Bűbájosok (Demi soeurs, 2018)

Annyit mindenképpen el lehet mondani, hogy a Bűbájosok valóban bájosak, különösen Salma (Sabrina Ouazani). Bár ez nyilván ízlés kérdése, nyilván lesznek, akiknek az elragadó Lauren (Alice David) pillantásától dobban meg a szívük, vagy éppen Olivia (Charlotte Gabris) spontán bohókássága ragadja meg figyelmét. A kérdés viszont valójában itt az, hogy elegendő-e egy filmhez annyi, hogy három tök különböző karakterű, de egyöntetűen bájos csajt kell néznünk bő másfél órán át? Persze, még ez is véleményes, ugyanis nyilván vannak, akiknek ennyi is elég.

A nézők nagy többségének viszont nyilvánvalóan ennél több kell. E film alkotói –Saphia Azzeddine és François-Régis Jeanne– is szerettek volna mesélni valamiről, ez nyilvánvaló, csakhogy amiről mesélnek, az önmagában elég felszínes. Persze, ez is véleményes… Tíz emberből 6-7 nyilván mindent megtenne azért, hogy olyan közegbe kerülhessen, mint amiben Lauren, a wannabe divattervező tölti mindennapjait, haverok, buli, kokain, Párizs legmenőbb arcai, a divatvilág krémje. Lauren e társaság perifériáján tesz meg mindent, hogy beljebb kerüljön. Kemény munka, bárki bármit gondoljon róla. Intellektuális mélységeket és valódi, őszinte érzelmeket azonban itt nem találni. Salma már más tészta, egy külvárosi, igen színes középiskolában próbálja a diákság fejébe verni a XX. század történelmét, kiszorítva onnan az éppen futó celebeket és futballsztárokat. Olivia férjet keres, de igényei magasak: a leendőnek orvosnak kell lennie, V-nyakú pólót és karkötőt kell hordania, ráadásul még zsidó is legyen. van egy kiszemelt áldozat, ám az éppen az imént hajtott végre rajta végbéltükrözést… A három fő- és címszereplő egymás mostohatestvérei, akik nem találkoztak egymással korábban, s akik a történet konfliktusaként, egy 250 négyzetméteres, belvárosi luxuslakást örököltek általuk ismeretlen apjuk után.

Ebből nő ki a bonyodalom, amely nem süllyed mélyebbre a mai átlag-huszonévesek mindennapi problémáinál. A három különböző egyéniség, akik ráadásul három kultúrát is képvisel (arab zsidó, francia), hogyan tud megosztozni az örökségen (amit ráadásul az apjuk igazi családja rögtön meg is támadott)? Egy romantikus komédia műfajú dolgozatban természetesen a válasz adekvát, nem is történhetnek másként a dolgok, minthogy happy legyen az end. A felvetett kérdésekre egyszerű, kozmetikázott, idealisztikus válaszokat kapunk, melyek a valóságnak csak egy nagyon szerencsés körülmények között történő szeletkéjének felelnek meg, a valódi gondok e filmtől még megoldatlanok maradnak. Marad egy habkönnyű, bohókás kis filmecske, amely kissé szégyenlősen szól a társas kapcsolatok igazi értékeiről, az őszinteségről, a szolidaritásról, valamint kifigurázza a képmutatást, a személyes érdekek érvényesítése érdekében épített kapcsolatokat, a nyomulást, a karrierizmust – de amúgy semmi komoly. Bájosak a csajok. 6/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Bűbájosok (Demi soeurs, 2018) bejegyzéshez

  1. wim szerint:

    Szerintem is Sabrina Quazani a leghelyesebb – és akkor ennyit erről a filmről. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.