Des (TV Mini-Series, 2020)

Az nyilvánvaló, hogy a szájtáti közönséget mindig érdekli az, amikor bizonyos esetekben felszínre kerül az emberben rejtőzködő vadállat, természetesen nem face to face, élő egyenesben, hanem amikor a vadállat már biztonságos távolban, rácsok mögött látható kiterítve, kipeckelt szájjal, terítéken. Ekkor már nyugodtan lehet szörnyülködni, elképedni és hitetlenkedni, aztán megnyugodni, hogy most már minden rendben van. Most már vége van. Közben azonban könnyen lehet, hogy a szomszédban lakó magányos fiú fejében is olyan dolgok forognak, amit jobb lenne nem tudni – viszont nem árt, ha tudjuk, mégpedig saját biztonságunk érdekében.

Ez a Des című háromrészes minisorozat éppen egy ilyen, teljesen átlagos, akár még megnyerőnek is mondható modorú, magányos fiatalember történetével ismerteti meg a nézőt. Dennis Nielsent, azaz becenevén Dest 1983-ban tartóztatta le a Scotland Yard, miután a lakása melletti lefolyó eldugulásának megszüntetése folyamán emberi testmaradványokat bányászott elő a duguláselhárító szakember. Nielsen a lehető legtermészetesebb modorban aztán rögvest bevallott tizenöt rendbeli gyilkosságot, melyeket kivétel nélkül rendkívül ittas, hajléktalan drogfüggő fiatal férfiak sérelmére követett el több éven keresztül. Történetét Brian Masters írta meg „highly acclaimed” riportregényében – ez a minisorozat is ennek alapján készült.

Bár Masters riportregénye annak idején nyilván komoly érdeklődést váltott ki Angliában, azért az is nyilvánvaló, hogy Nielsen gyilkosságsorozatának speciális „attitűdjén” kívül sok mindent nem rakott hozzá a sorozatgyilkos-történetek Truman Capote (Hidegvérrel) és Norman Mailer (A hóhér dala) által lefektetettekhez. Holott a lényeg éppen a gyilkos motivációinak, háttértörténetének, valamint pszichéjének szinte tudományos alaposságú feltárása lenne… Nielsenről, múltjáról közvetetten megtudunk ugyan néhány dolgot, de ezeken, valamint tetteit elmesélő pimasz, érzéketlen tárgyilagosságán kívül csak ülünk háromszor 50 percet a gomolygó cigifüstben. David Tennant viszont telitalálat a figurára, hányaveti, laza természetessége a film fő értéke, már színészi értelemben. Maga a sorozat azonban első pillantásra egy hosszúra nyúlt, nyolcvanas évekbeli tévéjáték, a bűnügyi riport és a tárgyalótermi dráma egyenlő arányú keveréke, pontos, kronológiailag hiteles atmoszférateremtés, teszetosza brit rendőrök…

Kategória: Film, HBO Max
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.