.

A versenyprogram valamint az arról épp lemaradt, de kiemelkedő alkotásokat tartalmazó információs vetítések mellett ismét megrendezésre kerül a szombati magyar panoráma nap a Puskinban, melyben valamennyi benevezett magyar alkotás ingyenesen lesz megtekinthető. Ezúttal is lesz több kísérőprogram, fesztivál- valamint workshop bemutató, melyek közül talán a legfontosabb a Magyarországon kizárólag a BuSho fesztiválon –idén hatodik alkalommal– vetítésre kerülő az Európai Film Akadémia előző évi rövidfilm kategóriájának valamennyi jelöltjét!

A megnyitót és a díjkiosztót követően új helyszín lesz a Puskin mozi szomszédságában található Fészek Klub, ahol a nyitó és záró koncertet rendezzük a Kőbányai Zenei Stúdió részvételével, de hét közben visszatérünk majd a legendás Trafikba is a Mikszáth térre. Kedden a Blue Cold Jalapeños zenekar nyitja majd meg a fesztivál zenei részlegét, akiket saját bevallásuk szerint a Red Hot Chili Peppers iránti szeretet és tisztelet hozott össze. 2 nappal a legendás banda budapesti koncertje előtt, itt a bemelegítő ráhangolódás. Csütörtökön a Trafik Klubban a hazai legújabb hullámú punk-zenekarok közül egyéni stílusával, eredetiségével kiemelkedő Zseton Pityu and the Cash koncertje következik. Végül a fesztivál zárásaként a 2015-ös Hangfoglaláson debütáló Zsuzsi Mosolyog zenekar lép fel.

Az akkreditált vendégek többek között Kolumbiából, Brooklynból és rengeteg európai országból jelezték részvételi szándékukat, tehát nagyszerű fesztivál hangulatra számíthatunk a Puskin moziban, az Örökmozgóban, a Corvin Clubban valamint a szokásos vidéki és határon túli helyszíneinken is. A szolnoki Tiszap’Art mozi mellett, másodízben a soproni, Búgócsiga Accoustic Gardenben is felbukkanunk majd, továbbá láthatóak lesznek a versenyfilmek Nagyváradon (Románia), Érsekújváron (Szlovákia) és Ukrajnában Ungváron is.

A fesztiválra jegyeket minden helyszínen lehet váltani, de akár előfoglalással is, diákoknak és nyugdíjasoknak kedvezményesen, a fesztivál weboldalán található elérhetőségeken. A versenyfilmeket a korábban már jól megszokott rendben, 3 nap alatt 15 egy órás blokkban, tekinthetik meg az érdeklődők a Puskin Mozi Amarcord termében, majd esténként az ismétlő vetítéseken a Budapest Rooftop Cinema szervezésében, a Corvin Clubban. A kísérőprogramok zömében az Örökmozgóban kerülnek megrendezésre, melyet lehet, hogy még sokan egyszerűbben találnak meg, ha azt írjuk, hogy a volt Vörösmarty mozi kistermében.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők a 12. BuSho fesztiválra, mely augusztus 30-án, kedden este 19:00 órakor a megnyitóval és az azt követő tavalyi díjnyertesek vetítésével veszi majd kezdetét a Puskin mozi nagytermében és szeptember 3-án, szombaton ugyancsak 19:00 órakor a díjkiosztóval zárul, ahol az összes idei díjazott alkotás megtekinthető lesz majd.

Végül szeretnénk megköszönni támogatóinknak, hogy 12. alkalommal is létrejöhetett a rendezvény. Támogatónk a Central European Initiative – Közép-Európa Kezdeményezés, a Magyar Nemzeti Filmalap, a Magyar Művészeti Akadémia, a Balassi Intézet, a Pensum, a Biogroup Magyarország Kft., az Osztrák Kulturális Fórum, az Izraeli Nagykövetség és a Staropramen. Együttműködő partnerként a Budapest welcome csomagokat a BFTK azaz a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ biztosította. Díjfelajánlóként támogatták a Solide Art Stúdió által készített díjakat az NMHH Médiatanács, a Sziget Kft., a Soproni Búgócsiga, médiatámogatóink pedig továbbra is a Filmvilág, a Filmtekercs, a Fotovideo magazin és a Klub rádió!

Sajtóanyagok, illusztrációk, referenciák: http://busho.hu/hu/sajto/sajtoanyagok

Jegyek: https://busho.hu/hu/jegyek/busho-jegyek-2016

Versenyprogram: https://busho.hu/hu/program/versenyfilmek-2016-1

Információs vetítések: https://busho.hu/hu/program/informacios-vetitesek-2016

Magyar panoráma: https://busho.hu/hu/program/panorama-2016

Beérkezett online nevezések: http://busho.hu/hu/nevezes/beerkezett-nevezesek

Gombolyag Alapítvány: http://www.gombolyag.com  

Kategória: Hírek | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.