Az élet napos oldala (Solsidan, 2017)

Ami a svédeknek az élet napos oldala, az nekünk az elérhetetlen mennyország. Anyagi értelemben, természetesen, mondanám némi blaszfémiával. Na de, mi újság azzal a jó kis öngyilkossági rátával, azzal a jó kis depresszióval, amiben a legenda szerint szintén olyan jól teljesítenek az északi bezzeg-ország polgárai, mint mi, szintén a legenda szerint? Milyen a társadalmi méretekben értett lelki közérzet ott, ahol nem gond a hóvégi élelmezés, sőt, ahol tombol az egészség, a jólét és a jóllakottság? Valami effélébe pancsol bele az utóbbi évek legnagyobb svéd közönségsikere, Az élet napos oldala, mely a hírek szerint még a legutóbbi Star Wars-epizódot is lenyomta a mozipénztáraknál. Több mint egy millióan látták a svéd mozikban, ami magyar viszonyokra átültetve, nagyjából azt jelenti, mintha egy magyar mozifilmet ugyanennyien, egy millióan néznének meg (a két ország nagyjából ugyanannyi lakossal büszkélkedhet – azonban egy magyar film forgalmazója már az egekig ugrál örömében, ha filmjét megnézi két-háromszázezer néző…).

Úgy tűnik tehát, hogy nagyon betalált a hűvös svédeknek Felix Herngren és Måns Herngren romantikus komédiája, mely egyetlen pillanatában sem hordoz semmit abból a jó néhány jellegzetes svéd sztereotípiából, amit a svéd filmművészet jeles alkotásaiból korábban megszokhattunk. Például, szinte végig süt a nap. Annyira, hogy a film nyitójelenetében a történet egyik -még svéd viszonylatban is tehetősnek számító- házaspárjának férfitagja egyenesen Ausztriából importált hóágyúval próbál valamilyen karácsonyi hangulatot teremteni villája köré, karácsonykor. A hangsúly azonban vele kapcsolatban azon van, hogy az illető a gazdagságát milyen dolgokra pazarolja, és szó sincs arról, hogy mekkora áldozatokra képes hősies apa ő…

Herngrenék jókat mosolyognak magukon, már társadalom-kritikusan, és úgy tűnik, ezt a közönség is veszi. Mosolyognak és nem mutogatnak, nem vádaskodnak, talán ez is a siker titka. Mindenesetre, pontosan mutatnak rá a jóléti társadalmak által az emberi lelkekben okozott néhány jellegzetes fonákságára. Annál is inkább érdekes ez, mivel maga a sztori nagy vonalakban, hangvételében, de még témájában is erősen emlékeztet a nálunk az RTL Klubon futott Válótársak című szériára. De ami azon hiteltelen (az általánosnak ábrázolt jólét), az itt, ebben a svéd moziban tök természetes. De a karakterek, a konfliktusok, a cselekmény irányultsága mind dettó ugyanaz – ez a film is egy sikeres tévésorozat alapján készült, afféle “sűrítményként”.

Itt is három pár áll a középpontban, akik közül csak az egyik válik, de a másik kettőnél sem oké a “bicikli futása”. Egyik pár férfitagja gazdag, meggyőződéses kapitalista, de van egy rendkívül sznob, kivagyi felesége és egy őskommunista apja. A másik pár hímje átlagpolgár, de túlontúl kiszámítható, házias, unalmas, akinek felesége mér vágyik a tűzre a kalandra – le is lép egy kizárólag extrém sportokban és túlélőtúrákban gondolkozni képes vademberrel. A harmadik szintén középosztálybeli pár, nekik “csak annyi” a bajuk, hogy a férj spermái alkalmatlanok gyermeknemzésre… Hármójuk sorsa aztán a forgatókönyvírói találékonyságnak köszönhetően összefonódnak, hogy aztán több gubanc, szertefoszlás, és tű fokán átbújás után -nagyjából- a dolgok visszatérjenek a helyes mederbe.

Ha nem várunk bergmani mélységű jellemábrázolást, nem vágyunk a hűvös, szürke skandináv krimik vérfagyasztó, nyomasztó atmoszférájára, ellenben van egy röpke, könnyeden eltöltendő két óránk, amit egy légkondicionált moziban töltenénk el, akkor ez a kis film jó opció lehet erre. Nem történik semmi különös, nincs szó forradalomról, vagy nagy leleplezésről, a film csupán szórakoztatni akar és ezt szolidan, értelmesen meg is teszi az ABBA, a Volvo és az IKEA egyszerű, tiszta modorában. 7/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.