Mrs. Hyde (Madame Hyde, 2017)

Nem szeretek rosszakat írni egy filmről, de van, amikor ez megkerülhetetlen. A francia Serge Bozon filmjében, a Mrs. Hyde-ban ugyanis elég nehéz felfedezni bármiféle pozitívumot. Pedig az ötletben, Robert Louis Stevenson klasszikus horrorjának pedagógiai tanmesévé való transzformációjában még talán lenne spiritusz, ami azonban Bozon olvasatában besült, mint az egyszeri, kétbalkezes fizikatanárnak a szódás-patron, Ciolkovszkij rakétaelméletét kísérletileg bizonyítandó (a valóságban megtörtént események alapján).

Itt a címszereplő, Dr. Jekyll ijesztően franciásra torzított nevű alteregója, Mme Géquil (Isabelle Huppert) egy külvárosi gimnázium ügyefogyott, gyengekezű, lenézett fizikatanárnője, akit mindenki utál – a férjén kívül. Egy nap azonban, laborjában kísérletezés közben, átmegy rajta néhány százezer voltnyi elektromos áram és megszületik Mme, azaz hogy jobban passzoljon Stevensonhoz, Mrs. Hyde, aki határozott (és misztikus) módszereivel elképzelhetetlen sikereket ér el tanári pályáján.

Lehetne sok mindent kezdeni egy kettős személyiségű pedagógus figurájával, azonban Bozon egy olyan bugyuta módon didaktikus mesét kreál, aminek nincs egyetlen komolyan vehető pillanata sem. Ez önmagában még nem lenne baj, de sajnos a film még csak nem is szórakoztató. Idétlen feszengés, izzadságszagú, isten tudja, honnan előrángatott fordulatok, a bizarr groteszknek olyan szemérmetlen megnyilvánulásai, amelynek láttán az ember inkább elfordítja a fejét. Isabelle Huppert nagyszerű színésznő, de itt egyenesen kínos nézni megveszekedett igyekezetét, hogy valamilyen értékelhető figurát alkosson. Reménytelen küzdelmet alkot lehetetlen karakterével éppúgy, mint a szájába adott lehetetlen mondatokkal. Egy cseppet sem csodálkozom azon, hogy egy ilyen tanerőnek semennyi tisztelete nincs diákjai előtt, de átváltozása nem győz meg abban, hogy azután minden másképpen lesz. Főleg, hogy olyan dolgokat produkál, amely már egy 6-8 éves lánykáknak szóló tündérmesében is nevetséges, nemhogy vad és neveletlen lakótelepi srácok előtt… Fájt a film (főleg egy ex-pedagógus számára…). 2/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.