A kertész titka (Rosemari, 2016)

Meglehetősen viccesen indul a film. Egy esküvőn vagyunk, ahonnan a menyasszony a mosdóba menekül rendbe hozni magát, miközben az ujjára frissen felhúzott gyűrű a lefolyóba csusszan. Ahogy már gyűrű nélkül visszatérne az aktusra, találkozik régi szerelmével, aki egy mellékhelyiségbe vonszolja, ahol azonban a frissen született csecsemő gőgicsél békésen, a köldökzsinór még rajta, de az anya sehol. A menyasszony magához öleli a csecsemőt és kétségbeesetten visszarohan saját esküvőjére, ahol a tömeg döbbenten mered az arára, aki riadt képpel áll összevérezett menyasszonyi ruhájában, szorosan magához szorítva az imént talált csecsemőt.

Szerencsére, Sara Johnsen ennyiben meg is elégszik a kissé frivol burleszkkel és a továbbiakban elsősorban a történetmesélésre koncentrál, és a további frivol ötleteit immár annak fordulataira használja el. A kertész titka egy igen üdítő humorú családi komédia, mely az anyaság felelősségének kérdését járja körül. Az elsősorban norvég illetőségű történetben egy nevelőszülőknél felnőtt tizenhat éves kamaszlány keresi igazi szüleit egy helyi tévé hivatástudattól fűtött riportere segítségével – hogy ez aztán hogyan kapcsolódik az említett bevezető jelenetsorhoz, az maradjon a film titka, hiszen az éppen ezt meséli el.

Ami óriási pozitívum, az egyrészt a cselekmény éppen bizarrságában megnyilvánuló eredetisége, másrészt viszont a benne megjelenő karakterek emberszerűsége. Egy percre sem merült fel bennem, hogy egy kitalált sztori az egész, hiszen ilyen bizarr fordulatokat csakis az élet produkálhat. Aztán, van például egy mellékszereplő a filmben, talán kétszer jelenik meg, tényleg nem egy fontos figura. Süketnéma. Általában a filmekben egy ilyen karakter mindig valami kiemelt szerepet, ha nem egyenesen főszerepet kap, hiszen furcsa, érdekes figura, már csak fogyatékossága miatt. Itt egyszerűen csak van, létezik a maga természetességében. Tök átlagfiguraként jön be a jelenetbe és úgy is megy ki. De mondhatnám, hogy a nála fontosabb szerepeket alakító színészek sem agyonsztájlisztolt, egyenszoláriumozott, méretre szabott címlapcelebek. Természetesen is játszanak, és éppen ezért jön közel hozzánk az általuk előadott történet. Üdítő a humora, ahogyan megható a vége is. Ahhoz képest, hogy ez egy komédia, mégiscsak tartalmas, okos szórakozás a megtekintése. 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) A kertész titka (Rosemari, 2016) bejegyzéshez

  1. Fehér Alfréd szerint:

    Egyetértek, nagyon erős film. Nem érdekel, hogy valósi történet-e., a megvalósítás rmek, a két színésznő óriási, a rendező, mint TV producer szintén. És Ő is írta, éles humorral spékelve a dialógokat.

  2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.