A mennyország zászlaja alatt (Under the Banner of Heaven, TV Mini Series, 2022)

A hangzatos, magasztos előérzeteket keltő cím kissé becsapós, ugyanis egy igen kemény, felkavaró és a valóság talajába mélyen beágyazott bűnügyi történettel van dolgunk. Jon Krakauer nagy feltűnést keltő, és minőségében, egzaktságában, részletességében és hitelességében Truman Capote vagy Norman Mailer hasonló műfajú klasszikusaihoz mérhető dokumentumregényben dolgozta fel azt a mormon egyházat és az amerikai közvéleményt 1984-ben alaposan megrázó bűncselekményt, valamint annak rendkívül szövevényes, és hatásaiban, társadalmi tendenciáiban máig tapaszztalható körülményeit, melyben egy tekintélyes mormon családból származó anya és gyermeke halt meg egy bestiális kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságban. Az ügy további érdekessége, azon kívül, hogy az eléggé zárt, magáról a feddhetetlenséget és a józan, Istennek tetsző életmódot hirdető Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza, azaz a mormon egyház berkein belül történt a bűncselekmény, azt egy mélyen hívő, mormon vallású nyomozó tárta fel a hosszas, komoly lelkiismereti és hitbéli megpróbáltatásokkal teli nyomozás során.

A Dustin Lance Black által kreált, hétrészes minisorozat, az eredeti címén Under the Banner of Heaven (A menyország zászlaja alatt) gyakorlatilag betűről betűre követi Krakauer dokuregényét, tehát nagyjában-egészében a valóságban is megtörtént eseményeket, melyek hitelességét maga, az író is folyamatosan ellenőrizte szakértőként a forgatás során. Rendkívül alapos, részletekbe menő, igen mélyre és messze ható történettel van dolgunk, mely bár gyakorlatilag egy krimi, valójában igen komoly vallás-, és egyháztörténeti ismeretekkel is szolgál a mormon egyház történetét, illetve mai, mindennapi életét, a hívők szokásait, életmódját illetően. Egyfajta élveboncolás is a film, hiszen rengeteg, a magukat tiszta, egészséges életű, erkölcsös, istenfélő igaz amerikaiaknak valló és hirdető mormonokra nézve rengeteg kényelmetlen információ is napvilágot lát általa, a természetes házastársi erőszaktól kezdve a legokkultabb, legsötétebb mágikus szeánszokig, véráldozatig, valamint olyan fundamentalista, alkotmányellenes, adótagadó eszméket hirdető földalatti csoportokig, melyek az Amerikai Egyesült Államok létét kérdőjelezik meg. Sőt, alkalmasint azt fegyverrel is támadják…

Értelemszerűen, ha egy sorozat ekkorát markol, akkor valami áldozatul is esik: jelen esetben ne számítson senki egy pergő ritmusú, akciódús krmire, bár amit közöl, az a végén legalább olyan súllyal fogja a nézőt fotelbe tapasztani, mint egy hétórás, élet-halálra menő, veszett hajsza. A több idősíkon, sok szereplővel zajló cselekmény egyszerre tárja fel a kettős gyilkosság körülményeit, valamint közben, mintegy illusztratíve magyarázza is azt a mormon egyház keletkezése idején, illetve hagyoményaiban, liturgiájában meglévő eseményekkel, felfedve a gyilkosok és az áldozatok motivációit, azokat a nem hívők számára nehezen érthető dolgokat, melyek tulajdonképpen belekényszerítették őket a történetben elmesélt szituációba. A hívő Pyre nyomozót (Andrew Garfield) önfeláldozó nyomozásában társa, a származása okán a mormonizmustól igen messze álló indián Taba nyomozó (Gil Birmingham) cinikus, olykor kifejezetten maró hatású, de mindig mélyen bölcs megjegyzései térítik vissza a rendőrszakmai útra: az igazság felderítésére. Szimpatikus páros az övék, különösen Garfield teljesítménye kiemelendő, de a mellékszerepekben is pontos, markáns, egyedi karakterrajzokat látunk, melyek hiteles, valódi, megélt sorsokat mutatnak be. Összességében egy igényes, műfajához mérten kifejezetten tartalmas sorozat ez, melyet talán csak a végén, az igazságszolgáltató finálé utáni levezetés “vörös farka” árnyékol be kissé, de ezt tudjuk be a mormon egyháza ma is meglévő, igen komoly gazdasági és társadalmi hatásának – ekkora fokú önkritikát úgysem nagyon látunk a hozzánk történelmileg közelebb lévő, nagyobb, még hatalmasabb keresztény egyházaktól. Pedig bőven lenne mit kibeszélni azokból is.

Kategória: Disney+, Tévé
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.