Spíler (RocknRolla, 2008)

Mondjuk, az biztos, hogy még mindig Guy Ritchie írja a legjobb dialógokat, persze Tarantino mellett, piti gengszteres-suttyó maffiózós témakörben, a filmjei azonban szép lankás lejtmenetben tartanak a méla unalom feneketlen völgyének mélyére. A valóságban ez egy baromi unott és unatkozó pasas lehet, talán ezért is hagyta ott a francba Madonna is, talán nem. Első két filmjével (A ravasz, az agy satöbbi… és a Blöff) műfajt, sőt stílust teremtett, amin viszont képtelen túllépni, önmaga ismétlésébe bonyolódik, ugyanazt a kutyaszarkupacot járja körül negyedjére is. Közben, mintegy nászajándékként, megpróbálkozott a romantikus vígjáték műfajával is, amit vagy felejtsünk el, vagy minősítsük tévedésként. (Miképpen házasságát.) Mindenesetre, jelenthet valamit, ha egy kultuszként induló rendezőről manapság már csak valahai felesége kapcsán emlékezünk meg. Nos, ez ellen jelenlegi, Spílerre magyarított című filmje sem tesz sokat.

Persze, aki életében nem látott még gájricsi-filmet, annak ez nyilván szórakoztató lesz, de gyanítom, ez egy elégelenyésző kisebbségét képezi a filmfogyasztó társadalomnak. Ugyanazt a londoni alvilágot látjuk, a pitiáner gengsztereivel, és nagymenőivel, drogos lúzereivel, mint eddig, kurva jók a párbeszédek, de ha sokáig röhögsz az egyik poénon, lemaradsz a másikról, és már baromira nem tudod, ki kivel van és miért. Nincs igazából kiemelt főszereplő itt sem, van három csapat, akik körbe szívatják egymást. Aztán az győz, aki utoljára tolja le a bránert az összes többi torkán. Szívatási vetésforgó. Lehet mondani, hogy itt Ritchie hogy beszól az ismert és rettegett orosz-londoni ingatlanmágnásnak és fociklub-tulajdonosnak, hiszen az egyik szereplői csoport vezetője, Uri Omovich egy ilyen pacák, aki ráadásul előszeretettel tárgyal egy futballstadion golyóálló díszpáholyában, de ne higgyük azt, hogy itt komolyan be lett szólva Abramovicsnak. Sőt, mi több, én nagyon el tudom képzelni, hogy előzőleg Ritchie is ott tárgyalt vele a Chelsea páholyában (vagy akárhol), hogy mit lehet és hogyan… Még ez is lehet, hogy Abramovicsis beszállt egy kisebb összeggel a büdzsébe. Szóval, a sztori a megszokott, láttuk, hallottuk, Ritchie nyomja a megszokott szövegét, úgy tűnik, ezt tudja, de mást nem. Ez pedig kezd unalmasság válni. Ezt a terjengő unalmat nem támogatja a film vizualitása sem: a Ritchie-től már megszokott lassításoktól és bepörgő, kihagyásos montázsoktól eltekintve kifejezetten lassan úszó, statikus képekben lett a film fényképezve. Egy akciófilm, lassan úszó totálokban? Bullshit! – ahogy a művelt francia kritikus mondaná…

A körkörösen építkező sztori viszonylag arctalan, kevésbé ismert színészekkel van elővezetve (na jó, Tom Hardy, Tom Wilkinson, Gerald Butler, Idris Alba, Mark Strong… 😀 ), ami még nehezebbé teheti az események követését. Még a két legmarkánsabb figura Omovich két terminátora, de ők is csupán erősen karikírozott karakterük miatt. A többire már nem is emlékszem. Az egész filmre nem emlékszem, bár tegnap este néztem meg. Guy Ritchie kiürült (ha volt benne egyáltalán valami, valaha). Asanisimasa pontja: 4/10.

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

14 hozzászólás a(z) Spíler (RocknRolla, 2008) bejegyzéshez

 1. koimbra szerint:

  Ha Ritchie első filmjeihez hasonlítjuk, akkor csalódás. De miért hasonlítanánk azokhoz? Ha el tudunk szakadni azoktól, akkor egy élvezhető filmet kapunk.
  Szerintem jó volt

 2. efes szerint:

  @koimbra: Azért a Blöffhöz mérem, mert hát Tarkovszkijhoz vagy éppen Spielberghez nem lehet. 🙂 Én untam, mint a szart. A Blöff meg szórakoztatott.

 3. kaamir szerint:

  Hogy én ezzel mennyire egyetértek. Olyan mintha egy lelkes rajongó próbálta volna másolni a Blöfföt. Guy Ritchie fejet hajtott Guy Ritchie előtt. Még az a 4 pont is túl sok ennek.

 4. Rorschach szerint:

  A végére már nagyon nem értettem, hogy mi a fasz folyik, és az már a film hibája, hogy nem is érdekelt. Unalomig ismerjük már Ritchie összes trükkjét. Bár még mindig nem süllyedt el teljesen a Blöffből és a Ravaszból tákolt ladik, a peremén már igencsak át-átcsap a szar. Ha Ritchie ünnepélyesen megígéri, hogy több gengszterfilmet nem rendez, és ha a Holmes jó lesz, akkor megússza szárazon, de ha nem, akkor inkább adja át a stafétát, és menjen zaklatás pandának, mert már kiégett.

 5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szombat | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 8. Zabos szerint:

  Ha azt nézzük mennyi ilyen klasszikus angol akcentussal megáldott film van a “piti gengszteres-suttyó maffiózós témakörben” akkor nem hozhatunk fel túl sokat, én alig várom a második részét, és még sok ilyen filmet, ellenben az agyatlan akció, horror, thriller-ekből már Dunát lehetne rekeszteni.Szóval hol itt a gond ? Teljesen mindegy, hogy újra ugyanazokat a kliséket, témákat veszi elő mert mindig szórakoztat, valaki itt írta, hogy nem érti a filmet? Te jó ég, nem tudom akkor vezess metro szimulátort, ott csak előre és hátra kell menni, az biztos felfogható lesz.

  • efes szerint:

   Nézd, van, akinek metrószimulátor, van, akinek banáncsörgő. Nekem mondjuk bicikli. Továbbá, a film nyelvi finomságai sem jönnek ki, ha nem értesz angolul, szinkronnal nézed,stb. Anyway, Ritchie bácsitól ez azért nem több egy gyenge utánlövésnél. Ettől még persze szórakoztató lehet, de mégiscsak egy kliséerdő, na. 🙂

 9. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

 10. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 11. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 12. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 13. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.