A cigányság a filmvásznon. – Október 21-23 – VII. Romani Film Fest – Nemzetközi Cigány Filmfesztivál Budapesten

Hetedik alkalommal rendezik meg 2016. október 21-23. között a korábbi években több ezer látogatót vonzó Nemzetközi Cigány Filmfesztivált, a Romani Film Festet az Art+Cinemában. Az érdeklődők az idei fesztiválon mintegy 30 dokumentum-, nagyjáték- és rövidfilmet láthatnak és kerekasztal-beszélgetéseken vehetnek részt. Újra látható lesz Az Érpatak-modell című dokumentumfilm – melyet beszélgetés követ a film rendezőjével – és Radu Jude remekműve, a tavaly Berlinben Ezüst Medvét nyert Aferim! is (ajánló itt). A háromnapos, ingyenes esemény  első két napján 56-os roma hősök címmel 18 portréfilmet vetítenek, a gyerekeket pedig mesevetítések és kvízjátékok várják.

duiromafilmA filmnapokon rengeteg hazai és nemzetközi, többek között holland, román, francia és lengyel alkotással is találkozhatnak az érdeklődők. A fesztivál első két napján 18 darab, Joka Daróczi János által rendezett portréfilm látható olyan roma származású emberekről, akik jelentős részt vállaltak az 1956-os forradalmi harcokban.

A vetítésekhez idén is kerekasztal-beszélgetések kapcsolódnak. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója lesz a vendége a Romák az 1956-os forradalomban  című, október 21-én 16 órakor kezdődő beszélgetésnek, amelyen Joka Daróczi János és Kalla Éva mellett részt vesznek a roma hősök gyermekei is, de a fesztivál olyan aktuális társadalmi kérdések megvitatásának is teret ad, mint a roma értelmiségiek munkanélkülisége.

A fesztivál hivatalos megnyitója október 21-én 18 órakor kezdődik az Art+Cinemában. Ekkor nyílik Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész 1956-os tematikájú kiállítása, majd köszöntőt mond Langerné Viktor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár. A kiállítást D. Magyari Imre irodalomtörténész nyitja meg, a megnyitón fellép a Szilvási Gipsy Band és Nyári Oszkár színművész.

A fesztivál támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a rendezvény mindenki számára ingyenes.

Kategória: Hírek | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.