Az ember, aki mindent tudott (Swiss Army Man, 2016)

Szerintem még az életemben nem láttam ilyen csodálatos és megható, végletesen bizarr, undorító, sőt viszolyogtató, egyszerre betegesen nekrofil és hamvasan-tisztán romantikus horror-robinzonádot, mint ez Az ember, aki mindent tudott. Igazából még most, a film után is óriási kérdőjelek vannak bennem, hogy végül is mi volt ez a csoda, aminek nézését mégis kb. 5 percenként akartam abbahagyni, de hogy valami egészen különleges valami, arra bármikor leteszem a nagyesküt.

az-ember-aki-mindent-tudott-paul-dano-daniel-radcliffeAlapvetően egy klasszikus Robinzon-történetről van szó, legalábbis egészen a film apokaliptikus végkifejletéig ezt hisszük. Egy igen fura fiatalember (Paul Dano) készülődik öngyilkosságra egy szemlátomást lakatlan szigeten, miután néhány odavetett jelből nagyon is meg tudunk érteni. Nincs reménye semmire. Éppen kirúgja lába alól a sámliként szolgáló műanyagdobozt, amikor egy élettelenül heverő testet pillant meg maga előtt, a tengerparton. Szerencsére a kötél szakad, és hősünk még fuldokolva, de hirtelen tombolni kezdő életkedvvel vonszolja magát a testhez (Daniel Radcliffe), mely közelebbről látszik, hogy furcsa mozgásokat végez. Csak a hullámverés mozgatja, vagy él még? Később megtudjuk, hogy csak a gázok távoznak szervezetéből, azonban ez hősünket nem zavarja – és elkezdődik a történet(ük), amit nem kezdenék el elemezni, gondolva azokra, akik netán megnéznék ezt az filmet.

az-ember-aki-mindent-tudott-paul-dano-daniel-radcliffe-2Legyen elég annyi, hogy az ember korpusz bomlásának járulékos körülményei éppen olyan fontos elemei az elkövetkezendő meghökkentő, egyeseket meg is botránkoztató, másokat viszont talán elgondolkoztató eseménysorozatnak, mint a modern társadalmakban elharapózó magány, a meg nem értettség, az ebből közvetlenül fakadó befelé fordulás és a társas kapcsolatokat akadályozó szorongás. Egészen az utolsó pillanatig nem tudjuk, hogy az az érzelmes és kalandos odüsszeia micsoda. Sejtjük, hogy a valóság nem lehet, de sokszor a valóság annyira élhetetlennek, szörnyűnek, reménytelennek és ridegnek bizonyul, hogy ez a gusztustalanság akár még egy szerencsés sorscsapás is lehet.

az-ember-aki-mindent-tudott-daniel-radcliffeLegalábbis Dan Kwan és Daniel Scheinert, a filmet író-rendező páros képes ezt olyan fantáziadús, játékos és érzékletes álomvilág-mesének bemutatni, hogy bár fintorgunk, talán még öklendezünk is, tán a fejünket is elfordítjuk néha, de akkor is odapillantunk, s nem sokára a meghatottság és a felszabadult vidámság feletti öröm könnyeit törölgetjük a szemünk sarkából. Igazi varázslat, amit művelnek. Úgy bűvölnek el, hogy közben bélgázok, ide-oda ugrándozó, merev péniszek, hányás és az székletürítés képei és szóban forgásai váltják egymást.

az-ember-aki-mindent-tudott-paul-dano-daniel-radcliffe-3A legifjabb színészgeneráció két igen figyelemreméltó tagjának jutalomjátéka másrészt ez a film. Paul Danóra én Sorrentino csodás Ifjúságában figyeltem fel, de láthattuk a Beach Boys zenei zsenijének, Brian Wilsonnak alakjában, a Love&Mercy-ben, vagy éppen Dennis Villeneuve Fogságban című thrillerjében, amit én simán csak Az utóbbi évek talán legnyugtalanítóbb, leggyomorszorítóbb, legnyomasztóbb filmjeként szoktam jellemezni. Daniel Radcliffe ugyebár Harry Potterként lett világhírű, azonban amióta vége a sorozatnak, szemmel látható igyekezettel próbál kibújni a skatulyából: feltűnést, mások szerint botrányt keltő színházi produkciók, de furcsa, érdekes filmszerepek (pl. Kipling az Édes fiam, Jackben) jelzik útkeresését. Igazi, élő karaktert itt Dano villant, azonban Radcliffe is bravúros, amit művel, az értelemszerűen teljesen más természetű figurában. Két igen excentrikus aurával rendelkező, furcsa, izgalmas, sőt, extrém kisugárzással bíró színész, akik akár egy-egy későbbi John Malkovich-szerű egyéniséggé is kinőhetik magukat, de már most is képesek ketten elvinni a hátukon egy egész estés filmet. Persze, ehhez azért kell az író-rendező páros szemérmetlenül őszinte, az emberi psziché legmélyebb, legeltemetettebb bugyraiban könyékig, sőt nyakig való turkálása, valamint végletesen szabad, kliséket és tabukat oly annyira ismerő, hogy azokat lendületből bármikor fel is rúgó fantáziája is. Nagyon tetszett, de aki látta, az talán megérti, hogy mégsem merek rá maximális pontszámot adni. 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Az ember, aki mindent tudott (Swiss Army Man, 2016) bejegyzéshez

  1. Dr. No szerint:

    Paul Danonál hogy lehet kihagyni a Vérző olaj prédikátorát?!

  2. Visszajelzés: Filmnapló – 2019 október | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.