Saját szoba – Letöltendő idő (Time, 2021), minisorozat

Megérdemli a figyelmet Jimmy McGovern és Lewis Arnold puritán börtönsorozata. Kiemeli a hasonló témájú filmek sorából az a megszállott alaposság, mellyel bűn, bűnhődés, megbocsátás dilemmáit boncolgatja, miközben – mintegy mellékesen – a brit büntetőintézetek világába is valószerű bepillantást nyújt; és akkor még nem beszéltünk a főszereplőkről, a nagyszerű Sean Beanről, valamint Stephen Grahamről, akik nélkül közel sem lenne ilyen emlékezetes ez a három óra. Merthogy a széria mindössze három epizód.

Egy újonnan érkezett rab és egy több, mint húsz éve ott dolgozó börtönőr életének fordulatait követi a cselekmény a Craigmore nevű (valójában fiktív) angol büntetésvégrehajtási intézetben. Kettejük egyformán hangsúlyos történetszála nem fonódik össze, külön fut rácson innen és túl, viszonyuk megmarad „munkakapcsolatnak”: Eric McNally (Stephen Graham) azon a részlegen teljesít szolgálatot, ahová Mark Cobden (Sean Bean) elítéltként bekerül.

Hogy miért kapott négy év letöltendőt az ötvenes, gyűrött arcú angoltanár, hamar kiderül, bár a teljes kép csak a végére áll össze. Jóllehet, Cobden magát gyilkosnak tekinti, az itteni keményfiúk szemében a halált okozó ittas gázolás még nem egyenértékű az emberöléssel; csak röhögnek rajta, és egyből rászállnak a félszeg lúzerre, aki minden tekintetben kirí ebből a közegből. (Ez a „Sean Bean mint félszeg lúzer” párosítás ugyan kicsit nonszensznek hangzik – ismerve a színész ikonikus filmszerepeit -, de elég ránézni Mark Cobdenre, elképzelni sem tudnánk nála elnyűttebb piás, középkorú értelmiségit.) Idővel azért alkalmazkodik, megtanul visszaütni, megtanulja, mi a zsiványbecsület, egyszóval visszaköszönnek a börtönfilmek jól ismert paneljai, de csak érintőlegesen, mert nagyobbrészt a fogház brutális eseményekkel tarkított, ám alapvetően szürke mindennapjait látjuk. A fókusz nem is az új rab beilleszkedésének folyamatára irányul, hanem a két főszereplő által bejárt belső útra, melyek egymással szögesen ellentétes irányba vezetnek. Míg Cobden lelkifurdalástól gyötörve keresi a vezeklés, a jóvátétel lehetőségét, a becsületes, lelkiismeretes McNailly a rács másik oldalán mind közelebb kerül ahhoz, hogy bűnözővé váljék, miután néhány elítélt megzsarolja.

McNailly szála a bűnbe esés morális útvesztőjét próbálja felvázolni, Cobdené a bűnhődésre fókuszál: a két férfi sorsa egymás inverze. Ez a precízen kigondolt megfeleltetés talán mesterkéltnek hat (McNailly történetének alakításában érezhető is némi kimódoltság), az alkotók láthatóan kedvelik és előszeretettel alkalmazzák a drámai ellenpontokat, de hétköznapian egyszerű, manírmentes elbeszélésmódjának, hiteles karaktereinek köszönhetően a Letöltendő időt mégsem érezzük szentimentális tanmesének. Szikár, mint egy doku, feszült, mint egy thriller – még ha olykor el is érzékenyül – és bőségesen ellát tűnődnivalóval.

Habár Cobden kezdetben úgy képzeli, hogy börtönévei alatt vezekelve elér valamiféle megtisztulásig, idővel rá kell jönnie, hogy a bűnhődés nem egy véges, lezárható folyamat. „Sosem bűnhődhetsz eleget egy másik ember haláláért. Csak próbálkozhatsz.” A bűnös fél által sóvárogva várt, sorsfordító erejű megbocsátó gesztus megtétele pedig mérhetetlenül nehéz az áldozatok számára.

Az egyes mellékszereplők sorsa tovább árnyalja, új tapasztalatokkal egészíti ki a felismeréseket. Bűnbe sodró erőként ugyanúgy felmerül a jellemhibák, mint a körülmények, a véletlenek szerepe, és világosan kirajzolódik a büntetésvégrehajtás ördögi köre is, melyből kitörni szinte lehetetlen. Az itt felhalmozódó frusztrációk, sérelmek csak mélyebbre löknek; hogy valaki innen kiemelkedhessen, ahhoz igen erős belső elszánásra van szükség. És természetesen időre, mint arra a többféleképpen értelmezhető cím utal. Amelynek előrehaladtával átértékelődnek a dolgok, gyógyulnak a sebek, halványodnak a traumák, új felismerések fogalmazódnak. Keveseknek adatik meg azonban a felismerés, hogy ez az idő nem pusztán “letöltendő”, hanem kihasználandó. Az a szerencsés, aki képes így tekinteni rá, és okosan élni is vele, akárcsak Mark Cobden, végül tényleg jobb ember lehet. Idővel. (9/10)

A sorozat az HBO GO-n elérhető.

Kategória: Film, HBO Max, Saját szoba | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Ádám Martin: Lehet utánam csinálni – Kisgömböc

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.